בארץ
יצחק וסרלאוף: "ההסכם בלבנון - כמו לתת לאבו מאזן להילחם בחמאס"
על ההסכם מול לבנון "טוב במעבדה במכון ויצמן. לא מתאים למזרח התיכון" על אלקין "זה מה יש. להתמרמר ולבכות?", על שאלת מתי יחזרו מפוני הצפון לביתם, והאם יהיה הסכם גם ברצועת עזה. השר יצחק וסרלאוף עונה על הכל בראיון ל-ice
השר לפיתוח הנגגב והגליל והחוסן הלאומי, יצחק וסרלאוף ממפלגת עוצמה יהודית, הוא אחד השרים העמוסים ביותר בתקופה הזו. עם פרוייקט שיקום הצפון והחזרת המפונים, דרך היותו השר שמשמיע את קולם של ראשי הרשויות בצפון לממשלה, מתאר השר את דעתו על הסכם הפסקת האש מול לבנון, ומה לדעתו צריך להיות עכשיו בחזית הדרומית מול החמאס.
על הסכם הפסקת האש, מספר השר וסרלאוף "כל שרי הקבינט נחשפו להסכם. לראשי הרשויות נתן הממשלה סקירה, והרחיב מדוע לדעתו ההסכם הוא טוב" ומגלה "ראש הממשלה הסביר את הצד שלו. אני סבור אחרת".
עוד הוסיף לתאר את ההסכם בביקורתיות "יש שם מנגנונים מאוד מאוד טובים. זה הסכם שהוא טוב בחדר במעבדה במכון ויצמן. הוא לא מתאים למזרח התיכון, וודאי שלא למדינת ישראל. אנחנו אומרים לעצמנו שאנחנו נאכוף. וכל תחמושת שתעבור אנחנו נטפל ביד קשה.
אבל המציאות הוכיחה שבמשך שנים ישראל עשו הסכמים, ולא עשו את הכלל של מה שהיה הוא לא מה שיהיה. ואני מעריך יחד עם ההיסטוריה, שעוד חצי שנה או שנה אנחנו נזכה לשקט פסטורלי, שקט שילווה בתנופה גדולה בענף התיירות. ואולי אנחנו גם נהיה ערב הסכם שלום עם סעודיה, וערב טיפול שורש בגרעין האיראני".
עוד הוסיף לתאר מצב עתידי אפשרי "וגם אם יהיו שני מחבלים של חיזבאללה, שהלכו עם קלאצ'ניקובים ויעשו סיור ליד הגדר, ואז מערכת הבטחון תתחיל לשקול, רגע, אם אנחנו עכשיו נגיב, אנחנו נהרוס את השקט. יש לנו איראן, יש לנו סעודיה, יש לנו תיירות, אנחנו לא יכולים. מה, בשביל זה עכשיו אנחנו נהרוס את הכל? ואז ככה בנוהל הצפרדע המתבשלת לאט לאט יתחילו להתחמש מחדש. ואנחנו נבדיל כל פעם שיקול של כדאי, לא כדאי, ולמערכת הבטחון, ולנו, יש הרבה מאוד תירוצים למה לא, כי זה מה שעשינו 70 שנה.
עוד הוסיף לתאר את תפיסתו "אני סבור אחרת, שצריך להמשיך את המלחמה. אבל גם אם אתם הולכים לטעמכם להפסקת אש, תסנדלו מראש את הדילמות שיהיו לכם בעתיד, על ידי זה שאתם יוצרים איזור חיץ שלושה או חמישה קילומטרים מהגדר. ואז יש לך שולי ביטחון, יש לך שינוי משמעותי בשטח, שמאפשר לך למנוע חדירה והתגרות. אמרו לי, ככה לא נגיע להסכם. אני מעדיף ביטחון בלי הסכם, אשר הסכם בלי ביטחון".
אחרי ההסכם, מה ישתנה בפועל? המפונים יחזרו לביתם?
"כרגע ראש הממשלה והממשלה לא קראו למפונים לחזור לביתם. יש פה תהליך ארוך, מורכב מאוד, מול הרשויות, מול התושבים, ומול הקהילות. יש גם נזק נפשי, חוץ מפגיעה בתשתיות וחלק מהבתים שנפגעו, יש קהילות מפורקות, הן היו מפוזרות.
אני בעד לא לעמוד עם שעון חול ולהגיד להם חבר'ה, יש לכם ככה זמן להתארגן, אלא באמת לעשות את זה עם הרבה רגש, עם הרבה לב, בתהליך, בתהליך שיקומי, כמו שראוי, כמו שמתבקש, ולפעמים גם צריך לעשות טיפולים חירוגיים. לא בשבוע אחד, וגם לא בחודש אחד.
איך העבודה בצמוד לשר אלקין שנכנס לתפקיד מקביל אליך?
"אנחנו עובדים ביחד, בשיתוף פעולה מלא, בלי אגו, בצורה פנומנלית בעיניי. אנחנו מסתכלים לטובת העניין, טובת תושבי הצפון, טובת שיקום הצפון, ויש לנו פגישות עבודה משותפות, כמה פעמים בשבוע, שמתקדמים וזה נראה טוב, המנגנון שיצרנו עובד טוב ויצליח, אני מאמין בו.
מנגנון שהתנגדת אליו
"נכון. התנגדתי כי חשבתי שמנהלות צריכות להיות תחת משרד נגב גליל. ועכשיו אני ממוקד קדימה, ראש הממשלה החליט אחרת, יש לי שתי אפשרויות: או להתמרמר ולבכות למה אסור ולמה לא זה לא הנכון , אבל עכשיו אני מפוקס קדימה: זה מה יש, ועם זה ננצח. צריך להתקדם, צריך לעבוד.
צריך לראות שהפסקת האש הזאת שעומדת על כלום תחזיק מעמד. אז באמת אי אפשר לדעת מה יהיה. אנחנו נמצאים בתקופה של אי וודאות ושל מבחן. כל העיניים שלנו מסתכלות לראות לאן זה הולך".
ההסכם יוביל לשינוי בתפיסה גם בעזה? שהפסקת הלחימה תגיע בהסכם ולא במבצע צבאי?
"בעזה יש מטרות שונות מהמטרות שהממשלה הגדירה בלבנון. בלבנון זה החזרת התושבים לבתיהם בבטח.ה אחרי שמערכת הביטחון והקבינט החליטו שהגענו למשוואה של בבטחה ולכן אפשר לחזור, אנחנו סברנו אחרת בעוצמה יהודית כי הגדרה של בבטחה יכולה להיות רחבה. יכולה להיות לה משמעויות שזה לא בבטחה רק עכשיו אלא בבטחה עוד חמש ועשר שנים קדימה. סברנו שלא הגענו ולא עמדנו במטרה הזאת, אבל אחרים חשבו אחרת.
בגלל זה בעזה כולם מבינים שאנחנו עוד לא הגענו למטרות המלחמה שהן פירוק היכולות השלטוניות והצבאיות של החמאס והחזרת החטופים. אי אפשר לסיים את המלחמה עד שאנחנו עומדים ביעדים.
ואתה רואה שדבר כזה יקרה בעזרת הסכם? שיפרז את החמאס ויחזיר את החטופים?
קשה לי לראות הסכם. השאלה היא מול מי ההסכם ומה יהיו הפרטים שלו. איזה הסכם? הסכם עם מי? הסכם על מה? צריך ללמוד כל מקרה לגופו. אנחנו מאמינים שהדרך להגיע למימוש היעדים היא בעצימות צבאית ולא בדמיונות.לסמוך רק על עצמנו.
בצפון זו אמירה שונה
עוד ב-
בצפון ההגדרה של המלחמה הייתה שונה. אני לא מבין איך אנחנו נותנים יד להסכם הזה. זה התעצמות של צבא לבנון. זה כמו לשים את אבו מאזן שילחם בחמאס. חוץ מזה שזה נבילה וטריפה זה לא כוחות. אבל להביא את צבא לבנון שילחם בחיזבאללה? נו, נראה לי קצת מופרך, אבל חזון למועד. אני מאוד מקווה שטעיתי.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.קודם שהתלמידים יתגייסו, ואז תהייה לו זכות לדבר.... (ל"ת)אני1 11/2024/29הגב לתגובה זו0 0סגור