בארץ
למרות ההתחייבות: שיא שלילי בפליטת גזי החממה בישראל
מה המפעלים בסביבה שלנו פולטים לאוויר, לים ולקרקע? המשרד להגנת הסביבה מפרסם את מרשם הפליטות לסביבה (מפל"ס) לשנת 2022 ואת נתוני המצאי הארצי של הפליטות לאוויר. הדוח מצביע על הפחתה בפליטות מזהמים לאוויר וממחיש את החשיבות למעבר לאנרגיה מתחדשת
המשרד להגנת הסביבה, מפרסם הבוקר (רביעי) את מרשם הפליטות לסביבה לשנת 2022. אל מול נתונים מראים כמה על החשיבות לבצע מעבר לאנרגיה ירוקה, הדוח המקיף מציג גם הפחתות בפליטות מזהמים לאוויר של עשרות אחוזים, בעשור האחרון כתוצאה, מיישום דרישות המשרד להגנת הסביבה בחוק אוויר נקי.
התחזיות היו שבשנת 2022 לא תהיה עלייה בפליטות גזי חממה. אך בניגוד אליהן, בשנת 2022 נרשמה עלייה של 3.5% בפליטת גזי חממה לאוויר בישראל. המקור העיקרי לעליות בגזי החממה: ייצור חשמל, תחבורה וגזי קירור.
פליטת פחמן דו חמצני מתחנות כוח ב-2022: עלתה בכ-2%. הדבר מדגיש את המעבר האיטי לאנרגיות מתחדשות בהשוואה לקצב הנדרש והעיכוב בהפסקת השימוש בפחם, בניגוד להתחייבויות קודמות מצד הרגולטורים של משק האנרגיה; מתוך 15 המפעלים בעלי העלות החיצונית הגדולה, הגורמים ל-76% מכלל העלות החיצונית, מקורם של 6 בחברת החשמל - עלות חיצונית כוללת של 6.9 מיליארד שקל.
הנתונים מדגישים את הצורך הדחוף במחויבות הפחתה מעוגנות בחקיקה ראשית עם חוק האקלים, שתאפשר קידום תכניות לאומיות של כלל הממשלה וכלים כלכליים כמו מיסוי פחמן, הכנסת אנרגיות מתחדשות וחשמול כלי-רכב.
לראשונה מאז הקמת מערכת המפל"ס, לא חלה הפחתה בפליטת תחמוצות חנקן לאוויר. זאת, מכיוון שקצב העלייה בייצור חשמל היה גבוה מקצב העלייה בייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, וכן בשל עיכובים של חברת חשמל בהפסקת השימוש בפחם.
פליטת תרכובות אורגניות נדיפות למעט מתאן פחתה במפל"ס של 2022 ב-20% בעקבות התקנת RTO לטיפול טרמי בפליטות בייצור במפעל רותם אמפרט נגב. מסיבה זו פחתו גם פליטות חומרים חשודים ומוכרים כמסרטנים ב-9%.
העלויות החיצוניות של פליטות לאוויר לשנת 2022 בדיווחי המפל"ס מסתכמות ב-14 מיליארד שקל, מתוכן 8.5 מיליארד שקל מפליטת גזי חממה עלייה של כ-1.6% בהשוואה לעלות הפליטות בשנת 2021. העלות החיצונית של מדווחי המפל"ס מהווה 6.5% מהתמ"ג התעשייתי.
עוד ב-
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, מסרה לאור פרסום הנתונים: "נתוני המפל"ס, מרשם הפליטות לסביבה, מוסיפים להיות כלי מרכזי עבור הציבור, הארגונים הסביבתיים והמשרד, המאפשר לקבל תמונת מצב מפורטת בשקיפות מלאה על הזיהום הסביבתי. האופן שבו המשרד יישם את חוק אוויר נקי בעשור האחרון בא לידי ביטוי במפל"ס ומראה ירידה לאורך שנים בפליטות המזהמים לאוויר מהתעשייה בישראל, כך שהן הגיעו לרמה של פליטות התעשייה האירופית. את אותה העבודה שהמשרד ביצע באמצעות חוק אוויר נקי בכוונתנו לעשות גם בהפחתת פליטות גזי חממה, באמצעות חוק האקלים, עם יעדי הפחתה המעוגנים בחקיקה, שייצר מחויבות של כלל משרדי הממשלה להוביל את ישראל למשק מאופס פליטות. דוח המפל"ס אף מראה שיש עוד עבודה סביבתית רבה במעבר של ישראל לאנרגיות מתחדשות, במניעת שריפות פסולת ובהגברת מחזור הפסולת, והמשרד ממשיך לפעול ביתר שאת בכיוונים אלה, ולהתוות את הכיוון ביחד עם הממשלה כולה"
תגובת איגוד ערים אזור מפרץ חיפה – להגנת הסביבה לדו"ח מפל"ס (מרשם פליטות הסביבה): "דו"ח מפל"ס מתפרסם באותן שעות בהן נצפים ערכים גבוהים של החומר המסרטן בנזן סביב מתחם בז"ן. חשוב להדגיש, כי דיווחי הפליטות המהווים בסיס לדו"ח נמסרים על-ידי המפעלים עצמם, בעוד שבשעות אלה ממש האיגוד מודד פליטות בערכים חריגים, הנובעות מתקלה בצינור בנזן ופעולות תחזוקה שננקטו בעקבותיה – אשר אינן נכללות בדו"ח. מדו"ח המפל"ס עולה, כי מרבית הירידה במזהמים בעשור האחרון נובעת ממעבר המפעלים לשימוש בגז במקום מזוט. מאז, נזקפת הירידה בפליטות לזכות סגירת מפעלים ובדו"ח הנוכחי ספציפית למפעל שמן, אחד מהמפעלים המזהמים במפרץ חיפה.
עובדה זו, מוכיחה ביתר שאת, כי הדרך היחידה למגר את מפגעי זיהום האוויר בלב מטרופולין חיפה היא סגירת מפעלי הזיקוק - ויפה שעה אחת קודם."
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.סתומהעמית 09/2023/06הגב לתגובה זו1 0ככה זה שהסתומה טסה לחו"ל על חשבוננו בלי הפסקה, מיליוני דולרים על חשבוננו, לעבוד? מה פתאום? עבד כי ימלוך זו המטונפת הזוסגור