קריירה ולימודים

מה ההבדלים בין עוסק מורשה לעוסק פטור ומתי כדאי להעביר סיווג?

הבחירה בין סוגי התאגדות עסקית כמו עוסק פטור, עוסק מורשה או חברה בע"מ היא החלטה חשובה שיכולה להשפיע על ניהול העסק, תשלומי המיסים, ותכנון עתידי. להלן הבדלים מרכזיים בין כל אחת מהקטגוריות ומתי כדאי לשקול שינוי בסיווג העסקי
רו"ח אריה רותם | 
עסקים (צילום freepik)
מורה נבוכים לנאחזים בסבך העסקים הקטנים והבינוניים ומה הסימן שעשיתם את הקפיצה הגדולה? כל הפרטים
עוסק פטור
עוסק פטור הוא עצמאי שמחזור הכנסותיו השנתי נמוך מ- 120,000 (נכון להיום). הוא  אינו גובה ואינו מזדכה על מע"מ מלקוחותיו ומספקים. עוסק פטור, פטור מחובת גביית מע"מ על ההכנסות, דבר שמקל על ההתנהלות. בנוסף הוא מחוייב בדיוח שנתי  הן למע"מ והן למס הכנסה. הסיווג מתאים לעסקים קטנים או עצמאיים בתחילת דרכם עם הכנסה שנתית נמוכה.

קרדיט צילום: משה כהן
מצד שני עוסק פטור  לא יכול לנכות מע"מ על הוצאותיו,  הוא מוגבל בתקרת הכנסה שנתית, כך שעסק שעובר את התקרה חייב לעבור לסיווג של עוסק מורשה. בנוסף  התדמית העסקית עלולה להיפגע, כי ישנם עסקים שמעדיפים לעבוד עם עוסקים מורשים או חברות בע"מ.
עוסק מורשה
עוסק מורשה הוא עצמאי שמחזור הכנסותיו גבוה מהתקרה של עוסק פטור, או אדם העוסק במקצועות חופשיים המחויבים להיות עוסקים מורשים כמו  עורכי דין, רואי חשבון ויועצי מס. עוסק מורשה יכול לנכות מע"מ על הוצאות העסק, הוא אינו מוגבל בגובה ההכנסות,  כך שהעסק יכול לצמוח ללא מגבלה מסוימת. עוסק מורשה יכול לעבוד עם לקוחות עסקיים גדולים שמעדיפים עוסקים מורשים בשל היכולת לנכות מע"מ על הוצאותיהם.
מצד שני עוסק מורשה חייב לדווח למע"מ ולמס הכנסה על בסיס חודשי או דו-חודשי. הוא חייב לגבות מע"מ על כל עסקה, מה שיכול להכביד על לקוחות פרטיים והוא כמובן חייב להעביר  מע"מ על כל הכנסות העסק.
חברה בע"מ (בערבון מוגבל)
חברה בע"מ היא ישות משפטית נפרדת מבעליה, כלומר החברה יכולה להחזיק נכסים, לתבוע ולהיתבע, והאחריות של בעלי המניות מוגבלת לגובה השקעתם בחברה. לכן, בעלי המניות לא חשופים ישירות לחובות החברה, אלא אם נתנו ערבויות אישיות לחברה.
חברה בע"מ נתפסת כגוף רציני ומבוסס יותר בשוק, מה שיכול למשוך לקוחות גדולים ושותפויות. לחברות ישנה גמישות בתכנון מס: בעלים של חברה יכולים לשלם לעצמם משכורת ובנוסף למשוך דיבידנדים שחייבים במס נוסף. כמו כן אין הגבלה על מחזור ההכנסות.
מצד שני ישנן עלויות הקמה וניהול גבוהות יותר, כולל תשלומים לרשם החברות. ישנה חובת ניהול ספרים כפולה, כולל ניהול חשבונאות מורכבת יותר וזה משליך על חובת דיווח מקיפה לרשויות המס (מס הכנסה, מע"מ) לרבות תשלום משכורות.
מתי כדאי לשקול שינוי בסיווג העסקי?
מעבר מעוסק פטור לעוסק מורשה: כשמחזור הכנסות עולה על תקרת העוסק הפטור,  כשהעסק צומח ומתחיל לעבוד עם לקוחות עסקיים גדולים, ייתכן שיהיה משתלם יותר להיות עוסק מורשה כדי לנכות מע"מ על הוצאות ולקבל יתרון תחרותי מול עסקים אחרים.
מעבר מעוסק מורשה לחברה בע"מ:  אם העסק מתחיל להרוויח סכומים משמעותיים, ניתן להפחית את נטל המס על ידי הפיכת העסק לחברה בע"מ ושימוש במנגנוני תכנון מס שונים, כמו חלוקת דיבידנדים.  במקרה של עסק שמתחיל לקחת על עצמו סיכונים גדולים יותר - כגון סחר, השקעות, התחייבויות כספיות גדולות, כדאי לשקול להפוך לחברה בע"מ כדי להפריד בין הנכסים האישיים לנכסים העסקיים.
בנוסף, אם העסק גדל ורוצה למשוך לקוחות גדולים או שותפים עסקיים, ייתכן שחברה בע"מ תיתפס כמקצועית ורצינית יותר. זה גם נכון לגיוס משקיעים כי  חברה בע"מ יכולה להנפיק מניות או לשלב משקיעים בצורה קלה יותר.
הכותב: רו"ח אריה רותם הוא בעל משרד לראיית חשבון ויעוץ מס
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה