מדדים ומחקרים

משבר האקלים: נחשף מחיר הנזק הכבד לחקלאים בחורף האחרון

היקף נזקי מזג האוויר לחקלאות בחורף האחרון: כ-165 מיליון שקל – זינוק של כ-60% בתוך 4 שנים. כך עולה מנתוני קנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, שסיכמה את חורף 2022-2023. אירוע חריג וקיצוני של יומיים אחראי על מרבית הנזקים
מערכת ice | 
נזקים גדולים לגידולים החקלאיים (צילום פלאש 90/ ענת חרמוני, shutterstock)
נמשך הזינוק בהיקף נזקי מזג האוויר לחקלאים כתוצאה ממשבר האקלים. מסיכום נתוני החורף (דצמבר 2022-אפריל 2023) שנערך בקנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, עולה כי החברה תפצה את החקלאים בכ-165 מיליון שקל בגין הנזקים שנגרמו לגידולים החקלאיים.
מדובר בגידול של כ-16% ביחס לחורף אשתקד, זינוק של 25% ביחס לחורף 2020-2021 וזינוק של כ-60% ביחס לחורף 2019-2020. בקנט אומרים כי היקף נזקי מזג האוויר לחקלאות ברחבי העולם, כתוצאה ממשבר האקלים, כבר הביא לצמצום בשטחי הגידול ואסור שנראה תופעה שכזאת גם בארץ.
 
נראה כי החורף האחרון משקף יותר מכל את השלכותיו של משבר האקלים, לאחר שהחל במיעוט גשמים. אך לקראת סוף ינואר ובתחילת פברואר היינו עדים לסופות חורפיות עזות שגרמו לנזקים משמעותיים לגידולים השונים, בעיקר כתוצאה מהרוחות החזקות, הברד, הקרה וההצפות. בהמשך פברואר היינו עדים לטמפרטורות נמוכות, בעיקר בחוף כרמל, אשר הביאו לפגיעה בגידולים שונים.
אולם, האירוע הקיצוני והחריג ביותר בחורף האחרון התרחש דווקא לקראת סופו, באפריל: מזג האוויר הסוער והמאוחר בחול המועד פסח גרם לנזקים גדולים לגידולים החקלאיים. עיקר הנזק נגרם לגידולי הפירות השונים כתוצאה מהברד שירד, בעיקר בצפון הארץ.
בין השאר נפגעו גידולי דובדבנים, אפרסק, משמש, תפוח, שזיף ונקטרינה. מדובר בפירות הנמצאים בתקופה זו בשלב של חנטה מתקדמת והברד הכבד שירד גרם לפציעתם ועלול להביא, בהמשך, לפסילתם לשיווק. נזקים משמעותיים נגרמו גם מהצפות של שטחי גידול נרחבים, של מאות דונמים, בערבה, בכלל זה גידולי אבטיח ופלפל.

נזקי ברד בתפוחים במושב מירון, אפריל 23. צלם: אורי תירוש 
הגשמים המאוחרים, יחסית, הביאו לפגיעה גם בגידולי השחת בכל הארץ. מדובר בגידולים שנקצרו והמתינו להתייבש בשדות. הרטבת השחתות גורמת, במקרים רבים, לתופעות של עובש ולהשמדת התוצרת. היקף הנזקים של אירוע חריג זה בלבד, שנמשך יומיים, עמד על למעלה מ-130 מיליון שקל. גם בשבוע האחרון של אפריל היינו עדים למזג אוויר קיצוני, בעיקר בצפון הארץ, שכלל גשמים עזים, ברד ואפילו שלג.
מנתוני קנט עולה כי במהלך החורף התקבלו בחברה למעלה מ-4,700 דיווחים על נזקים לגידולים החקלאיים, גידול של כ-12% לעומת החורף אשתקד. משך הטיפול הממוצע בתביעת פיצויים עמד על כ-10 ימים בלבד מעת השלמת הליכי הערכת הנזקים.
מהנתונים עולה כי את הנזק הגדול ביותר בחורף האחרון, כ-46 מיליון שקל, ספגו גידולי הפירות ובכללם תפוח, אפרסק, דובדבן, שזיף ונקטרינה. עבור הנזקים שנגרמו לגידולי הירקות, ובכללם תפוחי אדמה, בצל ושום, תשלם קנט כ-43 מיליון שקל.
מגדלי הפלחה, שניזוקה בעיקר מהגשמים המאוחרים בסוף אפריל, יפוצו בכ-21 מיליון שקל. פיצויים משמעותיים יקבלו גם מגדלי ההדרים (כ-9.5 מיליון שקל), האבוקדו (כ-7 מיליון שקל), גפן היין (כ-6.5 מיליון שקל) והבננות (כ-4 מיליון שקל). גם בעלי הלולים והרפתות יפוצו בסכומים גבוהים, 12.5 מיליון שקל וכ-4.5 מיליון שקל בהתאמה, בעיקר בשל תמותת בעלי החיים כתוצאה ממחלות שונות.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה