כסף וצרכנות
החומוס מתייקר: זינוק של יותר מ-50% במחיר המנה הישראלית
מחירי המנה העממית קפצו משמעותית מ-2020, כך מגלה מכון חקר הקמעונאות בראשותו של ד"ר חזי גור מזרחי שחושף בשיתוף עם ice מי החומוסייה הזולה יותר ומי היקרה
בשנים האחרונות, מנת החומוס הבסיסית, שנחשבת למנה העממית ביותר במטבח הישראלי, הפכה ליקרה משמעותית. סקירה של מחירי החומוס במסעדות ברחבי הארץ מגלה כי מחיר מנת חומוס ממוצעת זינק מ-22-28 שקלים בשנת 2020 ל-35-45 שקלים כיום, עלייה של כ-50% בממוצע. זאת לפי מחקר של המכון לחקר הקמעונאות בראשותו של ד"ר חזי גור מזרחי.
בעלי מסעדות החומוס מצביעים על מספר גורמים מרכזיים בעליית המחירים. הראשון, הוא עליית מחירי חומרי הגלם, ובראשם החומוס והטחינה הגולמית, עלייה בשכר המינימום, והתייקרות דמי השכירות. "העלויות שלנו הכפילו את עצמן", מסביר מוחמד, בעל חומוסייה ותיקה בחיפה. "רק מחיר הקילו חומוס גולמי עלה ב-40% בשלוש השנים האחרונות".
למרות העלייה במחירים, הישראלים לא מוותרים על החומוס. סקר צרכנים שנערך בקרב 500 נשאלים מגלה כי הישראלי הממוצע אוכל חומוס במסעדה פעמיים בחודש. 65% מהנשאלים ציינו כי הם מעדיפים לאכול חומוס בשעות הבוקר והצהרים המוקדמות, כאשר שיא הצריכה הוא בימי שישי.
סקרנו 20 מסעדות המתמחות בחומוס עם מנה של חומוס גרגירים וטחינה על פי המסורת ומצאנו פערים של יותר מ 100% כמובן שישנם פרמטרים שצריכים לבחון כמו גודל המנה, אחוז הטחינה, כשרות, מיקום וכמובן הטעם. מה שחשוב שיתחילו למתן את מחירי המנה האהובה כמו שחלק מהמסעדות עדיין יודעות לעשות.
מחירי המנות החלו ב-20 במסעדה הזולה ביותר בחומוס ערפאת שבירושלים לבין המנה היקרה ביותר בעלות של 41 שקלים ברשת הארצית חומוס אליהו. פעם של יותר מ-50%.
שוק מסעדות החומוס בישראל מגלגל כ-מיליארד שקלים בשנה, עם למעלה מ-600 חומוסיות הפועלות ברחבי הארץ. התחרות הגוברת הביאה לפיצול השוק לשני מגזרים עיקריים: החומוסיות המסורתיות, המציעות מנה בסיסית ב-30-40 שקלים, ומסעדות ה"בוטיק" שמחירי המנה בהן מתחילים ב-45 שקלים ומגיעים עד 65 שקלים למנה מיוחדת.
סקר הצרכנים מגלה כי 70% מהנשאלים סבורים שמחיר סביר למנת חומוס בסיסית הוא 25-30 שקלים. "מעבר ל-40 שקלים למנה בסיסית, זה כבר לא משתלם", אומר יוסי כהן, צרכן קבוע. עם זאת, 45% מהנשאלים ציינו כי הם מוכנים לשלם יותר עבור חומוס במסעדות המתמחות, בתנאי שהאיכות מצדיקה את המחיר.
עוד ב-
הצרכנים מגדירים חומוס איכותי לפי מספר פרמטרים: מרקם קרמי וחלק (85% מהנשאלים), טריות (80%), טעם מאוזן של טחינה וחומוס (75%), וכמות נדיבה (70%). "הצרכן הישראלי הוא מבין גדול בחומוס", אומר ד"ר חזי גור מזרחי, מומחה להתנהגות צרכנים. "הוא מוכן לשלם יותר, אבל רק אם הוא מקבל את התמורה המלאה לכספו".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(3):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
3.חומוס שייקלהרפי פרץ 01/2025/20הגב לתגובה זו0 0בראשון לציון הוא חומוס נפלא!!! בטוח שכל אחד שיקרא את זה ויגיע לשייקלה יהנה מאוד מהמנה שלו וגם המחיר לא בשמיים.סגור
-
2.חומוס ערפאת? באמת?שטעטלער 01/2025/20הגב לתגובה זו0 0דווקא בשווארמה סינוואר החומוס יותר טעים.סגור
-
1.להפסיק קניותאבי 01/2025/20הגב לתגובה זו0 0של מוצרים שמתייקריםסגור