משפט

הכנסת דנה בהצעת החוק שתחסל את תאי הטרור באוניברסיטאות

ועדת החינוך ממשיכה לדון בהצעת חוק שתגביל פעילות תאי סטודנטים שתומכים בטרור. יו"ר ועדת החינוך ח"כ יוסף טייב ביקש מהמוסדות להשכלה גבוהה נתונים על היקף התלונות של הסתה בקמפוסים: "אל תתלוננו שכל מיני חוקים מגיעים לפה, כי אתם לא עושים את העבודה שלכם ולא מביאים נתונים"
דוד זולדן | 
הפגנות באוניברסיטה העברית ביערושלים (צילום פלאש 90/ יונתן זינדל)
ועדת החינוך, התרבות והספורט בראשות ח"כ יוסף טייב המשיכה היום (רביעי) לדון בהצעת החוק של ח"כ לימור סון הר-מלך המבקשת להטיל מגבלות על קיומו ופעילותו של תא סטודנטים באקדמיה, התומך בטרור או במאבק מזוין נגד מדינת ישראל וכן להטיל סנקציות אקדמיות של דחיית כניסתו לאקדמיה של סטודנט שהורשע בתמיכה או בהסתה לטרור
בנוסח המקורי שעבר בקריאה טרומית ביולי 2023 נכתב כי סטודנטים תומכי טרור יורחקו מלימודים לתקופה של 30 יום במידה והביעו תמיכה במעשה טרור, או הניפו דגל של מדינת אויב, או של ארגון טרור ובמקרה של עבירה חוזרת אף תישלל זכאותו של הסטודנט לתואר למשך חמש שנים. הצעת החוק אושרה בוועדת שרים לחקיקה, בכפוף לכך שהחלק הזה יוסר ממנה ורק החלק של סגירת תאי הסטודנטים ימשיך לחקיקה. הנוסח שהונח על שולחן הוועדה משקף הסכמות עם ועדת שרים לחקיקה, אבל יש לציין כי הוועדה לא מחויבת אליו. נוסח נוסף מעודכן, מטעם יוזמת הצעת החוק, משקף הסכמות שלה מול יו"ר המל"ג שהוא גם שר החינוך, וטרם נעשתה עליו עבודה עם הייעוץ המשפטי (בהמשך מצורפים הנוסחים המלאים). בכל מקרה, הסיכום הוא שהצעת החוק תחזור לוועדת שרים לחקיקה לפני הצבעה במליאה בקריאה ראשונה.
יוזמת הצעת החוק ח"כ לימור סון הר מלך הדגישה: "החוק שלי מדבר על סטודנטים שהורשעו, שבימ"ש קבע שהם עברו עבירת טרור. סטודנט שהורשע בעבירת טרור הוא מחבל."
נציגי משרד המשפטים טענו כי הצעת החוק עלולה להוות פגיעה מרחיקת לכת בזכויות וכי לא נכון לייצר דין מיוחד לעבירות בשטח הקמפוס. נציגת משרד המשפטים הדיל יונס: "גם לאחר שצומצמה, הצעת החוק מעלה קשיים של ממש, בין היתר, בשל הפגיעה הקשה בחופש הביטוי ופוטנציאל הפגיעה בחופש העיסוק." 
עו”ד עמרי גולן מהלשכה המשפטית של המועצה להשכלה גבוהה התנגד להצעת החוק: "אין כיום צורך מובהק לשינוי החקיקה הקיימת, שכן המוסדות האקדמיים כבר פועלים למניעת הסתה ואלימות בתחומם בהתאם לדין. חשוב להבטיח שחוק זכויות הסטודנט ימשיך להתמקד בקידום נגישות ושוויון הזדמנויות בהשכלה הגבוהה, מבלי להטיל על המוסדות תפקידים שאינם בליבת עיסוקם."
נציג תנועת "אם תרצו" מתן אשר: "במסגרת חופש מידע פנינו וקיבלנו את הנתונים הבאים: מאז תחילת המלחמה הוגשו באונ' העברית 41 תלונות על הסתה, כשמתוכן נקבע ש-19 תלונות כלל אינן מהוות הסתה, 22 תלונות לא נפסלו על הסף והכל הבשיל בסופו של דבר לשלוש קובלנות. לא קיבלנו פירוט וזה לא חשוף לציבור. בטכניון היו יותר פניות: 77 סטודנטים פנו עם תלונות על הסתה ועידוד לטרור. ב-36 מתוכן התהליך נעצר, ב-19 לא נמצאה הצדקה להמשך התהליך, 3 הוגדרו כתלונות שווא וב-31 מתוך סך כל התלונות התקיים הליך משמעתי." היו"ר ביקש לקבל נתונים מסודרים מהמל"ג, אולם הנציג בדיון אמר שאין את זה בידיו: "אתמול קיבלנו מהוועדה בקשה לאיסוף נתונים. באיסוף שעשינו עד כה לא התקבלו במל"ג תלונות מהמוסדות. לגבי תלונות שהגיעו מצד סטודנטים נבדוק במסגרת פניות הציבור של המל"ג". בכעס ענה יו"ר הוועדה ח"כ טייב: "הנתונים הללו היו צריכים להגיע מזמן אל הוועדה. אל תתלוננו שכל מיני חוקים מגיעים לפה, כי אתם לא עושים את העבודה שלכם ולא מביאים נתונים."
חברי הכנסת של יש עתיד התנגדו לחקיקה המוצעת. ח"כ משה טור פז: "קיים חוק מאבק בטרור מאז 2016 שנוגע לכל אזרח בישראל. עכשיו מדובר על איסור כניסה לאקדמיה על כל איקס שנות מאסר לאדם. אח"כ יגידו לאדם לא להיכנס לבי"ח כי גם זה משאב ממשלתי כמו ההשכלה הגבוהה? בהצעת החוק הזאת יש אבסורד. זה חוק הזוי שהגיע ממחוזות הזויים". ח"כ יסמין פרידמן יצאה נגד נוסח החוק וכינתה אותו "פופוליזם בשקל". עוד אמרה: "אתמוך אם תכניסו בחקיקה את כל מי שהורשע בפשע. מה עם הרוצח של הילדה רוז פיזם? הוא שווה יותר או פחות ממחבל? ומה עם אנסים?" יוזמת החוק ח"כ הר מלך בתגובה: "כולכם ביש עתיד מגנים על טרוריסטים." יו"ר הוועדה ח"כ יוסף טייב הדגיש כי הצעת החוק לא תחול על מגזר מסוים: "אסור שסטודנט ערבי או יהודי ייכנס בפחדים לאקדמיה כמו ששמענו כאן עדויות בדיון אתמול." 
נציג המשרד לביטחון לאומי יאיר מתוק: "מאז תחילת המלחמה ועד חודש דצמבר הנוכחי נפתחו במשטרה 716 חקירות בנושאי הסתה בכלל האוכלוסייה והוגשו 197 כתבי אישום. לא קיים פילוח לגבי הנעשה ספציפית בקמפוסים." חוקר מרכז המחקר והמידע של הכנסת יובל וורגן ביקש מהמשטרה לבדוק שנית בנוגע לעבירות שבוצעו בתוך הקמפוסים, כי במקרים קודמים כן התקבל בוועדה פילוח, למשל בעבירות שבוצעו במעונות יום לפעוטות.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה