כסף וצרכנות

משרד החקלאות: זה המאכל שישראל צורכת הכי הרבה

לקראת ראש השנה, משרד החקלאות מפרסם נתונים על  מאכלים המאפיינים את ראש השנה בפרט כמו תפוחים, רימונים, דגים, עוף יין ובשר. מהנתונים עולה כמה ישראל צורכת לעומת המדינות האחרות ומה המאכל שישראל צורכת הכי גבוה משאר העולם
ענת סימן טוב | 
מתנת חג לראש השנה (צילום shutterstock)
ראש השנה יחול עלינו בשבוע הבא. בראש השנה אנו אוכלים מספר מאכלים המאפיינים את החג כמו תפוחים, רימוני, דגים, עוף, יין ובשר. לקראת חגי תשרי, מפרסם משרד החקלאות וביטחון המזון את נתוני צריכת המאכלים המאפיינים את ראש השנה.
לפי הנתונים אותם פירסם משרד החקלאות, הישראלים אוהבים לאכול עוף, כמה? מלא עוף. הצריכה המקומית של עוף בישראל היא בין הגבוהות בעולם, ועומדת על כ-49 ק"ג לנפש בשנה. כיום, בענף העוף המקומי (פטם) פועלים כ-590 מגדלים. לפי ניתוח נתוני מכירות ברשתות השיווק בשנת 2023, בשבוע הקניות לקראת ראש השנה, צריכת העוף עולה בכ-30% לעומת שבוע ממוצע בשאר ימות השנה.  כך גם בעולם, צריכת העוף בישראל היא בין הגבוהות בעולם, ואף גבוהה יותר מממוצע המדינות המפותחות, שנאמד בכ-21.9 ק"ג לנפש בשנה על פי נתוני ה- OECD.
אחרי העוף הישראלים מאוד אוהבים לאכול בשר. לפי משרד החקלאות בשנת 2023  צרכנו כ-17.7 ק"ג כשהצריכה במדינות ה- OECD עומדת על 13.8 ק"ג לנפש בממוצע.  בממוצע מדובר בירידה של כ-12% מהשנה הקודמת. הבשר שנצרך בישראל מחולק לשלוש קטגוריות: בשר טרי שנשחט בישראל (43%), בשר מצונן מייבוא (17%) ובשר קפוא מייבוא (40%), שני האחרונים מגיעים לישראל לאחר שחיטה בחו"ל.  לקראת הקניות לחגים, נצפית עלייה בביקוש ובצריכה של כ-54% בהשוואה לממוצע כמות הבשר הנמכרת ברשתות השיווק בשאר ימות השנה.  
בתחום הדגים, אנחנו שונים משאר המדינות. הישראלים אוכלים בשנה כ-8 ק"ג דגים שזה כ-29% מכמות זו היא של דגים טריים. בישראל הצריכה הממוצעת לנפש נכון לשנת 2023 היא כ-8 ק"ג בשנה במונחי דג אכיל, שהם כ-20 ק"ג בשנה במונחי דג שלם, מעט מתחת לממוצע העולמי שנאמד בכ-20.8 ק"ג לנפש.
אספקת דגי המאכל בישראל עלתה בכ-57% בין השנים 2023-2013. 2013. כ-92% מהדגים הנצרכים בישראל, שהם כ-69 אלף טון, מיובאים, כאשר רובם קפואים. היתר, כ-6 אלף טון מקורם מייצור מקומי, כאשר אלו דגים טריים בלבד
בשבוע הקניות לקראת ראש השנה, משרד החקלאות צופה גידול של כ-42% בכמות צריכת הדגים ברשתות השיווק, לעומת שבוע ממוצע בימות השנה. הדגים המובילים במכירות ברשתות השיווק בתקופת החג הם האמנון והסלמון, כאשר צריכת האמנון עומדת על 39% וצריכת הסלמון על 35%. אחריהם במקום השלישי הקרפיון עם כ-4%, ובמקום הרביעי דניס עם כ-3% מסך צריכת הדגים בשבוע הקניות לחג. 
הפרי הנפוץ ביותר בראש השנה הוא הרימונים. יבול הרימונים בעונת 2025-2024 מוערך בכ-40,000 טונות. במשך שנים רבות התרכז ענף הרימונים בעיקר בשיווק רימונים שלמים בתקופת חגי תשרי, והיקפו היה מצומצם ועמד על כ-3,500 דונם. לפני כעשרים שנה, פותחה על ידי מנהל המחקר החקלאי במשרד החקלאות מכונת פריטת רימונים שאפשרה עדנה מחודשת לפרי, והגשה של גרגרי רימון מוכנים לאכילה. בעקבותיה, החלה תעשיה של מוצרים שונים כמו מיץ טבעי, שיכר, מוצרי יוגורט, גלידה, שמן, מוצרי קוסמטיקה ועוד. עם עליית הביקוש לפרי הרימון בארץ ובעולם ושילוב של זנים חדשים.
ניתן לראות גידול משמעותי במכירת הרימונים ברשתות השיווק בשבוע לפני ערב החג. הכמות הנמכרת של רימונים בשבוע זה מהווה כ-18% מהכמות הנמכרת במהלך השנה כולה. אספקת הרימונים לנפש בישראל עומדת על כ-4 ק"ג רימונים בשנה, לרבות תוצרי רימון.
מאכל נוסף מוכר ואהוב בראש השנה, הוא התפוח. בישראל ישנם  כ-25,000 דונם מטעי תפוחים נושאי פרי. היבול של שנת 2023 עמד על כ-92 אלף טונות, והערכת יבול לעונת 2024 עומדת על כ-85 אלף טונות. הישראלי הממוצע אוכל בשנה כ-13.6 ק"ג תפוחי עץ. בשבוע הקניות לחג צורכים כ-77% יותר תפוחים משבוע ממוצע במהלך ימות השנה. הזנים העיקריים הם: "סמיט" "חרמון סטרקינג" "מוזהב" "פינק קריספי" ו"גאלה"
הייצור השנתי העולמי של תפוחים לשנת 2024 מוערך ב-83.7 מיליון טונות. המדינות העיקריות המגדלות תפוחים הן: סין (45 מיליון טונות לשנה), האיחוד האירופי (12.2 מיליון טונות לשנה), ארה"ב (5 מיליון טונות לשנה) וטורקיה (4.9 מיליון טונות לשנה).
וכמובן, אי אפשר ארוחת חג בלי יין. מניתוח החטיבה למחקר עולה כי, הישראלי הממוצע צורך כ-6 ליטרים של יין בשנה. זהו נתון נמוך בהשוואה למדינות העולם, בפרט מדינות אירופה וארה"ב. לשם השוואה, בצרפת צריכת היין עומדת על כ-46 ליטרים בשנה. בפורטוגל, שיאנית העולם בצריכת יין לנפש, עומד הנתון על כ-51 ליטרים.
לצרכן הישראלי אין העדפה מובהקת בין יין אדום ללבן. אולם, במרוצת השנים ניתן להבחין במגמת עלייה בצריכת יין לבן בישראל ונצפית מגמת עליה בנטיעות של זני יין לבנים. בנוסף, נרשמה מגמת עלייה בצריכת יינות מבעבעים התואמת את המגמה העולמית.
היין הישראלי אינו רק נאה בעינינו אלא גם בעיני אחרים: מספר יינות ישראלים זכו במדליות, כולל מדליות זהב, בתחרויות יין בינלאומיות. בעשור האחרון גדל הייצוא של יין ישראלי למדינות העולם והסתכם נכון לשנת 2022 בכ-170 מיליון שקלים. ארה"ב היא יעד הייצוא הגדול ביותר בענף זה. בין היתר, ישראל מייצאת יין לצרפת, בריטניה, קנדה, וגרמניה. משרד החקלאות וביטחון המזון מעודד את ציבור הצרכנים לצרוך יין ישראלי בתקופת החג.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה