כסף וצרכנות
הכנסת נגד חברות הגז: מענה אנושי תוך שתי דקות או קנס כספי
בדיון בוועדת הכלכלה, נמצא כי מתוך 65 אלף צוברי גז שנבדקו בישראל רק מעטים עומדים בתקן, הובהר לחברות הגז כי יוטלו קנסות על הפרות בטיחות. חברות הגז התנגדו לסנקציות
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות חבר הכנסת יעקב מרגי דנה היום (שלישי) בהצעת חוק הגז הפחמני המעובה (גפ''מ), שהגישה הממשלה. הצעת החוק נועדה להסדיר את ענף הגז הביתי בין היתר בתחומים הנוגעים בהגברת הבטיחות בענף, הגברת הפיקוח והאכיפה. בדיון עסקה הוועדה בעיצומים הכספיים שיוטלו על מפרי החוק, ובמהלך הדיון התברר כי מתוך 65 אלף צוברי גז שנבדקו בישראל, רק בודדים עומדים בתקן.
מנהל ענייני בטיחות הגז במשרד האנרגיה, אילן בנימין, אמר כי תקן שלם הוא לא דבר שחל רטרואקטיבית, אלא רק סעיפים מסוימים ממנו ורק אם הדבר נאמר במפורש בתקן. מנהל מינהל הדלק במשרד האנרגיה, חן בר יוסף, התייחס לתקינת הצוברים בישראל, ואמר כי המשרד בדק 65 אלף צוברים ומצא מעט מרכזיות שעמדו בתקן. לדבריו, "כולם חייבים לעמוד בתקנות".
הוועדה המשיכה את הדיון בהצעה, ועסקה בסעיפים שקובעים עיצומים כספיים על הפרות החוק. המנכ"ל והבעלים של חברת מרכז הגז, אבי פרל, התייחס להצעת משרד האנרגיה ואמר כי "החברות הגדולות יוכלו לעמוד בסכומי העיצומים הכספיים, אך החברות הקטנות לא יעמדו בזה". עוד הוסיף: "לתת את אותו הקנס לחברה גדולה וקטנה זו אכיפה לא שוויונית ולא מדתית. זה עוד מסמר בארון של הרפורמה".
היו''ר מרגי שאל האם משרד האנרגיה סלחן כלפי החברות הגדולות, ובר יוסף השיב: "יש לנו רגישות לחברות הקטנות ואנחנו רוצים שהציבור ייהנה ממגוון ספקים וחברות, אבל כשיש עבירה שמסכנת את אותו מספר אזרחים אז הענישה היא בהתאם לעבירה ולא בהתאם לחברה". "הפיצוץ הוא אותו פיצוץ", ענה יו''ר הוועדה מרגי.
במהלך הדיון היום נקבע, בין היתר, כי חברה שלא תספק מענה אנושי לקריאת בטיחות בגז בתוך שתי דקות צפויה לעיצום כספי של 5,000 שקלים. נציגת פז גז, עו"ד הדר זיו, טענה כי הסנקציה לא מידתית. עו"ד אוית ארבל, המייצגת את המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה, הוסיפה כי בכל פעם שתהייה הפרה המנהל יחויב לפעול ולהטיל עיצום. מנהל מינהל הדלק במשרד האנרגיה, בר יוסף, אמר בתגובה כי למנהל יש שיקול דעת לפני הטלת העיצום, וכי הסכום נקבע כדי שההפרה לא תהייה משתלמת.
עוד נקבע כי חברה שלא תפרסם את פרטי מוקד החירום שלה בחשבון הגז או באינטרנט צפויה לעיצום בסך 15,000 שקלים. חברה שתנקוט פעולה, במקום בו אירע אירוע גז, שלא בתיאום עם גורמי ההצלה והמשטרה או משרד האנרגיה, שנמצאים במקום, צפויה לעיצום בסך 5,000 שקלים. במהלך הדיון עסקה הוועדה גם בעיצומים על אי עמידה בתקנים מסוימים. במסגרת זאת נקבע כי חברה שתתחזק, תתקין או תפעיל מתקן גז שלא בהתאם לתקן הרשמי, למעט דרישות סימון, צפויה לעיצום בסך 2,500 שקלים על כל מתקן.
עיקר השינויים בהצעת החוק יכנסו לתוקף באחד ביולי 2021, זאת על אף שנציגי חברות הגז ביקשו לדחות עוד יותר את כניסת החוק לתוקף. סמנכ"ל התפעול של אמישראגז, עומר גורדון, אמר כי "שישה חודשים להוריד את כל החוק עד לעובד האחרון בחברה – זה תקופה מאוד מאוד קצרה".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה