השוק
מניות הביטוח מתרסקות: מאבדות מיליארד שקל בשווי שוק
אחרי זינוק של 180% השנה, מניות הביטוח חוות תיקון חד היום. כלל ומגדל מובילות את הירידות עם נפילה של מעל 5%, והמשקיעים מגלים שהקשר ההדוק שלהן לבורסה -שהניב להן רווחים אדירים - עובד גם בכיוון ההפוך
מניות הביטוח, הכוכבות של הבורסה בשנתיים האחרונות, בולטות גם היום אבל דווקא לשלילה. מדד הביטוח צונח ב-4%, כשכל אחת מחמש חברות הביטוח הגדולות - הפניקס, הראל, מנורה, מגדל וכלל - מאבדת כמיליארד שקל משווי השוק שלה.
כלל ומגדל מובילות את הירידות עם נפילה של מעל 5% כל אחת, והתמונה מעוררת שאלות על המשך הריצה המרשימה שהן חוות.
הסיבה המרכזית לירידות היום נראית די פשוטה: הבורסה כולה יורדת. וכשמדובר בחברות ביטוח, הקשר הזה חזק במיוחד. בשנתיים האחרונות, חברות הביטוח הפכו כמעט להשקעה ממונפת על הבורסה הישראלית.
חלק גדול מהרווחים המרשימים שהן הציגו נבע ישירות מרווחי השקעות: הן מנהלות סכומי עתק עבור הציבור, חלק גדול מהם מושקע במניות, ובורסה עולה פירושה רווחים גדולים יותר. השנה, מדד הביטוח זינק בשיעור פנומנלי של 180% - עלייה שמעטים צפו לה.
גם יורם נוה, מנכ"ל כלל, הכיר בכך בראיון לאחרונה ב-ice: "יש קפיצת מדרגה משמעותית שהיא קבועה", הוא אמר בקשר לפעילות הליבה של חברות הביטוח, "אבל עליה התווסף גם מרווח פיננסי עודף בגלל הביצועים החריגים של שוק ההון. אני לא חושב שאפשר לצפות לתשואות של 40% בבורסת תל אביב ושל 20% בארה"ב באופן קבוע".
נוה הדגיש שמרבית השיפור וקפיצת המדרגה נמצאים כבר בפעילות הליבה, אך הודה שהביצועים החריגים בשוק תרמו לתוצאות.
המשמעות ברורה: מה שעובד לטובה כשהבורסה עולה, עובד גם בכיוון ההפוך. כשהשוק יורד, רווחי ההשקעות נפגעים, ומניות הביטוח מגיבות בחדות. חברות אלו הן בעצמן שחקניות מוסדיות מרכזיות בבורסה, ולכן התנודתיות שלהן יכולה להיות גבוהה במיוחד.
גורם נוסף שעלול להשפיע הוא פשוט מימוש רווחים. אחרי זינוק של 180%, חלק מהמשקיעים עשויים להחליט לפדות חלק מהרווחים שצברו, במיוחד כשרואים תיקון בבורסה כולה. יש כאן אולי גם רגש של פחד: אחרי עלייה כל כך מהירה ודרמטית, כל ירידה קטנה יכולה להדליק נורות אדומות ולהוביל למכירות פאניקה.
אפשר גם לשער שההערכות של המשקיעים לגבי המשך הצמיחה התחילו להתמתן. הדוחות האחרונים של חברות הביטוח היו חזקים, אך לא תמיד חזקים מספיק כדי להצדיק את הרף הגבוה שנקבע. כשמניות עולות בקצב כזה, הציפיות גדלות בהתאם, וכל תוצאה שלא "מפוצצת את התקרה" עלולה להוביל לאכזבה.
יחד עם זאת, כדאי לזכור שיום אחד של ירידות לא בהכרח הופך מגמה. חברות הביטוח עדיין מציגות תשואות גבוהות להון, רווחי ליבה חזקים, ותוצאות עסקיות שנראות טוב. הן נשענות על מגוון מקורות הכנסה, והפיזור הזה אמור לספק להן יציבות לאורך זמן.
אבל התזכורת שהמשקיעים מקבלים היום היא שההשקעה בהן כרוכה בתנודתיות, והקשר שלהן לבורסה - שעבד לטובתן כל כך טוב - יכול גם לעבוד נגדן.
עוד ב-
בשורה התחתונה, מניות הביטוח נשארות מעניינות, אבל המשקיעים בהן צריכים להיות מוכנים לתנודתיות. הן לא מנותקות מהבורסה, והן לא "השקעה בטוחה". מי שנכנס אליהן צריך להבין שהריצה המרשימה עלולה להיות מלווה בירידות חדות מדי פעם - והיום הוא ככל הנראה אחד מהימים האלו.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה



