ויראלי

מיליארדים, תקשורת וטרור: לקראת העסקה הכירו את המדינה אליה נשואות העיניים

מנפט ותקשורת לתיווך: כיצד הפכה קטאר למתווכת מפתח בין ישראל לחמאס? בעוד המו"מ על שחרור החטופים נמשך, מתגלה עוצמתה הדיפלומטית של המדינה הקטנה - והסיבות לכך מפתיעות.
מערכת ice | 
קטאר (צילום shutterstock)
קטאר, מדינה קטנה בחצי האי ערב, הפכה לשחקנית משמעותית בזירה הבינלאומית, כיום היא המתווכת העיקרית בין חמאס לישראל ומארחת את השיחות בה.
בימים מורטי העצבים בהם יושבים צוותי המו"מ בקטאר ובישראל נושאים עיניהם לשם ומצפים לבשורות, נכיר לכם את קטאר קצת יותר מקרוב. 
קטאר היא מונרכיה אבסולוטית בראשות האמיר תמים בן חמד אאל ת'אני,. המשטר מבוסס על חוקי השריעה, עם מועצה מייעצת הממונה על ידי האמיר.
נכון לסוף 2023, אוכלוסיית קטאר מנתה כ-3.08 מיליון תושבים, כאשר רק כ-313,000 מתוכם הם אזרחים קטרים. קטאר נחשבת לאחת המדינות העשירות בעולם, עם כלכלה המבוססת בעיקר על הפקת נפט וגז טבעי.
יחסים עם חמאס וישראל
קטאר מילאה תפקיד מרכזי במשא ומתן בין ישראל לחמאס בזכות מעמדה הייחודי. מצד אחד, היא העבירה מאות מיליוני דולרים לחמאס בעזה באישור ישראלי, מה שהעניק לה השפעה משמעותית על הארגון. 
מצד שני, קטאר שומרת על יחסים קרובים עם ארצות הברית, מה שמאפשר לה לשמש כגשר דיפלומטי בין הצדדים.
קטאר מילאה תפקיד מרכזי כמתווכת בין ישראל לחמאס, במיוחד לאחר אירועי אוקטובר 2023. ראש ממשלת קטאר, מוחמד בן עבד א-רחמן בן ג'אסם אאל ת'אני, שימש כמתווך עיקרי בעסקאות חילופי שבויים.
חשיבותה של קטאר
אל-ג'זירה, רשת התקשורת הקטרית, העניקה לקטאר השפעה תקשורתית ופוליטית משמעותית בעולם הערבי ומעבר לו. הרשת, שהוקמה בשנת 1996 הפכה לכלי מרכזי בהפצת מסרים ואידיאולוגיה. אל-ג'זירה מיצבה את עצמה כפלטפורמה תקשורתית מובילה במזרח התיכון, ומשדרת תכנים בערבית ובאנגלית לקהל עולמי רחב. עם זאת, הרשת נתפסת גם ככלי להפצת אידיאולוגיה אסלאמית קיצונית ומהווה במה לארגונים כמו האחים המוסלמים וחמאס.
קטאר נחשבה למתווכת חשובה מכמה סיבות כמו למשל יחסיה עם חמאס: קטאר אירחה את הנהגת חמאס ותמכה בה כלכלית במשך שנים.
למרות היעדר יחסים רשמיים עם ישראל, קטאר שמרה על ערוצי תקשורת עם שני הצדדים, ובכירי מודיעין וביטחון ישראלים הם אורחים קבועים שם, לצד מגורי בכירי החמאס.
השפעה אזורית: מעמדה הכלכלי והפוליטי של קטאר באזור העניק לה השפעה משמעותית.
קטאר, ידועה בחוקיה המחמירים המבוססים על השריעה (החוק האסלאמי) ועל מסורות מקומיות. הנה כמה מהחוקים היוצאים דופן במדינה.
יחסים מחוץ לנישואין: חל איסור מוחלט על קיום יחסי מין מחוץ למסגרת הנישואין, כולל מגורים משותפים של זוגות לא נשואים. העונש על עבירה זו יכול להגיע עד לשלוש שנות מאסר.
הריון מחוץ לנישואין: זוגות לא נשואים שהאישה הרה עלולים להיעצר, להישלח למאסר ואף לגירוש מהמדינה.
הגבלות על נשים: נשים קטריות מתחת לגיל 30 אינן רשאיות להתארח במלונות ללא אפוטרופוס גבר. כמו כן, נשים קטריות מנועות מלהשתתף באירועים ובברים המגישים אלכוהול.
איסור על קללות ומחוות פוגעניות: שימוש בשפה גסה או ביצוע מחוות פוגעניות נחשבים לעבירה פלילית ועלולים להוביל למעצר ואף לגירוש מהמדינה.
איסור על יחסים חד-מיניים: החוק הקטרי אוסר על יחסים חד-מיניים בהסכמה, והעונש יכול להגיע עד לשבע שנות מאסר.
איסור על לבוש חוצה מגדר: לבישת בגדים המזוהים עם המגדר השני נחשבת לעבירה פלילית.
ביטויים הנתפסים כחילול קודש או פגיעה בדת עלולים להוביל לעונשי מאסר חמורים.
למרות שקטאר מנסה להציג עצמה כמדינה פתוחה יותר לתיירים, חוקים אלה עדיין בתוקף ומיושמים, במיוחד כלפי תושבי המדינה.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה