קריירה ולימודים

העסקים בישראל קורסים: 33,000 סגירות בחצי שנה וזה לא הכל

קריסת המגזר העסקי בזמן המלחמה גרועה מתקופת הקורונה: 33,000 עסקים נסגרו במחצית הראשונה של 2025, המצב בצפון ועוטף עזה חמור עוד יותר
מערכת ice | 
עסק סגור-אילוסטרציה (צילום shutterstock)
דו"ח עדכני שהוכן לפורום העצמאיים מבית ההסתדרות משרטט תמונה קשה של מצוקת המגזר העסקי בישראל בעקבות התמשכות המלחמה, עם נתונים מבהילים הממחישים קריסה שיטתית של עסקים קטנים ובינוניים – בשעה שממשלת ישראל, משרד האוצר ומשרד הכלכלה ממשיכים לעמוד מנגד.
לפי הדו"ח של ד"ר רובי נתנזון, במחצית הראשונה של 2025 בלבד נסגרו 33,060 עסקים, לעומת 18,920 עסקים חדשים בלבד – פער של יותר מ-14 אלף עסקים שיצאו מהמשק. מדובר בהמשך ישיר לשנת 2024, שבה נסגרו כ-65,000 עסקים – זינוק של כ-60% לעומת שנים קודמות. מדובר שנתיים הגרועות ביותר מבחינת יחס פתיחה-סגירה של עסקים, עם השפעה מצטברת חמורה מימי הקורונה.

לצד המחיר הכבד של המלחמה, מדובר בחזית נוספת שאותם משלמים בעלי העסקים מאז אוקטובר 2023. הפגיעה הקשה ניכרת במיוחד בקרב עסקים קטנים וחדשים, שרבים מהם כלל לא הצליחו לשרוד את הטלטלה הביטחונית והכלכלית. כמעט שליש מבעלי העסקים שנפגעו שקלו לסגור את העסק, וענפים שלמים כמו תרבות, תחבורה, רווחה ואירוח חוו ירידה דרמטית בפתיחת עסקים חדשים – עד 21% פחות מבשנה שעברה.
מגמת הפגיעה חמורה במיוחד בעוטף עזה ובצפון הארץ. לפי הנתונים כ-30% מהעסקים בכלל הארץ דיווחו על ירידה של 25% ויותר במחזור העסקאות, זאת לעומת קו העימות בצפון המדינה ששם הנתון עומד על 43% מהעסקים  ו-38.4% במרחב הנגב המערבי ועוטף עזה.
בנוסף, אחוז החברות המגדירות את המצב הביטחוני כמגבלה הפוגעת באופן חמור בפעילות חברתם גבוה ברוב הענפים מהאומדן בטרם המלחמה, והוא עלה ברבעון השני של 2025 עם החזרה ללחימה בדרום ומבצע "עם כלביא".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה