נדל"ן ותשתיות
כאוס בסרי לנקה: "מאות פועלים שהגיעו למיונים - טבחים ודייגים"
משלחת התאחדות קבלני השיפוצים הגיעה לסרי לנקה לצורך מיון פועלים זרים לקראת הגעתם לישראל. הבעיה: אחוז המעבר עומד על 45%. נציגי ההתאחדות סיפרו: "הגיעו פועלים-חקלאים שלא ידעו לתפוס פטיש, או לשים קרמיקה על מכונת חיתוך". יהודה מורגנשטרן: "להחזיר את הפלסטינים? מחכה לתשובה של מקבלי ההחלטות"
ביום ראשון שעבר פרסמנו כי לנמל התעופה בן גוריון הגיעה משלחת של התאחדות קבלני השיפוצים, במטרה להמריא לסרי לנקה ולמיין 3,000 עובדים זרים. מאוחר יותר הגישה ההתאחדות בקשה, שכנראה תאושר, להמשיך את המסע לתאילנד, מה שאמור לקרות בשבועות הקרובים. אבל בינתיים, כך מתברר, המיון של הפועלים בסרי לנקה הצליח רק באופן חלקי. ל-ice נודע כי רגע לפני סיום המיונים, אחוז ההצלחה עומד על 45% בלבד. האחוז הזה עלול להשתנות לכאן או לכאן, אבל לא בצורה משמעותית.
הפועלים שכן עברו יגיעו ב-15 בינואר לישראל כדי לעבוד בענף השיפוצים, אבל זו רק טיפה בים - המדינה לא מעורבת מספיק בהבאת פועלים זרים שיצילו את הענף מקריסה ומקרים שעולים במהלך המפגש בסרי לנקה יוצרים סימן שאלה גדול באשר לאפשרות לגייס פועלים רבים במיונים האלה. "ממה שהבנו, היה שם כאוס גדול", סיפרו גורמים בענף השיפוצים.
צריך להבין: פועלים מסרי לנקה שבאים לישראל מרוויחים 2,500 דולר נטו בחודש - לעלות המעסיק צריך להוסיף עוד 25%-20%. זה סכום גבוה מאוד, בערך פי עשרה משכרם בסרי לנקה, ולכן הם מנסים את מזלם גם אם הם לא מתאימים למיונים. "מאות פועלים שהגיעו למתחם לצורך המיונים, עבדו כטבחים, דייגים או חקלאים", סיפר בימים האחרונים אדם שנמצא בסרי לנקה מטעם המשלחת. "עבור חלק מהאנשים שהגיעו לכאן המיונים הם זכייה בלוטו. הם ממש מנסים את מזלם, אבל הנציגים הישראלים יודעים היטב מי מתאים ומי לא".
כך זה נראה, השבוע. המתחם בסרי לנקה (התאחדות קבלני השיפוצים)
גורמים בהתאחדות הוסיפו כי "אחרי 4-5 שניות אתה רואה שאין לפועל מושג. אתה נותן למישהו פטיש והוא לא תופס אותו בידית - זה אדם שאפשר להביא לארץ? הם לא יודעים איך לשים את הקרמיקה על מכונת החיתוך. אין רקע בסיסי מינימלי. במבחן הצבע, צריך לדעת איך להחזיק את המברשת, שלא יהיו קווים, שהצבע יהיה נקי, אבל חלקם פשוט מעיף את הצבע לכל עבר. אם בא אדם שקורא לעצמו פועל ובמקום לצבוע רק את הקיר צבע את הרצפה והתקרה, איך אפשר להביא אותו לארץ?".
כעת, המדינה חייבת להתערב. היא צריכה לאפשר לחברות כוח אדם להביא יותר פועלים זרים, לא רק לענף השיפוצים, אלא גם לענף הבנייה. זו הסיבה שבגללה היזמים וקבלני השיפוצים קוראים להכניס את הפלסטינים לישראל. למדינה אין עדיין פתרון. חלק מהיזמים הציעו לה להכניס פועלים בעלי משפחות בלבד, מגיל מסוים, מעל 50 למשל. במצב הזה, הם אומרים, יהיה אפשר להקטין את הסיכון הביטחוני.
יחד עם זאת, חלק מהיזמים מבינים שהבעיה לא נעוצה בסיכון ביטחוני, אלא בעניין פוליטי. לדבריהם, המדינה לא יכולה בשלב זה להחזיר את הפועלים הפלסטינים משום שחלק מאנשי הקואליציה מתנגדים והדבר עלול להוביל לסדקים בקואליציה, שהתגלעו בין כה וכה לאחרונה בגלל נושאים ביטחוניים והרגישות גבוהה.
במסגרת ועידת מרכז הבנייה הישראלי, אמר יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, כי "אחד החסמים להביא עובדים זרים ולגרום להם להיות אפקטיביים זה הוודאות ומה קורה באמת עם העובדים הפלסטינים. החל מה-7 באוקטובר נכנסו לפה 30 אלף עובדים זרים, בינתיים לפני הגדלת מכסות". בנוגע לעובדים הפלסטינים אמר: "עובד פלסטיני עובד כ-180 שעות, עובד זר עובד 236 שעות. לעובד זר יש יתרון על עובד פלסטיני. צריך לתת תשובה ברורה האם חוזרים הפלסטינים ומתי הם חוזרים צריך ודאות. אני לקחתי על עצמי בתור גורם מקצועי לשאול את מקבלי ההחלטות האם הולכים להכניס עובדים פלסטינים או לא? בסוף, זו החלטה של מקבלי ההחלטות".
אגב, בימים האחרונים התברר כי ביטוח לאומי מסרב ליישם תוכנית תמריצים לעובדים חדשים לענף השיפוצים. הענף נמצא במשבר חריף מזה למעלה משנה, בעקבות משבר כוח אדם שהחל עם פרוץ המלחמה והפסקת כניסתם של עובדים פלסטינים, שהיו עיקר כוח העבודה בענף. כחלק מהמאמצים להתמודד עם המשבר, החליטה ממשלת ישראל בפברואר 2024 על תוכנית מענקים לעידוד תעסוקת ישראלים בענפי הבנייה והשיפוצים. חרף החלטת הממשלה ואישור התוכנית ביולי האחרון על ידי ועדת העבודה והרווחה, המוסד לביטוח לאומי טרם יישם אותה ואף מתנער ממנה.
התוכנית, שהייתה אמורה לצאת לדרך באפריל 2024, כוללת מענקים מצטברים בסך 14,000 שקל לעובדים חדשים שמעוניינים להיכנס לענף השיפוצים. אך למרות חתימת ההסכם בין משרד האוצר לביטוח הלאומי, התוכנית לא יושמה. המוסד לביטוח לאומי לא עדכן את פורטל הגשת הבקשות, ונציגיו אף לא היו מודעים לתוכנית ושלחו עובדים פוטנציאליים חזרה לביתם.
עוד ב-
כעת, התאחדות קבלני השיפוצים דורשת מהוועדה להנחות את המוסד לביטוח לאומי ומשרד האוצר להגיש עד סוף השבוע הבא הסכם מעודכן ליישום התוכנית ולהאריך את התקופה המזכה במענקים בשנה נוספת. דיון מעקב יידרש כדי לוודא שהדברים אכן יתבצעו בזמן.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה