כסף וצרכנות

מהפכה בתעודות הזהות בישראל: זה מה שיקרה עד ה-31.1.2026

ועדת החוקה אישרה להאריך בשנה את פקיעת תוקפן של תעודות הזהות הישנות שהונפקו ללא תאריך תוקף, מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ יצחק זאב פינדרוס: "נאריך את התוקף בשנה, ובשנה הזו צריך לסיים עם רישום התעודות הישנות בכל דרך"
מערכת ice | 
תעודת זהות (צילום shutterstock, פלאש 90/ אנה קפלן)
ועדת החוקה אישרה היום (שני) את תקנות מרשם האוכלוסין, תקופת תוקפן ופקיעת תוקפן של תעודות זהות, הדחיה שאושרה היא בשנה אחת נוספת (עד ל-31 בינואר 2026), והיא ביחס למועד הפקיעה של תעודות הזהות הישנות שהונפקו ללא תאריך תוקף.
בתקנות מרשם האוכלוסין שהותקנו ב-2012, נקבע כי ככלל, תעודות זהות תקפות עד 10 שנים, למעט חריגים שנקבעו בתקנות. עם זאת, בהוראת המעבר נקבע מועד פקיעתן של תעודות זהות ישנות שהודפסו ללא תוקף, לאוגוסט 2022. תוקף זה הוארך לאוגוסט 2024, והוארך שוב עד סוף ינואר 2025. אלא שבמסגרת דיוני התקציב ל-2025, ביקשו נציגי האוצר לדחות בשנה נוספת את מועד הפקיעה, בשל ההשלכות הכלכליות של ההנפקה.

בבקשת שר הפנים לאישור התקנות צוין כי התיקון להארכת תוקפן, נקבע ע"י הוועדה המשותפת לוועדות החוקה, הפנים והמדע לעניין הביומטרי, כתנאי להארכת ההסדר של שמירת טביעות האצבע במאגר הביומטרי, לצורך זיהוי חללים או נעדרים במסגרת חרבות ברזל. וזאת כדי שמי שמעוניין שלא למסור טביעת אצבע יוכל לדחות את מועד הנפקת תעודת הזהות החדשה.
מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ יצחק פינדרוס: "מה הנסיבות להארכת התוקף בשנה? למה לא לפרוס לפעימות כדי להקל על העומס או להאריך בחצי שנה? כך יוכל כל אדם להגיע בחלון הזמנים שהוזמן, העלויות והעומס יפחתו. זאת בפרט שבישיבה הקודמת נאמר שכל הרשויות יוכלו להתמודד עם ההארכה הנוכחית ויעמדו בלוח הזמנים".
עו"ד עירית ויסבלום, מהלשכה המשפטית, רשות האוכלוסין וההגירה: "בדיוני התקציב לשנת 2025, משרד האוצר ביקש לדחות את פקיעת תוקפן של מעל מיליון תעודות זהות בשנה נוספת. זאת משום שהעלויות והתשומות הכרוכות גבוהות. בין היתר גם כשמדובר בכוח האדם שנצרך ללוות את ההחלפה של תעודות זהות הוא מאוד משמעותי, בפרט בזמנים כאלו של מלחמה ובתקופה קשה, גם כלכלית".
רום בר-אב, רפרנט תעסוקה, משרד האוצר: "לא נכון שיסתיים תוקפן של תעודות הזהות של למעלה ממיליון איש. ייווצר מצב בו אנשים יקבלו הודעה שלא יוכלו לקבל שירותים וכולם ירוצו ללשכת האוכלוסין וייווצר פקק של אנשים, עומס. חשוב לומר שאין תחלופה אחרת לשירות הזה. כדי להתמודד עם פקק כזה,  נצטרך לצאת במבצע כדי לזרז ולייעל הליכים, בדומה לזה שנעשה עם הדרכונים בתקופת הקורונה. מבצע כזה כרוך בעלויות גבוהות מאוד. זו לא שנה שיש כסף עודף לכך. קשה תקציבית לעשות מבצע כזה, בחלון זמן קצר. לכן אנחנו כמשרד האוצר בעד מתן הארכה, כדי שלא נצטרך לצאת למבצע. קבלת הארכה למשך שנה תיתן מענה לבעיות ותפרוש את ההוצאות ואת הקושי עם כוח האדם לאורך חלון זמן ארוך יותר".
לאחר הפסקה במהלכה קיים מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ יצחק זאב פינדרוס, התייעצות עם שר הפנים, ח"כ משה ארבל, החליט מ"מ היו"ר לאשר דחייה של שנה נוספת, תוך שהוא מבהיר: "נאריך את התוקף בשנה, ובשנה הזו צריך לסיים עם רישום התעודות הישנות בכל דרך". התקנות אושרו בקולו של מ"מ היו"ר פינדרוס, ללא נמנעים וללא מתנגדים
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה