כסף וצרכנות
האורז ייעלם מהמדפים? המגמה המטרידה שמסתמנת
ברקע עליות המחירים מסביב לעולם, ואחרי שיצואניות החיטה המרכזיות חסמו את המסחר, בעולם מודאגים מזינוק מחירים ומחסור בתבואה פופולארית נוספת
מחירי המזון במגמת עלייה בחודשים האחרונים. ואורז, מזון בסיסי ברוב אסיה, יכול להיות הבא, כך מדווחים הבוקר ב-CNBC.
המחירים של מזונות רבים, החל מחיטה ודגנים אחרים ועד בשר ושמני מאכל, זינקו. המגמה הזאת מתרחשת בהדרגה כבר מספר חודשים ומונעת על ידי מספר רב של גורמים, כולל העלייה במחיר הדשן והאנרגיה בשנה האחרונה, כמו גם מלחמת רוסיה-אוקראינה.
איסור יצוא מזון או שיבושים חמורים כללו את אלה מהודו (חיטה), אוקראינה (בין היתר חיטה, שיבולת שועל וסוכר) ואינדונזיה (שמן דקלים).
כעת התחזיות מצביעות על המוצר הבא שעלול להתייקר, כשעל הכוונת - האורז. מדד מחירי המזון של ארגון המזון והחקלאות של האו"ם כבר מראה כי מחירי האורז הבינלאומיים זוחלים לעלייה זו החודש החמישי ברציפות ומגיעים לשיא של 12 חודשים, על פי נתוני חודש מאי האחרונים שפורסמו בשבוע שעבר.
מה שבטוח, ייצור האורז עדיין בשפע, נכון לעכשיו. אבל עליית מחירי החיטה, והעלויות הגבוהות יותר בדרך כלל של חקלאות, יהפכו את מחירי האורז שכדאי לעקוב אחריהם.
"אנחנו צריכים לפקח על מחירי האורז קדימה, מכיוון שעליית מחירי החיטה עלולה להוביל להחלפה מסוימת לאורז, להגדלת הביקוש ולהורדת המלאים הקיימים", אמר סונל ורמה, כלכלן ראשי בבנק היפני נומורה.
המלחמה של רוסיה באוקראינה העלתה את מחירי החיטה. שתי המדינות הן יצואניות גדולות של חיטה, והפלישה של רוסיה שיבשה את החקלאות וחסמה את יצוא התבואה מהמדינה. מחירי החיטה זינקו ביותר מ-50% מאז לפני שנה.
ביום שני של השבוע שעבר לבדו, הם קפצו ב-4% לאחר שהצבא הרוסי הרס את אחד ממסופי יצוא התבואה הגדולים באוקראינה, לפי רויטרס, תוך ציטוט של הרשויות האוקראיניות.
תאילנד ווייטנאם היו במשא ומתן על הסכם להעלאת מחיר יצוא האורז שלהן, על פי דיווח של רויטרס שציטט פקיד ממשלתי תאילנד בסוף מאי.
ארבעה יצואנים אמרו לרויטרס כי סוחרי אורז קנו יותר אורז הודי בשבועיים האחרונים, על פי דיווח מ-6 ביוני.
ארבעה יצואנים אמרו לרויטרס כי סוחרי אורז קנו יותר אורז הודי בשבועיים האחרונים, על פי דיווח מ-6 ביוני.
הודו וסין הן שתי היצרניות המובילות בעולם של אורז, והן מהוות יותר ממחצית מהכלל העולמי, לפי הפורום הכלכלי העולמי. וייטנאם היא החמישית בגודלה, בעוד תאילנד במקום השישי.
הודו הטילה איסורי ייצוא על חיטה במאי, בציינו צורך "לנהל את הביטחון התזונתי הכולל של המדינה". היא גם הטילה הגבלות על סוכר ימים ספורים לאחר איסור החיטה.
מדד מחירי המזון של האו"ם הראה שהמחירים נמצאים כעת ב-75% מעל הרמות שלפני המגפה, אמר פרדריק קארייר, מנכ"ל וראש אסטרטגיית ההשקעות של RBC Wealth Management.
"מחסור בכוח אדם הקשור למגפה והפלישה של רוסיה לאוקראינה החמירו את המצב הן על ידי צמצום אספקת המזון והן העלאת מחירי האנרגיה עוד יותר", כתבה בדו"ח מיוני.
עוד ב-
כשליש מעלויות ייצור המזון קשורות לאנרגיה, אמר קרייר. דשן במיוחד הוא עתיר אנרגיה לייצור והמחירים זינקו מאז השנה שעברה.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(10):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
7.הכול כלולרפאלי 06/2022/26הגב לתגובה זו0 0סיפורי חסמבה לעדרים השונים להכניס לתודעה חשש של מחסורחמור במוצרי יסוד וכול זה מיסיבות אישיות של יבואני המזון שאגרו כמויות ענק במחסנים כאשר הדרישה במצב של דעיכה לכן מפמפנים כתבות כדי ליצור בהלת מחסור ואז העדרים יצבאו על הסופרים והמרכולים כדי לחסל מכול הא ליד.סגור
-
6.בינתים מלא דיבוריםח 06/2022/14הגב לתגובה זו0 0עוד לא ראיתי שחסר כלום! לא קמח לא אורז ולא נעליםסגור
-
5.אורז כחול לבן הכי טוב (ל"ת)תוצרת הארץ 06/2022/14הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.יאללה תחזרו בתשובה כבר (ל"ת)י 06/2022/14הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.הנבואה 2027עידן שדה 06/2022/14הגב לתגובה זו3 4קודם בא מגיפה. אחריה מגיע רעב. שלישי מגיעה מלחמה. רביעי מגיע מוות. ברוכים הבאים לגהנום. אבל אף אחד לא מקשיב לאזהרות הם צוחקים עליך שאתה קורא זאב זאב. עד שיום אחד הזאב בא וקוטל את יושבי הכפר.סגור
-
2.חקלאותחקלאות 06/2022/14הגב לתגובה זו2 0שהמדינה תמשיך להרוס את החקלאים דחנו ותמשיך ביבוא ברפורמה הכל טוב מבלי לחשוב צעד קדימה כמדינה האהובהמעל כל העולם, עלינו תושביה. הגיע הזמן להתעורר ולהחזירמאת החקלאות למקומה כימים ימיהסגור
-
וממתי מגדלים אורז בישראל?מלגה 06/2022/14הגב לתגובה זו0 0וממתי מגדלים אורז בישראל?סגור
-
1.מוזרחנוך 06/2022/13הגב לתגובה זו5 1בסופרים יש מבצעים על הארז במחירים מצחיקים..נראה לי שזה עוד גימיק של החברות הגדולות כדי לייקר את מחירי המוצרים....ארז תאלנדי עולה 3 ק"ג ב10 שח....ארז בסמיטי נמכר בין 6-9 שח לק"ג...כך שנראה לי דהכתבה הסאת מוזרה כי אינה משקפת את המציאות...סגור
-
באמת?ריזוטו 06/2022/14הגב לתגובה זו0 0באמת? אולי תגלה לנו איפה המחירים האלו? כי אני עוד לא מצאתי.סגור
-
היא משקפת את הרצון של הגלובליסטיםפרייס לדין 06/2022/14הגב לתגובה זו5 1ואתרי אג'נדה שמשמשים שופר נולדו רק בשביל לייצר בהלה בקרב העדר שמאמין לכל מילה. זה בדיוק כמו אותו עדר שרץ להזריק ניסוי כמו עכברי מעבדה בגלל האג'נדהסגור