השוק
חדשות טובות: תחנת הכוח באשלים תתחיל להזרים חשמל לרשת
תחנת הכוח הסולארית באשלים סיימה את תהליכים ההקמה וקיבלה את אישור המדינה להתחיל להזרים חשמל לרשת הארצית; החשמל שתייצר תחנת הכוח החדשה יהיה הנמוך בישראל ויעלה לחברת החשמל 8 אג' לקוט"ש
חדשות טובות לשוק החשמל הישראלי. תחנת הכוח באשלים, שהיא התחנה הסולארית הרביעית בישראל השלימה את תהליך ההקמה וקיבלה את אישור המדינה להתחיל בהפעלה מסחרית.
מהודעה של משרד האוצר עולה כי המדינה השלימה את תהליכי הבדיקה של התחנה וקיבלה את האישור להתחיל בהפעלה מסחרית בהיקף של 40 מגה-ואט. התחנה מצטרפת לשלוש תחנות הכוח הסולאריות שקודמו במסגרת מכרזי החשב הכללי באזור אשלים, ותספק חשמל במחיר הזול ביותר במשק החשמל בישראל – כ-8 אגורות לקוט"ש. יחד, ארבעת התחנות באשלים - שתי תחנות כוח תרמו-סולאריות ושתי תחנות כוח פוטו-וולטאיות - יספקו חשמל למשק בהיקף כולל של למעלה מ-300 מגה-ואט.
ועדת המכרזים הבין משרדית לאנרגיה סולארית המשותפת למשרד האוצר, משרד האנרגיה והתשתיות, רשות החשמל והחברה הממשלתית ענבל ומנהל יחידת תשתיות ופרויקטי PPP באגף החשב הכללי, חתמה בשנה שעברה על הסכמי הזיכיון עם החברה לאחר זכייתה במכרז והשלמת הסגירה הפיננסית על-ידי החברה. בשנה האחרונה השלימה החברה את הקמת הפרויקט ולאחרונה סיימה בהצלחה את הבדיקות הנדרשות מול חברת מנהל מערכת החשמל לצורך מוכנות למעבר לשלב ההפעלה המסחרית של הפרויקט והזרמת החשמל לרשת.
הפרויקט בוצע בשיטת PPP, בה היזם הנבחר אחראי לתכנון, מימון, הקמה ותפעול של תחנת הכוח הסולארית לתקופה של 25 שנה, בסיומה התחנה תוחזר למדינה. הפרויקט מהווה בשורה של ממש למשק החשמל בכלל ולתחום האנרגיות המתחדשות בפרט, עם מחיר חסר תקדים של כ-8 אגורות לקוט"ש בלבד. המחיר שנקבע במכרז הוא המחיר הזול ביותר לחשמל סולארי בישראל ואף זול יותר מייצור חשמל באמצעות דלקים פוסיליים, והינו אף נמוך ביחס לפרויקטים דומים בעולם.
התחנה מצטרפת אל יתר התחנות הסולאריות הפעילות באשלים, ומביאה את סך ההספק המותקן בפרויקטי PPP במתחם אשלים ל-312 מגה-ואט, המהווים מעל 40% מסך הפרויקטים הסולאריים הקרקעיים במקטע ההולכה במשק החשמל.
עוד עולה מהודעת האוצר כי בימים אלו מקדמת וועדת המכרזים פרויקטים נוספים בהיקפים משמעותיים: מתחם סולארי נוסף באשלים בהספק של עד כ-100 מגה-ואט ומתחם סולארי בסמוך לדימונה בהיקף של עד כ-300 מגה-ואט. יחד, צפויים הפרויקטים בשיטת PPP להגיע להיקף כולל של מעל 700 מגה-ואט, ושיעורם צפוי לעמוד על כ-50% מסך הפרויקטים הסולאריים הקרקעיים המחוברים לרשת ההולכה. הפרויקט הנוכחי, יחד עם הפרויקטים העתידיים, יסייעו בהפחתת הפליטות במשק ומהווים אבני דרך קריטיות בדרכה של ישראל להשגת יעדי הממשלה לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, העומדים על 30% עד לשנת 2030.
החשב הכללי, יהלי רוטנברג: "אני מברך את ועדת המכרזים ומנהלת האנרגיה הסולארית על מימוש פרויקט חשוב נוסף בדרך להשגת יעדי הממשלה. הפרויקט מצטרף לשורת הפרויקטים באשלים, חזון שמתממש הודות לשיתוף פעולה פורה בין החשב הכללי, רשות החשמל, משרד האנרגיה, מ.א רמת נגב, משרד הביטחון וגורמי ממשלה נוספים.
"פוטנציאל האנרגיה המתחדשת של משק החשמל הישראלי טמון כיום בעיקרו בפרויקטים סולאריים. משאב הקרקע המוגבל, משבר האקלים והיעדים המאתגרים בתחום האנרגיה המתחדשת מחייבים שיתוף פעולה בין משרדי הממשלה, לטובת קידום הפרויקטים והשגת ודאות בביצועם. נמשיך לפעול לקידום פרויקטים מסוג זה, ליצירת ביטחון אנרגטי לצד הפחתת פליטות ועמידה ביעדי הממשלה, במחירים תחרותיים, לרווחת אזרחי ישראל".
עוד ב-
יו"ר רשות החשמל, אמיר שביט: "הפעלת המתקן הינה אבן דרך משמעותית בקידום היצור מאנרגיות מתחדשות בהתאם ליעדי הממשלה. הרשות תמשיך לקדם הקמת מתקני יצור חשמל נקי באופן תחרותי".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.השיטה היא BOTשלמה 07/2023/19הגב לתגובה זו0 0Build- Operate Transfersסגור