משפט
הדיון בבג"צ על עילת הסבירות: איך יפסקו השופטים?
עם דיונים ראשונים מתוכננים לספטמבר, ד"ר אסף הראל, מרצה בכיר במרכז האקדמי פרס, ולשעבר עוזר היועמ"ש, מעריך כי השופטים לא בהכרח יפסלו את החוק, אלא יפנו בפסיקות לעילות אחרות - שיקולים זרים או מידתיות
בראיון ל-N12, ד"ר אסף הראל, מרצה בכיר במרכז האקדמי פרס, ולשעבר עוזר היועמ"ש, העריך כי בית המשפט לא בהכרח יפסול את החוק, אלא יבחר בעילה אחרת על מנת לכפות על החסר. "עילת הסבירות נוצרה בפסיקה", הוא הסביר. "בית המשפט יכול לפתח עוד עילות, ובית המשפט יכול לתת תוכן לעילות אחרות".
"אני אתן דוגמה - הצמצום של עילת הסבירות לא מונע מבית המשפט להפעיל ביקורת שיפוטית על שר ששוקל שיקולים זרים", מציין ד"ר הראל. "זאת עילה נפרדת במשפט המנהלי. עד עכשיו לא היה צורך להשתמש בעילה הזאת לעיתים קרובות מהסיבה הפשוטה שהייתה את עילת הסבירות". אם זאת, ד"ר הראל אמר כי "שיקול של שר הוא שיקול שנובע מתוך ההחלטה הפנימית שלו, וקשה להוכיח מה בדיוק הניע אותו לפעול".
ד"ר הראל גם ציין כי בית המשפט יכול לפנות לעילת המידתיות, מכיוון שלא בוטלה בחקיקה וכבר באה לידי ביטוי בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ובחוק יסוד: חופש העיסוק.
עוד ב-
בעילה הזו משתמשים בדרך כלל כשמדובר בפגיעה בזכויות אדם. אני מעריך שלאחר התיקון לחוק היסוד, בית המשפט ירחיב את הפרשנות למהי היא זכות אדם. גם אם בעבר בית המשפט השתמש בעילת הסבירות כי היה קשה לאתר פגיעה בזכות אדם, בפסיקה העתידית בית המשפט ירחיב את הפרשנות ודרך זה גם הוא יכול להתגבר על התיקון לחוק היסוד", אמר ד"ר הראל.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה