קריפטו

בכירי הקריפטו מנתחים: מטבעות ה"ממ" - האם הם בכלל לגיטימיים?

ברקע אי הוודאות הגוברת וירידות במחיר הביטקוין המוביל את הבורסה, מאז שחצה את שיא כל הזמנים כשחצה את רף ה-73,000 דולר, מטבעות ה"ממ" הופכים להיות חלק מרכזי משוק הקריפטו. נבחרת הקריפטו עונה על השאלה, מה הם המטבעות האלו והאם הם בכלל לגיטימיים?
מערכת ice | 
גיא סרוסי, שאולי רג'ואן, ניר הירשמן, נעה משיח, חיים ונציה, ‏‏בן סמוחה, יובל רואש (צילום מקסים דינשטיין, יעל צור, איתמר אריאלי, shutterstock)
בורסת הקריפטו ידועה בהיותה תנודתית במיוחד ביחס לשווקים פיננסיים אחרים. ברקע אי הוודאות הרגולטורית, שוק הקריפטו רואה לאחרונה עניין הולך וגדל במטבעות ה"ממ". במה בכלל מדובר? האם מדובר במטבעות קריפטו לגטימים? האם יש מטבע/ות ששווה לשים לב אליהם, או כאלה שצריך להיזהר מהם?
עו"ד גיא סרוסי, יו"ר (משותף) ועדת מטבעות קריפטוגרפיים ונכסים דיגיטליים בלשכת עורכי הדין:
"כולנו זוכרים את מטבע הדודג קוין שהתחיל כמימ ולבסוף אומץ על ידי טסלה. לקוחות טסלה יכלו לרכוש באמצעותו ברחבי החנות שלה. לתקופה מסוימת החברה אפשרה אפילו לרכוש רכבים.
מימקויינס הם בעיתיים בהגדרה. התנועה אליהם היא עקב טרנד, הרבה פעמים זה מתחיל כבדיחה או הלצה ואז המטבע תופס ערך אמיתי. המטבעות האלה מונפקים בדכ בסכומים מאוד נמוכים ובמהלך הטרנד מוספים לערכם מאות ואלפי אחוזים.
ואז נשאלת השאלה מתי למכור, ובדכ מתחילה תנועה החוצה מהמטבע והוא קורס ונעלם. ראינו את זה במטבע שיבא. מימקוינס כהלצה הם בהחלט תופעה מעניינת ללמוד שוק והתנהגות אבל לא הייתי ממליץ עליהם כאפיק השקעה לגיטימי. מאוד מסוכן".

גיא סרוסי (צילום: אילן אסייג)
יובל רואש, מנכ"ל Bits of Gold, הפלטפורמה הישראלית המפוקחת למסחר במטבעות דיגיטליים:
"העליות החדות בחודשים האחרונים לא נעצרו רק בביטקוין ובאתריום, גם מטבעות ה'ממ' שנוצרים בדרך כלל סביב נושא מסוים כמו כלבים, צפרדעים או אנשים פוליטיים (ביידן, טראמפ) ומתחילים לרוב כסוג של בדיחה, חוו עליות וביקושים חריגים. ניסיון העבר מלמד שרבים מהם מזנקים לשווי לא הגיוני ואז נמחקים לחלוטין.
מטבעות ה'ממ' המובילים הם הדוג'קוין והשיבה אינו אשר נמצאים באופן עקבי ברשימת 15 המטבעות הגדולים מבחינת שווי שוק, וייתכן שכבר פחות נכון לשייך אותם באותה קטגוריה כמו מטבעות ה'ממ' שעולים  ומתרסקים במהירות. 
מאחורי מטבעות 'ממ' אין טכנולוגיה פורצת דרך או יומרה ושאיפות להיות כאלו. הם אינם נשלטים לפי חוקי היצע וביקוש רגילים, אלא לפי טרנדים, לעתים אף בעקבות ציוץ כמו במקרה של הדוג'קוין ואילון מאסק.
מטבעות שככל הנראה יככבו בחודשים הקרובים הם כאלו המתכתבים עם הבחירות בארה"ב וינסו למשוך את תשומת הלב. כך צץ לו בחודשים האחרונים מטבע  על שם ג'ו ביידן שזינק בחדות ומאז איבד מערכו.
היום מטבעות 'ממ' נחשבים מטבעות קהילתיים, שרבים רואים בהם לגיטימיים להשקעה ולמסחר. לצד זאת, מדובר בהימור ספקולטיבי במהותו שאינו מתאים לכל משקיע. מטבעות אלה תנודתיים הרבה יותר ממטבעות מרכזיים, והסיכונים במסחר בהם גדולים מאוד."

יובל רואש (צילום: יעל צור)
ניר הירשמן, מנכ"ל פורום חברות הקריפטו בלוקצ'יין והווב 3: 
"מטבעות "ממ" הם בדיחה. אין מאחוריהם שום דבר חוץ ממסחר ספקולטיבי, וניסיון לגרוף רווח מהיר. עם זאת, גם לבדיחות יש מקום באקוסיסטם. בדיחות מוצלחות יכולות להעלות את כמות המשתמשים, להעלות סוגיות וחסמים שעומדים בפני הטכנולוגיה, לשפר את ממשקי המשתמש ובכלל להפוך את כל הטכנולוגיה לשימושית יותר. 
מטבעות מם הם בדיחה, אבל מי אמר שאין צורך בהומור בטכנולוגיה? בדיחות טכנולוגיות שיכללו את היכולת להעביר קול, תמונה וטקסט בעשרות השנים האחרונות, והפכו את היכולת שלנו לתקשר למהירה יותר מאי פעם. אולי כדאי להכניס קצת הומור לדרך שבה אנחנו מעבירים ערך באמצעות האינטרנט ולא לקחת את הדברים כל כך ברצינות, כל עוד אנחנו מבינים שזו אינה דרך להתעשרות מהירה אלא בדיחה אינטרנטית, שכמו נעלי גלי או טמגוצ'י, עלולה להפוך מהר מאוד מפסגת השאיפות לעוד פריט משיר של טונה". 
חיים ונציה, מנכ"ל ומייסד Proxibit:
"התופעה המוזרה של מטבעות "ממ" בשוק הקריפטו נותנת לנו הצצה לרעיון מעניין, לא רק חידוש טכנולוגי שווה כסף, אלא גם קהילה אינטרנטית שמתאגדת סביב נרטיב או סיפור יכולה להיות שווה לא מעט כסף. האם לקהילה יש ערך כספי ברור? כמובן שאין חידוש, אין טכנולוגיה - אך יש מותג פוטנציאלי, וזה יכול שווה כסף.
באותו משקל ניתן לשאול האם למותג Barbi יש ערך ריאלי? התשובה היא "לא" – כולו סנטימנטלי. אך האם המותג הזה שווה כסף? בהחלט כן.
כל אחד יכול ליצור מטבע ולטעון שעומד מאחוריו משהו אמיתי ומיוחד. כאשר אנחנו שומעים על מטבע כזה או אחר שעלה בצורה מדהימה תוך לילה או מטבע אחר שטוען שלו יש את הקהילה הטובה ביותר, חשוב מאוד לזכור שבסופו של דבר, מדובר בבדיחה ולרוב אין שום חידוש או תכנון אמיתי מעבר לשלב ההקמה.
קיימים מאות מטבעות "ממ" המנסים לרכב על גל ההצלחות של המטבעות שכולנו שמענו עליהם, אך בכל זאת כאשר אתם מחפשים אם כדאי לכם להשקיע את זמנכם וכספכם במטבע  ה "ממ" הבא -בבקשה קחו את הזמן בכדי להכיר את הקהילה, לבדוק האם יש תכנונים עתידיים,  או בכלל מה הלך הרוח של מייסדי הפרויקט וחברי הקהילה הקיימים. וגם אם תגידו (ובצדק) "אני לא לוקח חלק בטירוף הזה" תוכלו להנות וללמוד דבר או שניים על כוחה של קהילה וכוחו של מותג. ולא פחות מכך, גם שיעור חשוב בשיווק. אם כי  פחות חשוב  בכלכלה."
שאולי רג'ואן, שותף מנהל קרן הון סיכון Masterkey:
"בתחום המטבעות הקריפטוגרפים יש מגוון רחב של תחומים שונים, מטבעות ה"ממ" הם תופעה די חדשה, שהתחילה לפני מספר חודשים.  הרעיון הוא פשוט, טכנולוגיה מאוד בסיסית סביב נושא ספציפי סביבו מקימים קהילה,  הקהילה מקדמת את האג׳נדה שלה ועל הדרך הנכסים הדיגיטליים של תומכיה הראשונים מגיעים לסכומי עתק. 
ההתלהבות מכמה פרויקטים כאלה הביאה כמה מהם לשווי של מיליארדי דולרים. מה שהמעלה את השאלה – האם המטבעות האלה יישארו פה בעתיד. לדעתי, סביר להניח שרק בודדים. 
מטבעות "ממ" כאמור הם תופעה בריאה לתעשייה עצמה, אך מצד שני כוללת סיכונים ייחודיים אשר שונים בתכלית ממטבעות כמו ביטקוין או איתריום.  בקרן Masterkey – למרות שהתחום הוא לא בפוקוס שלנו, אנחנו עוקבים אחרי מטבעות, מזהים מגוון של כיוונים אפשריים להתפתחויות שונות, ומודדים אותן בצורה עקבית.  לא כל הדברים שנוסו בעבר בתחום הקריפטו הצליח ומטבעות "ממ" נותנות לרעיונות ישנים הזדמנות חדשה. לכן ההמלצה שלי נשארת כמו תחומים נוספים, קודם כל יש ללמוד את התחום ואז להבין אם כלל מתאים לפרופיל המשקיעים שאתם".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה