בארץ
יום משפחה שמח – מהקומה ה 120: גם בישראל המודל משתנה
בעוד במרחב האופקי אנו מכירים את "עיר 15 דקות", בה מרבית השירותים החיוניים נגישים בהליכה או רכיבה על אופניים, במגדלי העתיד המודל הזה יקבל ממד חדש של עירוב שימושים ורטיקלי

יום המשפחה מהווה הזדמנות לבחינת האופן בו אנו מעצבים את סביבת חיינו – מהדירה או הבית, לרחוב ועד לשכונה ולעיר כולה. בעשורים הקרובים, ייתכן שהחלוקה המוכרת לשכונות, רחובות ואזורים תתחלף במתחמי-על ורטיקליים – מגדלי ענק של עשרות ואף מאה ועשרים קומות – שבהם נבלה את רוב חיינו.
בעולם שבו הקרקע הופכת למשאב נדיר שערכו ימשיך להאמיר והצורך להיות קרוב למרכזי העבודה, הפנאי והמסחר גדל, מתחזקת התפיסה שכדאי לרכז מגורים, תעסוקה ושירותים חיוניים תחת קורת גג אחת. במקום לגמוע מרחקים ארוכים בין הבית למשרד או למרכז המסחרי, נוכל ליהנות מכל השירותים הדרושים לנו באותו מתחם: דירות למגורים, חללי עבודה משותפים, גנים ובתי ספר, מכוני כושר, מרפאות, מסעדות ואזורי פנאי ובילוי – הכול באותו מבנה חדשני.
כמו בעולם, גם בישראל מודל המשפחה משתנה: במקום המשפחה הגרעינית המסורתית, אנו רואים יותר משפחות חד-הוריות, משפחות רב-דוריות, קהילות המבוססות על שיתוף והורות משותפת, ואף מבוגרים צעירים שמעדיפים "מגורים שותפים" לאורך זמן. בדירות הקונבנציונליות הגמישות מוגבלת, אך במגדלים העתידיים התכנון הפנימי צפוי להיות מודולרי: חדרי שינה שיהפכו לחללי עבודה, סלון שייפתח אל המרפסת או אל חלל משותף רחב, יחידות מגורים משתנות בהתאם לצורכי הדיירים.
"עירוב שימושים" הולך וצובר תאוצה ובמסגרתו משלבים מסחר, תעסוקה ופנאי במתחם אחד, כך שידרוש פחות נסיעות ויאפשר איכות חיים גבוהה יותר. בעוד במרחב האופקי אנו מכירים את "העיר ה-15 דקות" – שבה מרבית השירותים החיוניים נגישים בהליכה או רכיבה על אופניים – במגדלי העתיד המודל הזה יקבל ממד חדש של עירוב שימושים ורטיקלי. בקומה ה-30 תמצאו קומת בריאות עם מרפאות ושירותים רפואיים, בקומה ה-40 מרכז חינוך בלתי פורמלי ושיעורי העשרה, בקומה ה-50 מסעדות ובתי קפה, בקומה ה-60 אזורי עבודה וחללי כנסים, ובין לבין אזורי מגורים, ספורט ומפגש קהילתי. כל אלו יתפסו צורה של "שכונות בשמים" – קומות ירוקות, מרחבי צמחייה וספא, גינות קהילתיות ושבילים פנימיים שיאפשרו "הליכה בטבע" בתוך המגדל עצמו.
בבניינים בני 120 קומות יהיה הכרח להשתמש בטכנולוגיות לניהול אנרגיה, מים ומערכות קירור וחימום. חזיתות המבנה ישולבו בתאים פוטו-וולטאיים לייצור חשמל סולארי, מערכת מחזור מים אפורים תחסוך בצריכת מים, ואף יהיו חוות אנכיות לגידול צמחים על גגות או בקומות ייעודיות. במקביל, הפיתוח הטכנולוגי יאפשר לוותר בהדרגה על הרכב הפרטי: מערכות תחבורה ציבורית שיתופית וחכמה יגיעו עד למגדל עצמו, לצד שילוב של רכב אוטונומי ושירותי "נסיעה על פי דרישה". מנגנוני מעליות חדשניות יאפשרו לנוע במהירות בין הקומות הרבות, וייתכנו מעליות אופקיות או רובוטי-שליחים שינועו בין הדירות, יאספו אשפה, יביאו משלוחים וישחררו אותנו ממטלות יומיומיות מיותרות.
יום המשפחה מזמין אותנו לחשוב מחדש על הדרך שבה אנו תופסים את המרחב הביתי והעירוני. במקום להיאחז במודלים מסורתיים הגוררים תכנון מיושן שיתכן שממש בקרוב לא יהיה רלוונטי, יש לחזק קולות המציעים לתכנן "עיר אנכית": בנייני-על רב-קומתיים המכילים את כל צרכינו – דיור, עבודה, מסחר, פנאי ושירותים קהילתיים – תחת קורת גג אחת. אם נתכנן נכון, נוכל ליצור סביבת מגורים חדשנית, ירוקה וגמישה – וכך לחגוג את יום המשפחה לא רק בסלון הפרטי, אלא גם ב"סלון" המשותף של מגדל העתיד, אי שם בקומה ה-120.
עוד ב-
הכותב: אלחנן ליזרוביץ, מייסד ומנכל בית ההשקעות elg
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה