כסף וצרכנות
נהגי המוניות יפסידו בענק? זו ההחלטה המטלטלת שהתקבלה בכנסת
לבקשת יו"ר ועדת הכלכלה ביטון - הניסוי בהפעלת רכבים אוטונומיים למטרות ציבוריות יורחב מ-400 ל-500 כלי רכב בסך הכל. ח"כ טופורובסקי התריע מפני מצב שדווקא תקנות שצריך משרד התחבורה להתקין יעכבו את הניסוי, ואמר: "אם הממשלה רוצה להתחיל את הניסוי ביוני אנחנו לא נעצור אותה"
עדת הכלכלה של הכנסת המשיכה היום להכין לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה הממשלתית לתקן את פקודת התעבורה, העוסקת בהפעלת רכב עצמאי (אוטונומי) ורכב בעל עצמאות מותנית. היום החלה הוועדה את הדיון בסעיפי הצעת החוק, שנועדה לייצר תשתית חוקית לניסויים ברכבים אוטונומיים למטרות ציבוריות כמו הסעת נוסעים, נסיעות שיתופיות, משלוחים ועוד.
ח"כ בועז טופורובסקי, שמילא את מקומו של היו"ר, פתח ואמר כי הוא סבור שהרכב האוטונומי הוא העתיד וצריך להיות יעילים ולקדם את החקיקה. עם זאת, במהלך הדיון בסעיפי ההצעה שבה ועלתה הסוגיה כי כדי ליישם את החקיקה יצטרך משרד התחבורה להתקין תקנות ואם הן לא תותקנה בזמן הדבר יעכב את יישום החוק ואת הניסוי. על רקע זה קרא ח"כ טופורובקי לזרז את התקנת התקנות או למצוא לכך פתרונות אחרים. בנוסף לכך, במהלך הישיבה הוא הזכיר כי יו"ר הוועדה, ח"כ מיכאל ביטון, ביקש להעלות את מספר הרכבים המשתתפים בניסוי מ-400 שהציע משרד התחבורה ל-500. ח"כ טופורבסקי אמר כי ההצעה מקובלת עליו.
בדיון היום התייחס ח"כ צבי האוזר להגדרה הפעלה ניסיונית ואמר כי מהות החקיקה הוא לאפשר ניסוי וההיתר ניתן לניסוי, לכן לא יכולה להיות הפעלה אחרת. הוא הזהיר כי אם החוק יגדיר רק הפעלה ניסיונית הדבר יפגע ביכולת להפעיל ניסוי מסחרי והוועדה קיבלה את עמדתו.
ח"כ סמי אבו שחאדה ביקש לדעת האם הפעלת רכב עצמאי תלויה בתשתית מסוימת והאם זה טוב יותר לערים מפותחות, על פני ערים לא מפותחות. עו"ד ראובני הסבירה כי ישנה הבחנה בין רמה 4 – של הפעלה במרחב שהוא לא בהכרח גיאוגרפי, לבין רמה 5 שעדיין לא קיימת – והיא הפעלה ללא כל הגבלה. סמנכ"ל משרד התחבורה, אבנר פלור, הוסיף כי ההפעלה לא מוגבלת בתשתית פיזית או דיגיטלית והרכב יכול לנסוע בכל מקום בו סימונים ותמרורים.
עוד דנה הוועדה גם בסעיף שעוסק בהגדרת אירוע בטיחותי ואירוע בטיחותי חמור. עו"ד אבי ליכט, המייצג את מובילאיי, התייחס לכך ואמר כי אין מחלוקת שהפוקוס הוא על בטיחות, אבל חשוב להבין שנסיעה אוטונומית כרוכה בסיכונים ולכן בכל חוק מזכירים לקיחת סיכונים סבירים שלוקחים בחשבון אפשרות של ניהול תנועה. הוא הוסיף כי החשש של מובילאיי הוא שאם נקודת המוצא של הניסוי לא תיקח בחשבון סיכון סביר, הדבר יכול להוביל לטענות כלפי החברות על כך שלא לקחו את הבטיחות בחשבון ובכך להביא לניסוי לא אפקטיבי כי אנשים, למשל, לא ירצו לנסוע בכלי רכב שנוסע כל כך לאט.
בתגובה לכך אמר ח"כ טופורובסקי כי הוא לא מוכן להיות שותף לזה שיש סיכון סביר להרוג אנשים. הוא הזכיר כי הוא גם יו"ר ועדת המשנה לבטיחות בדרכים ואמר: "לא אקבל דבר כזה גם אם יתהפך העולם". הוועדה אישרה במהלך הדיון את סעיף ההגדרות, ועברה לדיון בסעיפים המהותיים יותר העוסקים בהיתר הפעלה למשתתפים בניסוי.
בדיון שב ועלה הצורך בהתקנת תקנות כדי להביא ליישום סעיפי החקיקה, ועו"ד ראובני התייחסה לכך ואמרה כי במשרד עובדים על זה כבר שנתיים. ח"כ טופורובסקי קרא להאיץ את העבודה, והזכיר כי לעיתים עבודה על תקנות במשרדי הממשלה היא תהליך ממושך, וביקש לשקול פתרונות שיאפשרו לצאת לדרך עם הניסוי בזמן. ח"כ אורי מקלב הציע כי אפשר לקבוע שאם תקנות לא מאושרות תוך תקופה מסוימת החוק בטל, וזה יכול להיות זרז לממשלה. "נכניס מנגנון השמדה עצמית ונראה ניסים ונפלאות קורים", אמר ח"כ מקלב.
סמנכ"ל משרד התחבורה פלוס התייחס גם הוא לכך, ואמר כי מדובר בחקיקה חדשנית וראשונית. הוא הוסיף כי אין כוונה לעכב את הטכנולוגיה בחקיקה ולכן המשרד יעשה מה שניתן כדי לקדם את התקנות. עם זאת הוא הדגיש כי חשוב שהחקיקה תהייה גמישה כמה שיותר.
סמנכ"ל משרד התחבורה פלוס התייחס גם הוא לכך, ואמר כי מדובר בחקיקה חדשנית וראשונית. הוא הוסיף כי אין כוונה לעכב את הטכנולוגיה בחקיקה ולכן המשרד יעשה מה שניתן כדי לקדם את התקנות. עם זאת הוא הדגיש כי חשוב שהחקיקה תהייה גמישה כמה שיותר.
ח"כ טופורובסקי שאל מה יקרה למשל עם טסלה, בהנחה שתרצה להקים מערכת מוניות אוטונומית אבל לא רוצה להקים חברה בישראל, ועו"ד ראובני השיבה כי היא תצטרך חברה בישראל. עוד עסקה הוועדה בסעיף שמגביל את מספר כלי הרכב שיוכלו להשתתף בניסוי. ח"כ טופורובסקי שאל את נציגי משרד התחבורה לפי מה הציעו להגביל את המספר ל-400. עו"ד ראובני השיבה כי הכוונה הייתה שיהיה מספר רכבים מוגבל כי לא ניתן לדעת מה ההשפעה על גודש התנועה, אך מספר מספיק שיאפשר פעילות של כמה מפעילים. ח"כ טופורובסקי הזכיר כי בדיון הקודם ביקש יו"ר הוועדה, ח"כ מיכאל ביטון, להגדיל את המספר ל-500 והוא מקבל את הצעתו. הוועדה אמנם לא הצביעה על הסעיף, אך מסתמך כי בקשתו של היו"ר ביטון תתקבל.
עוד ב-
הוועדה לא סיימה היום את הדיון בכל סעיפי ההצעה ובסיכום הדיון שב ח"כ טופורובסקי וביקש ממשרד התחבורה למצוא דרך שלא תעכב את החקיקה בגלל תקנות או כל דבר אחר. הוא אף הציע לשקול לקצוב זמנים להתקנת תקנות ולקיום התייעצויות הדרושות בחקיקה. "ארצה שהניסוי יצא לפועל כמה שיותר מהר, ואם הממשלה רוצה להתחיל את הניסוי ביוני לא אנחנו נעצור אותה", אמר.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(4):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
3.ממשלה שכזאת!!!אסף 01/2022/16הגב לתגובה זו2 0אתם קנאים, אתם חברי כנסת עלובים, אתם מחפשים שיהיו עוד אנשים רעבים ללחם ,שאתם מקבלים אלפי שקלים בחודש ועשירים מאוד, ובכך אתם רוצים לדרוך על נהגי מוניות. אנחנו הציבור יסגור את כל המדינה ונחתום הבטלה שתשלמו על הפיגור שלכם. ממשלה זבל!!!!!סגור
-
2.תפסיקו לדבר שטויות רכב נוסע לבד בכביש ישראלשלומי 01/2022/16הגב לתגובה זו3 1התשתיות פה לא נכונות בשביל זה אתם מסכנים את הנוסעים ואת הסובבים להם עד היום לא היה הצלחה לרכיבים האלה בכל העולם היה כישלונות אתם רוצים לעשות ניסוי על החיים שלנו יש דברים שכדאי לעשות ניסוי ויש שלא לאוטובוס אין מסלולים טובים פה מה נראה לך יקרה שהם יפגשו מוח של רכב לא יכול לחזות כביש כביש זה דבר שמשתמה כל שניה לפי המצב תתעוררוסגור
-
1.ואם אני נכה מי יעזור לי עם הכיסא גלגלים? (ל"ת)ישראל ישראלי 01/2022/11הגב לתגובה זו6 0סגור
-
רכב אתונומי עים נגישותמשה 01/2022/19הגב לתגובה זו0 0אני מקווה שחשבו גם על נגישותסגור