בריאות
הסטארט אפ הישראלי שצפוי לחולל מהפך בבדיקות הגנטיות לעוברים
סטארט אפ ישראלי צפוי לחולל מהפכה בתחום הבדיקות הגנטיות לעוברים, כאשר בבדיקת דם פשוטה ניתן יהיה לאתר מאות מחלות גנטיות. הטכנולוגיה הישראלית כבר זכתה כבר בהכרה עולמית, וכמה מיליונים כבר גייסה החברה התל אביבית?
140 מיליון תינוקות נולדים מידי שנה בעולם, ו-6% עד 8% מוגדרים כבעלי סיכון ללקות במחלות גנטיות תורשתיות הקשורות לגנטיקה של האם ו/או האב. בדיקת מי שפיר, הנחשבת לסטנדרט בתחום, מגלה את הסיכון של עוברים ללקות במחלות הללו ברמת דיוק גבוהה אך היא פולשנית ויש בה סיכון הן לאם והן לעובר.
על רקע זה התפתחו בעולם בדיקות דם (NIPT) של האם המזהות את הסיכון לעובר במספר מצומצם של כ-25 מחלות גנטיות ידועות ובראשון תסמונת דאון ותסמונות כרומוזומליות או תת כרומוזומוליות ספורות נוספות.
הסטארט-אפ הישראלי Identifai (איידנטיפיי) נוסד בשנת 2021 במטרה למנף את מחקריו של פרופ' נועם שומרון מאוניברסיטת תל אביב, מגדולי המומחים בעולם בתחומי הגנטיקה והביואינפורמטיקה, כדי לחולל שינוי משמעותי בתחום הגילוי המוקדם של מחלות גנטיות בקרב עוברים.
על בסיס המחקר, Identifai פיתחה טכנולוגיית AI/ML המנתחת דגימת דם של אם בהריון (החל משבוע 9 להריון) מפרידה בין מקטעי דנא של האם למקטעי דנא של העובר ומסוגלת, לראשונה בעולם, לבצע ריצוף גנטי מלא של העובר. באמצעות יכולת זו ניתן לראשונה לקבל תשובה לגבי הסיכוי של העובר לפתח מאות מחלות גנטיות תורשתיות מתועדות - ולא רק את המחלות הגנטיות הקלאסיות הספורות הנבדקות כיום באמצעות בדיקות דם. הטכנולוגיה הישראלית מסוגלת לזהות מוטציה אפילו בבסיס בודד של ה-DNA מתוך מיליארדי בסיסים של הריצוף המלא ועל כן ביכולתה לזהות מגוון כה רחב של מחלות גנטיות תורשתיות.
הטכנולוגיה הישראלית זכתה כבר בהכרה עולמית בעקבות מחקר שהתקיים בשיתוף המרכז הרפואי רבין שתוצאותיו פורסמו ככתבת שער במגזין המוביל בעולם בסוגיות של טרום לידה Prenatal Diagnosis. המחקר בדק 18 נשים בהריון ובני הזוג שלהם, כאשר זוהה מצב גנטי חריג. מערכת Identifai ניתחה את דגימות הדם של ההורים והציגה ניבויים על מידת הסיכון לעוברים ברמת דיוק של 100% ביחס לבדיקות מי שפיר של האימהות אשר היוו את תוצאת הייחוס לזיהוי של הבדיקה של Identifai.
אייל מילר, מנכ"ל Identifai: "לטכנולוגיה הייחודית שלנו יש פוטנציאל לשנות את כללי המשחק בשוק הבדיקות הטרום לידתיות. שוק זה נאמד כיום במעל 6 מיליארד דולר בשנה, והשוק צפוי לצמוח מעבר ל-19 מיליארד דולר עד שנת 2030. היכולת שלנו לזהות בעוברים סיכון למאות מחלות גנטיות ברמת דיוק גבוהה תגדיל את השוק למאות מיליארדי דולרים כולל ניתוחים תוך רחמיים של עוברים בשלבים מוקדמים, זיהוי מחלות בשלבים מאוחרים יותר שבהם כבר לא ניתן לבצע בדיקת מי שפיר ועוד".
אחרי הניסוי המוצלח בבית החולים בילינסון מבצעת Identifai ניסוי נוסף בארה"ב. כיום מתקיים ניסוי במרכז הרפואי של אוניברסיטת קולומביה שתוצאותיו טרם פורסמו. תוך חודשים ספורים צפויים להצטרף כ- 7 מרכזים רפואיים מובילים בארה"ב לניסוי הרב מרכזי ויספקו תיעוד רב ערך ותימוכין לטכנולוגיה. במקביל מנהלת Identifai משא ומתן עם מספר חברות מסחריות אמריקאיות גדולות שעשויות לאמץ את הטכנולוגיה כשירות ללקוחותיהן. החברה מתכננת להשיק את המוצר במהלך שנת 2025.
עוד ב-
Identifai גייסה עד היום 6.5 מיליון דולר מקרן eHealth Ventures המתמחה בהשקעות בחברות Health Tech בשלבים מוקדמים, קרן Shizim ומשקיעים פרטיים נוספים וכן קיבלה מענקים מרשות החדשנות. החברה מעסיקה 15 עובדים במשרדיה בתל אביב.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה