משפט
אסתר חיות: "אני מאוד מודאגת, זו תוכנית לריסוק מערכת המשפט"
במהלך כנס הפקולטה למשפטים באוניברסיטת ת"א, הנשיאה בדימוס אסתר חיות הביעה את התנגדותה למתווה הפשרה בנוגע לרפורמה המשפטית אותו מקדמים יריב לוין וגדעון סער. אסתר חיות: "אותה פוליטיזציה, אותה מכה אנושה לעצמאותה של הרשות השופטת"
לאחר שנחשף כי תא"ל במיל' דדי שמחי והשר לשעבר יזהר שי, שני אבות שכולים, קידמו יחד מתווה פשרה בנוגע לרפורמה המשפטית יחד עם סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין ויו"ר מפלגת "הימין הממלכתי" ושר החוץ גדעון סער, שיתפה הנשיאה בדימוס אסתר חיות בעמדתה בנושא.
במהלך כנס הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, אשר נערך לכבודה, סיפרה הנשיאה בדימוס אסתר חיות מדוע היא מתנגדת למתווה הפשרה בנוגע לרפורמה המשפטית אשר נחשף בתחילת החודש. "תחושות אלו ממשיכות ללוות אותי גם כיום למעלה משנה מאז שפרשתי. אך לצד הגאווה וההערכה הרבות שאני רוחשת לרשות השופטת שלנו על כל מרכיביה, אני גם מודאגת מאוד".
לדבריה, העובדה כי טרם מונה נשיא קבוע לבית המשפט העליון וכי הגוף פועל בהרכב חסר של 12 שופטים במקום 15, אינה מסבה לה סיפוק רב בנוגע להתנהלותו של שר המשפטים יריב לוין. לצד זאת, ציינה הנשיאה בדימוס כי על אף הרצון של מקבלי ההחלטות במתווה הפשרה למנוע קרע בעם ומשבר חוקתי, מדובר בתוכנית שמסוכנת לעתידה של מערכת המשפט בישראל.
(בתמונה: הנשיאה בדימוס אסתר חיות, צילום: דוברות אוניברסיטת תל אביב)
"לצערי, למרות הימים הקשים שעוברים על כולנו, ולמרות הצורך לשלב זרועות במאמץ משותף לקום יחד מן השבר שחווינו, יש מי שסבור כי זוהי שעת כושר לקדם תוכנית, שאותה כיניתי עוד בינואר 2023, כתוכנית לריסוק מערכת המשפט. בל נטעה, הניסיון להציג את המתווה המקודם בימים אלה, כמתווה 'פשרה' ו-'כהסכמה רחבה' איננו אלא אחיזת עיניים. מדובר באותה גברת בשינוי אדרת. אותה פוליטיזציה, אותה מכה אנושה לעצמאותה, לאי-תלותה של הרשות השופטת, וממילא לזהותה הדמוקרטית של המדינה", ציינה אסתר חיות בפני הנוכחים.
בהמשך דבריה, שיתפה הנשיאה בדימוס בתובנה מעניינת אליה היא הגיעה לאורך 34 שנות שפיטה: "המשפט אינו יכול ואינו צריך לתת מענה לכל החוליים והמשברים שאליהם נקלעת החברה לאורך חייה. הגורמים האמונים על המשפט ובהם הרשות השופטת, הייעוץ המשפטי לממשלה ויתר גורמי אכיפת החוק הם עוגנים חשובים להבטחת קיומה של חברה דמוקרטית. על כן, הם הערובה לחירויות שלנו, והם חומת המגן של האזרח מפני שרירות השלטון. לכן, עלינו להוקיר את פועלם, ולשמור עליהם כגורמים מקצועיים המקיימים את חובות האמון שהם חייבים בהם כלפי הציבור".
לסיכום, הדגישה הנשיאה בדימוס אסתר חיות בפני הנוכחים בכנס הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב: "אך בהם לא די. על מנת להטמיע את הערכים הדמוקרטיים, ועל מנת שאלו יכו שורשים יציבים בחברה, יש לשקוד על חינוך לדמוקרטיה, יש להנחיל ולקדם תרבות דמוקרטית, ויש לשנן את ערכי היסוד הדמוקרטיים שעליהם קמה המדינה, עד שיהפכו לחלק בלתי-נפרד מההוויה החברתית של הציבור ושל משרתי הציבור במילוי תפקידם".
צילום: שחר שחר, דוברות אוניברסיטת תל אביב
פרופ' אריאל פורת, נשיא אוניברסיטת תל אביב, התייחס לדבריה של אסתר חיות ואמר: "בעקבות נאומו של לוין, הנשיאה חיות עשתה מעשה שלמיטב ידיעתי לא היה לו אח ורע בהיסטוריה המשפטית שלנו. היא נשאה נאום תקיף בו טענה שהתכנית של לוין היא תכנית לריסוק מערכת המשפט. רבים יגידו שנאומה זה של חיות היווה את יריית הפתיחה, או לפחות תרם משמעותית, למחאה שבאה לאחר מכן כנגד המהפכה המשפטית, ואשר הצליחה לבלום אותה לפרק זמן".
עוד ב-
כזכור, אמש (שלישי) השתתפו שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער בוועדת החוקה, חוק ומשפט וזאת בכדי להציג את מתווה הפשרה בנוגע לוועדה לבחירת שופטים. במהלך הדיון, חשף שר החוץ גדעון סער מתי החל לאחד כוחות עם שר המשפטים יריב לוין בנוגע לרפורמה המשפטית. "השיח ביני לבין שר המשפטים לוין התחיל כשעוד הייתי באופוזיציה. היו לו עוד שותפי סוד, קיימנו ארבעה מפגשים עוד לפני המלחמה. עשינו זאת על דעת רה״מ, גנץ, דרעי ואיזנקוט. היינו קרובים מאוד להסכמה", סיפר סער.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.אם לא היו לנו שמאלנים במדינה היינו נראים אחרת.מאיר. 01/2025/22הגב לתגובה זו0 0מי שם עליך בכלל.סגור