בריאות

משקאות ממותקים סכנה לבריאות הילדים: מיסוי הוא חובה לאומית

במדינות רבות ברחבי העולם, מיסוי על משקאות ממותקים הוכח כצעד אפקטיבי להקטנת הצריכה ולשיפור בריאות הציבור. זה הזמן להכיר במוסריות ובהכרח של הצעד הזה. בריאות הילדים אינה רק עניין אישי של כל משפחה – זו אחריות לאומית
משקאות מתוקים (צילום פלאש 90/ מיכאל גלעדי, shutterstock)
בערב האחרון של 2024 מיהר שר האוצר בצלאל סמוטריץ', לחתום על ביטול מס המשקאות הממותקים, וזאת בניגוד לעמדת אנשי המקצוע. במאמר להלן נסביר את הסכנה במשקאות אלו והתועלת הבריאותית במס שכזה ומכאן שחובה למסות את המשקאות עתירי הסוכר.
משקאות ממותקים המכילים כמויות עצומות של סוכר, חסרי כל ערך תזונתי וגורמים לעליה ניכרת בצריכת הקלוריות היומית של ילדים מבלי לייצר תחושת שובע, ובכך תורמים ישירות לעלייה בשיעורי ההשמנה בקרב ילדים. מגפת השמנת היתר בילדים מהווה גורם סיכון מרכזי להתפתחות סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם. מעבר לכך, החומציות והסוכר במשקאות אלו פוגעים באמייל השן, מה שמוביל לעששת חמורה, במיוחד בקרב ילדים צעירים.
הנזק אינו מוגבל רק להשפעות פיזיות: צריכת סוכר מוגברת משפיעה על תפקוד המוח, וגורמת לעייפות, ירידה בריכוז ופגיעה בלמידה – בעיות שהן קריטיות במיוחד בגילאים שבהם הילדים זקוקים למלוא המשאבים להתפתחותם הקוגניטיבית. השפעותיהם אינן מוגבלות רק לילדים שצורכים אותם אלא מהווים נטל בריאותי וכלכלי כבד על החברה כולה.
המיסוי על משקאות ממותקים הוא צעד חיוני ובלתי נמנע.

פרופ' איתן כרם. צילום: אילן בשור
מחקרים ברחבי העולם מוכיחים כי מיסוי כזה מקטין באופן משמעותי את הצריכה. העלאת מחירי המשקאות הממותקים הופכת אותם לפחות אטרקטיביים, במיוחד עבור ילדים, ומעודדת מעבר לחלופות בריאות יותר כמו מים ומשקאות טבעיים.
במדינות רבות ברחבי העולם, מיסוי על משקאות ממותקים הוכח כצעד אפקטיבי להקטנת הצריכה ולשיפור בריאות הציבור. ישראל אינה מיישמת מדיניות מקיפה של מיסוי משקאות ממותקים, על אף הצלחות משמעותיות במדינות כמו בריטניה, מקסיקו וצ'ילה. המודל המוצלח של מדינות אלו יכול לשמש כהשראה לישראל, שממשיכה לעמוד בפני מגפת ההשמנה והתחלואה הקשורה לצריכת סוכר מופרזת. זה הזמן להכיר במוסריות ובהכרח של הצעד הזה. בריאות הילדים אינה רק עניין אישי של כל משפחה – זו אחריות לאומית.
מעבר לכך, המיסוי מייצר יתרונות כלכליים ארוכי טווח. מחלות כרוניות כמו סוכרת והשמנת יתר יוצרות נטל כלכלי כבד על מערכות הבריאות – הן בעלויות טיפולים רפואיים והן באובדן פריון עבודה של הורים וילדים בעתיד. ההכנסות ממיסוי משקאות ממותקים יכולות להיות מופנות לקמפיינים לחינוך לתזונה נכונה, להנגשת מים נקיים ולטיפוח סביבת למידה בריאה יותר בבתי הספר.

ד"ר מנואל כץ. צילום:: שרון זילברצויג
המשקאות הממותקים הפכו לכלי של תעשייה חזקה שמקדמת רווחים על חשבון בריאות הציבור. ילדים, הקהל הרגיש ביותר לפרסום ושיווק, נפגעים בצורה ישירה. במצב כזה, על המדינה להתערב ולשים את טובת הילדים בראש סדר העדיפויות.
מיסוי על משקאות ממותקים הוא לא רק צעד כלכלי – הוא חובה מוסרית ולאומית. עלינו להגן על בריאות ילדינו מפני הנזק העצום שנגרם מצריכה בלתי מבוקרת של סוכר. השקעה היום במיסוי ובקידום תזונה נכונה תחסוך משאבים עצומים בעתיד ותבטיח כי דור העתיד יגדל בריא, חזק ותורם לחברה ולכלכלה.
מרכז גושן דורש להטיל מיידית וללא דיחוי מיסוי על משקאות ממותקים. מיסוי משקאות ממותקים זהו צעד חיוני להצלת ילדינו מרעל תזונתי שמאיים על בריאותם. הגנה על דור העתיד אינה מותרות – היא חובה לאומית שמחייבת את כולנו להתייצב למען עתיד בריא וחזק יותר לישראל. מדובר בצעד הכרחי ליצירת סביבה בריאה יותר לילדינו – סביבה שמתחילה בבית וממשיכה בכל מרחבי החיים. סביב דיוני התקציב לשנת 2025 זה הזמן לפעול, למען בריאות ילדינו ועתיד מדינתנו.
הכותבים: פרופ' איתן כרם הוא יו"ר מרכז גושן לבריאות ושלמות הילד, לשעבר מנהל אגף ילדים בביה"ח הדסה עין כרם. ד"ר מנואל כץ הוא נשיא מרכז גושן לבריאות ושלמות הילד, לשעבר נשיא איגוד רופאי הילדים
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה