משפט

לפני שיהיה מאוחר מדי: ההזדמנות ההיסטורית לשינוי פני הנגב

הוועדה המיוחדת לחיזוק ופיתוח הנגב והגליל בכנסת תדון השבוע בחוק ריפמן, העוסק בהסדרת מעמדה של החברה הבדואית בנגב. בפני משרדי הממשלה ניצבת כעת הזדמנות להפוך את האזור לאגן פורח עבור האזרחים כולם, כי אין לנו נגב אחר

חגי רזניק | 
חגי רזניק (צילום באדיבות מוא"ז הגלבוע)
ביום שישי האחרון צוין כ"ט בנובמבר, מועד ההצבעה הדרמטית באו"ם 1947, במסגרתה הוחלט על סיום המנדט הבריטי וחלוקתה של ארץ ישראל – מהלך שהוביל להכרזה על הקמת מדינת ישראל חודשים ספורים מאוחר יותר.
דוד בן גוריון, ראש הממשלה הראשון, אמר לא אחת: "אם לא נעמוד על הנגב, לא תעמוד תל אביב" – ובמציאות הנוכחית ההצהרה הזו מקבלת משנה תוקף. ואכן, בעיתוי סמלי תתכנס השבוע הוועדה המיוחדת לחיזוק ופיתוח הנגב והגליל בכנסת, בראשות ח"כ מיכאל ביטון, לדיון וההצגה של חוק ריפמן לפיתוח הנגב שגובש בידי צוותים מקצועיים במשך קרוב לארבע שנים.
החוק עוסק בהסדרה של החברה הבדואית בנגב. מדובר בחברה שאוכלוסייתה עתידה למנות יותר מחמישים אחוז מאוכלוסיית הנגב ב-2050, ולאורך שנים ארוכות, ארוכות מדי, נמצאת מתחת לרדאר ולא מקבלת מהמדינה את תשומת הלב הראויה. למעשה למעט ניסיון העברתו של חוק בגין על גלגוליו השונים, מעולם לא עסקה המדינה בחקיקה כה הכרחית ובסיסית.
האוכלוסייה הבדואית בנגב מונה כיום מעל 300 אלף איש, וכחצי ממנה חי באזורים שאינם מוסדרים או מוסדרים חלקית. אבטלה רבה, נשק בלתי חוקי (שנאגר ולא נתפס) נשירה גלויה וסמויה ממערכת החינוך והיעדר תשתיות בסיסיות – כל אלו ממחישים היטב את המצב הקשה והמורכב.
הוואקום, חשוב להבין, לא נותר על כנו. לשם בדיוק נכנסים גורמים שאינם מאמינים בקיומה של מדינת ישראל והעתיד נראה שחור. לא סתם עוד ועוד בדואים מהמעמד הבינוני-גבוה מבצעים הגירה לערים יהודיות, הרי מי רוצה להישאר במקום של עוני ופשע גם אם זה בסמיכות למשפחה האהובה?
חוק ריפמן מאפשר טיפול אינטנסיבי בנגב רגע לפני שיהיה מאוחר מדי, באיחוד כל כלי ההסדרה תחת גוף אחד בחוק: הקצאת קרקע, רישוי, תכנון ואכיפה תומכת הסדרה. מבניין מערך החינוך וחיזוק השירותים המוניציפאליים, דרך טיפול בעוני ויצירת הזדמנויות כלכליות, ועד טיפול אגרסיבי בנשק ובאמל"ח הלא חוקי – חוק ריפמן מתייחס לכל ההיבטים הללו. עד היום החליטה מדינת ישראל שלא להחליט, כשמצב העניינים הקיים עלול להוביל לאובדן אחיזה בנגב, ולשרת גורמי קצה שמעוניינים להמשיך באי הסדר ובהיעדר שלטון החוק.
ח"כ מיכאל ביטון עומד בראש הוועדה שהוקמה בהסכמה על ידי קואליציה ואופוזיציה יחד, כשלדיון השבוע יש לא פחות מחשיבות היסטורית. בפני משרדי הממשלה ניצבת כעת הזדמנות גדולה לעשות שינוי בנגב, ולהפוך את האזור לאגן פורח עבור אזרחי הנגב כולם, בדואים ויהודים. אני קורא מכאן לכל מקבלי ההחלטות: הקשיבו להיגיון ולנכון, אל תפספסו את ההזדמנות לטובת פיתוח הנגב, כי אין לנו נגב אחר.
*הכותב, חגי רזניק, הוא ראש מכון ריפמן לפיתוח הנגב ומנכ"ל משרד הבינוי והשיכון לשעבר.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה