כסף וצרכנות

מחיר העגבנייה יירד ל-4 שקלים לקילו: הצעת החוק שאושרה

הבוקר התקיים דיון בוועדת הכלכלה על תעריפי המים לחקלאות, בוא אושרה הצעת החוק להפחית את העלות לחקלאות ובכך זה עשוי להוזיל את מחירי הפירות והירקות 
ענת סימן טוב | 
פירות וירקות (צילום פלאש 90/ מרים אלסטר)
הבוקר, (ד') אושרה בוועדת הכלכלה של הכנסת הצעת החוק שתפחית את מחיר המים לחקלאות, מהלך שצפוי להשפיע על מחיר המוצרים החקלאיים, ובמיוחד על מחיר העגבנייה, שצפוי לרדת ל-4 שקלים לקילו. הצעת החוק, שהועלתה על ידי ח"כ אלון שוסטר וחברי כנסת נוספים, מתמקדת בהוזלת תעריף המים לחקלאים, ותכלול שורת תיקונים חשובים לחוק המים הקיים.
ההצעה, אשר קיבלה את אישור ועדת הכלכלה, מבקשת לקבוע כי תעריפי המים לחקלאות יתומחרו לפי עלויות הפינוי של שפכים לים, עלויות הולכה למאגרים ושיקולים כלכליים נוספים. מטרת החוק היא להקל על החקלאים ולהפחית את העלויות שלהם, ובכך להוריד את מחירי התוצרת החקלאית בשוק.
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ דוד ביטן, התייחס להסכמה שהושגה במהלך הדיונים ואמר: "אם לא מכניסים את זה לתעריף המים, זה יהיה בשורה גדולה. זה אומר שמתחשבים גם באזרח הקטן וגם בחקלאי. מדובר בהזדמנות לשנות את הכללים, כך שהחקלאים לא יישאו בעלות הוצאות התשתיות העירוניות". ביטן הדגיש כי יש להוריד את עלויות המים לחקלאים מבלי לפגוע בשאר הציבור: "לא נוכל להעמיס על הציבור, כי יש את העלות של תשתיות שכולנו משלמים עליהן".
אחד מנציגי החקלאים שנכחו בדיון הוא ניר עידו, יו"ר האגודה החקלאית במושב רחוב שבעמק המעיינות. במהלך הדיון הציג עידו את מצבם הקשה של החקלאים באזור שסוגרים את משקיהם ועוזבים את האזור ואמר: "המצב שנוצר הוא בלתי נתפס, החקלאות כאן עוברת מאבקים יום-יומיים, אבל המחירים שאנחנו נאלצים לשלם על מים הם פשוט בלתי סבירים. בזמן שחלק מהחקלאים במרכז הארץ נהנים ממי קולחים זולים בעלות של 0.9-1.4 שקלים למטר קוב, אנחנו נאלצים לשלם כ-2.056 שקלים למטר קוב של מים שפירים
 
המהלך קיבל תמיכה גם מחקלאים, שחלקם ציפו לפתרון מהיר לנושא המים. ח"כ ששון גואטה, שלקח חלק בדיונים, בירך על ההצעה ואמר: "היום נעשתה היסטוריה, מחיר העגבנייה ירד ל-4 שקלים לקילו. מדובר בבשורה אמיתית לחקלאים ולצרכנים".
בתוך כך, השר לחקלאות וביטחון המזון, ח"כ אבי דיכטר, הגיב על ההצעה ואמר כי היא תביא לתוצאה חיובית עבור החקלאים: "ההסדר הזה הוא צעד חשוב שמשרת את כלל הציבור. אנחנו לא מפקירים את החקלאים, זהו צעד קדימה עבור כל המגזר החקלאי". דיכטר גם התייחס למחלוקות שהתעוררו בדיונים עם משרד האוצר, והבהיר כי יש צורך בהסכמה רחבה לכלל המגזרים כדי שהמהלך יצליח: "צריך למצוא את האיזון, לא להעמיס על הציבור יותר מדי, אבל כן לדאוג לחקלאים".
המחלוקות לא היו חסרות, ויו"ר הוועדה, ח"כ דוד ביטן, יצא במתקפה חריפה נגד משרד האוצר, שטען שהמהלך צריך להיתפס כפרויקט ארוך טווח, תוך השקעה שנמשכת עד לשנת 2050. "הם רוצים להמתין 30 שנה עם תכנית הפיתוח", אמר ביטן, "אבל אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לעכב את השינוי הזה. חקלאים לא יכולים לחכות לעוד 30 שנה".
כחלק מההסכמים, הוועדה אישרה תוכנית שבה יושקעו כ-120 מיליון שקל כל שנה במשך 10 שנים, כשתקציב נוסף יוקצה להשקעה בתשתיות. על פי הצעת החוק, מימון המהלך יחולק בין משרד האוצר לקק"ל, במטרה להוריד את עלויות המים לחקלאים בהדרגה ב-20% לשנה, עד שיגיעו למחיר של כ-0.8 שקלים לקוב, ובכך להקל על החקלאים במגוון אזורים.
בהתייחס להסכמות שהושגו, ביטן ציין: "לא נוכל להטיל את הנטל על החקלאים, צריך למצוא פתרונות שישרתו את כל הציבור. אם נצליח להוציא את הצעות החוק האלה לפועל, תהיה פה בשורה גדולה גם לחקלאים וגם לצרכנים".
לאחר ההצבעה אושרה הצעת החוק לקריאה ראשונה, והדיונים בנוגע להמשך יימשכו בקריאה השנייה והשלישית. הצפי הוא כי המהלך יוביל להורדת מחירים בשוק החקלאות ויביא תועלת לצרכנים, כשההשלכות כלפי החקלאים צפויות להיות חיוביות ביותר.
לאחר ההצבעה אמר היו"ר ביטן כי לא מקובל עליו שמנסים להפיל עליו את העלייה במחיר המים כשהמחיר הולך לעלות בינואר בלי קשר, ואמר כי אם יהיה צורך יגייס 50 חברי כנסת להצביע בעדה במליאה.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה