נדל"ן ותשתיות
"או שתכניסו את הפלסטינים באופן חוקי, או שתעצרו את כניסתם"
לצד קידום הגעת העובדים הזרים, במשרד הבינוי והשיכון לא אהבו את ההתעלמות של המדינה מכניסתם של עשרת אלפים פועלים פלסטינים מדי יום מאזור איו"ש, בצורה לא חוקית. וגם: המו"מ להבאת עובדים מתאילנד לענף השיפוצים יימשך

ועדת המנכ"לים לעובדים זרים ומשרד הבינוי והשיכון הודיעו על הגדלת המכסה של העובדים הזרים ל-30 אלף. המספרים נשמעים גבוהים, אבל בפועל, יש כבר 25 אלף עובדים זרים בישראל, כך שהגדלה ב-5,000 עובדים נוספים היא בסך הכל תרומה קטנה לענף.
הדיון הדחוף נערך בצל הפרסומים על הגעה לא חוקית של עובדים פלסטינים לתוך שטח ישראל. כפי שפורסם השבוע ב-ice, כעשרת אלפים פועלים פלסטינים חוצים מדי יום את הגדר באמצעות פרצה שהם יוצרים בה ומסתייעים בנהג שיסיע אותם לתוך אתרי הבנייה, תמורת תשלום. אחד היזמים סיפר כי הנהג מכניס כ-50 שקלים לכל עובד ולוקח איתו בין 10-12 פועלים בכל פעם, מה שמכניס לו אלפי שקלים בשבוע. היזמים טוענים כי המדינה יודעת אך לא עושה מספיק לצמצום התופעה. מי שמסתייע באותם פועלי םהם בעיקר הקבלנים הקטנים, ולא החברות הגדולות שיודעות שזה כרוך בסיכון גדול.
ל-ice נודע כי לאחרונה הבהירו אנשי משרד הבינוי והשיכון לבכירי האוצר כי המדינה מתעלמת ביודעין מכניסת העובדים הפלסטינים. בשיחה שנערכה בין הצדדים בשבועות האחרונים נאמר כי "צריך להפסיק את ההצגה, או שתכניסו את כולם בצורה חוקית, או שתעצרו את הכניסה שלהם לארץ. לא יכול להיות שמחדשים רשיונות לעובדים פלסטינים מצד אחד, ומצד שני מונעים את כניסתם. צריך להחליט מה עושים". חשוב לציין כי נושא כניסת העובדים הפלסטינים לא נמצא באחריות המשרד, אך מתוקף תפקידו כמי שאמון על נושא הבנייה בישראל הוא היה חלק מהדיונים בנושא.
כאמור, לא בטוח שהבשורה שהגיעה אתמול כל כך מעודדת. 80 אלף פלסטינאים וכמה אלפי פועלים סיניים נגרעו ממצבת העובדים במלחמה הזאת. ישראל הייתה זקוקה ל-100 אלף עובדים ותקבל 30 אלף רק אחרי כשנה וחצי מתחילת המלחמה, כשעד היום מחציתם הגיעו במסלול הפרטי. יזמים עימם שוחחנו אתמול על ההחלטה טוענים כי מדובר ב"טיפה בים".
אחד היזמים, שבונה במרכז, אמר: "תחלק 5,000 עובדים בכל הפרויקטים במדינה ותבין שזו רק טיפה בים. חלק מהעובדים מתגלים כלא מיומנים גם אחרי שעברו בחינות. כבר ראינו כמה הודים שהתברר שקצב העבודה שלהם לא מגיע אפילו לחצי מקצב העבודה של הפועל הסיני". ואכן, לפי התכנית יגיעו 50% מהעובדים ללא מבחנים, מה שעשוי לגרום לכך שאחוזים בודדים ינשרו במהלך התהליך. בנוסף, ההערכה היא שהמגבלה על גיל העובדים תוסר, מה שיוכל לגרום לכך שעובדים מבוגרים יחסית יחזרו לעבוד בבניין - צעד שיזמים חוששים כי הוא יאט את קצב הבנייה.
לצד כל אלה, בימים אלה עומדים במשרד הבינוי והשיכון על הרחבת התכנית שתעודד עובדים ישראלים להיכנס לענף. בשלב הראשון, המדינה תנסה להעניק בונוסים לעובדים ישראלים שיגויסו. התכנית מדברת על שכר של כ-15 אלף שקל לעובד ישראל, אך בשל יוקר המחיה בישראל, היזמים מתקשרים להאמין שעובדים ישראלים יסכימו לעבוד חמישה ואף ששה ימים בשבוע, מהבוקר עד הערב, בשכר נמוך יחסית. עניין נוסף אותו מנסים לברר הוא הגעה של חברות ביצוע זרות לארץ, מהלך שהקבלנים המקומיים מתנגדים לו בטענה שהדבר עלול לפגוע בחברות הישראליות.
עוד ב-
לאחרונה פרסמנו כאן כי התאחדות קבלני השיפוצים צפויה להמריא לתאילנד על מנת לצרף עובדים נוספים. העובדה שהעובדים מסרי לנקה לא הגיעו בסופו של דבר, גרמה לעצירת התהליך, אולם כעת מתכוונים במשרד הבינוי והשיכון ליצור הסכם בילטרלי עם תאילנד, מה שיקבל על תהליך המיון.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.ישראלים לא יעבדו בבנייןדאלי 02/2025/16הגב לתגובה זו0 0ישראלים לא יעבדו בבניין. להפסיק להשלות אותנו. עבודה שלא משלמים בה טוב. היום משלמים על שכל (לא משלמים על עבודה פיזית). מי שעובד בבניין אין לו חיים. הוא מגיע הביתה ונופל כמו פגר ויום למחרת יהיה אותו דבר. יש בעבודה פציעות ,גב תפוס,נזקים בלתי הפיכים ,בעבודה בבניין יש המון הרוגים כל שנה !!! הספק התפוקה של העובד מדרום אמריקה וממרכז אמריקה עולה על זה של הישראלי בהמון ,גם פי מיליון יותר מקצועיים.סגור