משפט
"חיילים נפגעו מירי בזמן שעסקו בסיוע ההומניטרי"
שופטי בג"ץ קיבלו החלטה דרמטית בנוגע לעתירות שהוגשו בעניין הכנסת הסיוע ההומניטארי לעזה - "ישראל עשתה מעל ומעבר"

שופטי בג"ץ דחו היום פה אחד עתירה שהגישו חמישה ארגוני זכויות אדם, שביקשו להבטיח מעבר חופשי של סיוע הומניטרי לעזה. השופטים קבעו כי המדינה פעלה כנדרש ואף מעבר לכך במאמציה לאפשר העברת סיוע לאזרחים ברצועה.
"ישראל אינה משמשת ככוח כובש ברצועת עזה", קבע הנשיא יצחק עמית בפסק דינו. לדבריו, ארגון חמאס עדיין מחזיק ביכולת להפעיל סמכויות שלטוניות משמעותיות, ואין לישראל שליטה אפקטיבית בשטח המאפשרת לה להיכנס בנעלי השלטון הקודם.
"על פי הנתונים שהוצגו לפנינו, פעילות צה"ל ברצועה לאורך הלחימה התאפיינה ככלל באופי ארעי, כאשר כוחות צה"ל פעלו באזורים מתוחמים לשם השגת מטרה צבאית קונקרטית, ולאחר מכן נסוגו מהם", כתב עמית.
עם זאת, הדגיש הנשיא כי ישראל עדיין מחויבת "לאפשר ולהקל על העברת הסיוע שנחוץ למילוי צרכיה החיוניים של האוכלוסייה האזרחית ברצועה", וזאת מכוח דיני הלחימה והדין הישראלי.
השופט נעם סולברג לא חסך מילים בתיאור הפער בין טענות העותרים למציאות כפי שנחשפה בפני בית המשפט: "התמונה העובדתית האמיתית שאליה נחשפנו, שונה מזו שמבקשים העותרים להציג; שונה לחלוטין", כתב סולברג. לדבריו, "רבים וטובים, חיילים ומפקדים, עסקו" בהעברת סיוע הומניטרי לעזה בהיקף נרחב ועצום "כך עשו, גם לפני ולפנים משורת הדין, גם על חשבון הפעילות המבצעית".
סולברג התייחס גם למחיר הכבד שגבתה העברת הסיוע: "להוותנו, גם היו נפגעים מקרב כוחותינו, פועל יוצא מרִשעותו הזדונית של החמאס שלעיתים לא בחל במטחי-ירי, גם לנקודות ריכוז והערכות של הסיוע ההומניטרי".
השופט דוד מינץ, שהוסיף לפסק הדין סקירה של ההלכה היהודית בנושא מלחמה וסיוע לאוכלוסיית אויב, הצטרף למסקנת חבריו וקבע: "צה"ל והמשיבים עשו מעל ומעבר כדי לאפשר אספקת סיוע הומניטרי לרצועת עזה, אף תוך נטילת סיכון כי הסיוע שהועבר יגיע לידיו של ארגון הטרור חמאס וישמש בידיו ללחימה נגד ישראל".
"'הומניזם' שכזה, אינו מביא בכנפיו בשורת שלום, אלא מנציח כאב וסבל", הוסיף השופט סולברג בנימה ביקורתית.
פסק הדין מתאר כיצד מדינת ישראל שיפרה את מערך העברת הסיוע לאורך המלחמה: הקימה מעברים חדשים, הרחיבה את שעות הפעילות במעברים קיימים, תיאמה עם ארגוני סיוע, ויצרה נתיבים יבשתיים, ימיים ואוויריים להעברת הסיוע.
הנשיא עמית ציין כי "רבות מהסוגיות שהעלו העותרים, טופלו בהמשך" על ידי המדינה, ולא נמצאה עילה להתערב בשיקול דעתם המקצועי של גורמי הביטחון.
בית המשפט ציין כי פסק הדין מתייחס למצב ששרר עד לאחרונה, ולא להחלטות החדשות מתחילת מרץ 2025 להפסיק את העברת הסחורות דרך ישראל ולעצור את מכירת החשמל לעזה.
"ההליך הנוכחי אינו האכסניה המתאימה להידרשות להחלטות אלו, אשר מגלמות שינוי נסיבות משמעותי", קבע הנשיא עמית. השופט סולברג אף סבר כי בשל שינוי הנסיבות "דין העתירה היה להימחק" ולא להידחות.
עוד ב-
לסיכום, הדגיש הנשיא עמית את דבריו של אלוף רסאן עליאן, מתאם פעולות הממשלה בשטחים: "אנו פועלים מתוך הבנה כי האוכלוסייה האזרחית לא אויב שלנו ושהאויב שלנו הוא החמאס ויתר ארגוני הטרור. אלו הערכים של מדינת ישראל וצה"ל וזו חובתנו המוסרית".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(3):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
3.האם בג"צ הטיל כיסוי הוצאות בית משפט על העותרים? (ל"ת)גיא 03/2025/27הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.לסיכום, הדגיש הנשיא עמית את דבריו של אלוף רסאן עליאןאוהב יהודים 03/2025/27הגב לתגובה זו0 0האוכלוסייה האזרחית לא אויב שלנו ושהאויב שלנו הוא החמאס ויתר ארגוני הטרור. בדיוק פה הבעיה שלנו האויבים הכי גדולים וטיפשים שלא מבינים כלום מהחיים אלו השופטים קיבינמט אתה ראית עזתי אחד שעזר לחטופים ??? כולם מחבלים מתינוק בן יומו ועד אחרון הזקנים!!!סגור
-
1.עמית עברין עלוב .עצם הדיון בעתירות מהסוג הזה מצירות אתמדביר שרצים 03/2025/27הגב לתגובה זו0 0בגצ ככנופית פושעים ששדדה סמכויות שיפוט בתחומים לא להסגור