בעולם

אירופה בתדהמה: כך ניצח נציג הימין הקיצוני בבחירות בהולנד

אירופה מנסה להתאושש מכך שמנהיג הימין הקיצוני הולנד חירט וילדרס, השיג ניצחון סוחף בבחירות במדינה. וילדרס, שכינה את האסלאם "אידיאולוגיה פאשיסטית" מוכר גם כתומך האהוב של ישראל
מערכת ice | 
חירט וילדרס (צילום https://www.rijksoverheid.nl/copyright)
אירופה עדיין מנסה להבין מה המשמעות של תוצאות הבחירות בהולנד בהמשך לאחר שהימין הקיצוני במדינה בהנהגת חירט וילדרס, רשם אתמול (רביעי), לאחר שמפלגתו הגיעה למקום הראשון בבחירות במדינה.
כאמור, מפלגתו של וילדרס, "המפלגה למען החירות", הגיעה למקום הראשון בבחירות כשהיא מקדימה בפער משמעותי את כל המפלגות שאחריה. וילדרס ידוע בשל התנגדותו בנוגע להכנסת מהגרים ליבשת אירופה וביחסו הנוקשה כלפי האסלאם. מסתמן כי וילדרס, יתקשה בלהקים קואליציה ולהפוך לראש ממשלה, אך תרחיש כזה איננו מופרך עוד, והוא עשוי ללמד על זרמי העומק בדעת הקהל ההולנדית והאירופית.
כבר לפני הבחירות אתמול חזו הסוקרים בהולנד הצלחה היסטורית למפלגתו של וילדרס והעריכו כי היא תתמודד ראש בראש על ההובלה עם מפלגת הימין המתון VVD, אבל תוצאות המדגמים אמש היכו בהלם אפילו אותם: "המפלגה למען החירות" גרפה לפחות 37 מ-150 המושבים בבית התחתון של הפרלמנט יותר מפי שניים מ-17 המושבים שהשיגה בבחירות הקודמות בעוד רשימת השמאל המאוחדת של מפלגת הלייבור ו"השמאל הירוק" הגיעה למקום השני עם 25.
מפלגת ה-VVD של ראש הממשלה היוצא מארק רוטה, הפעם בהובלת דילאן יסילגוז זחריוס שקיוותה להפוך לאישה הראשונה שתכהן כראש הממשלה, הגיעה רק למקום השלישי עם 24 מושבים נתון נמוך ב-10 מושבים לעומת הבחירות הקודמות. וילדרס עצמו סיפר הלילה על הרגע שבו נודעו לו התוצאות: "הייתי צריך לצבוט את עצמי כדי להאמין".
וילדרס זכה להכרה בזכות ביקורתו החריפה נגד חדירת האסלאם לאירופה בכלל ולהולנד בפרט, ומהרגע שנכנס לפוליטיקה, הוא הקדיש לקידום ל"דה-איסלאמיזציה" של המדינה. עם זאת במהלך קמפיין הבחירות הנוכחי הוא היה מתון יותר בהצהרותיו על האסלאם, והתמקד בהבטחות לטיפול ביוקר המחיה ובמשבר הדיור.
 
כך או כך, המצע שלו כולל גם קריאה להפסקה מוחלטת של הכנסת מבקשי מקלט ומהגרים להולנד, וכן קיום משאל עם על פרישה של הולנד מהאיחוד האירופי כמו עשתה בריטניה לפני מספר שנים.
וילדרס הכריז בנאום הניצחון שלו: "הבוחרים אמרו 'נמאס לנו, מאסנו במצב עד עמקי נשמתנו. כעת המשימה שלנו היא לשים קץ לצונאמי בקשות המקלט והמהגרים. ההולנדים יחזרו להיות במקום הראשון. העם חייב לקבל בחזרה את המדינה שלו".
וידלרס צפוי לחוות קושי בהקמת ממשלה לאחר שראשי שני המפלגות הגדולות לאחריו הודיעו כי הן לא מתכוונות לשבת בממשלה תחתיו. פרנס טימרמנס, מנהיג רשימת השמאל שהגיעה למקום השני, כי אל לווילדרס לתלות בו תקווה: "לעולם לא נקים קואליציה עם מפלגות שמעמידות פנים כי מבקשי המקלט הם מקור כל הצרות. בימים ובשבועות הקרובים יתגלה לנו יותר ויותר כמה קשה, חשובה וחיונית המשימה שלנו לשמור על הולנד כמקום שאינו מדיר איש, כמקום שבו אנחנו מקבלים כל אחד ולא בודקים מה הרקע, הדת או צבע העור שלו".
למרות הצהרות יריביו, העובדה שניצחונו של וילדרס אמש היה מובהק כל כך מציבה אותו במעמד חדש, וייתכן שיהיה עליהם לסגת לפחות במידת מה מהצהרותיהם המקוריות. בנאום הניצחון אמר וילדרס כי מפלגתו הפכה כעת לגדולה מכדי שאפשר יהיה להתעלם ממנה, וכי הוא ערוך ומוכן להנהיג את המדינה.
הוא קרא ליריביו הפוליטיים להיכנס לשיחות כנות ובונות על הקמת קואליציה, טען כי הוא בטוח שאפשר להגיע להסכם, ונשמע כמי שכבר מחזר אחרי מפלגות הימין והמרכז כשהדגיש שיפעל רק "בהתאם לחוק ולחוקה".
ניצחונו של וילדרס זכה להתייחסות בכל רחבי היבשת, ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, היה מראשוני המברכים אמש את וילדרס, שמציג עצמו כמעריץ של אורבן. "רוחות השינוי כבר כאן!", כתב אורבן בהודעה שפרסם, "ברכותיי!". 
וילדרס בן ה-60 נבחר לפרלמנט ההולנדי לראשונה ב-1998, ונודע באירופה ובעולם בעיקר בשל העמדות הנחרצות שלו נגד האסלאם והמוסלמים. זה שנים שהוא חי תחת אבטחה כבדה, בשל אמירות בוטות שהשמיע נגדם. בין השאר כינה את נביא האיסלאם מוחמד "פדופיל" ואמר כי האיסלאם הוא "אידאולוגיה פאשיסטית" ו"דת מפגרת".
נוסף על כך קרא בין השאר להוציא את הקוראן מחוץ לחוק, ולאסור בהולנד פעילותם של מסגדים, שאותם כינה "מקדשים נאציים". פעילותו של וילדרס נגד האיסלאם צברה תאוצה ב-2004, אחרי שמהגר מרוקני רצח את הבמאי תיאו ואן גוך משום שיצר סרט שמתח ביקורת על האיסלאם. וילדרס השתתף ביצירת הסרט ההוא.
הצהרותיו ומעשיו של וילדרס נגד מוסלמים הציתו לא פעם מחאות אלימות במדינות האיסלאם, בהן מצרים, אינדונזיה ופקיסטן, ובפקיסטן אף פרסם נגדו מנהיג דת מקומי פתווה (פסקה הלכה). ב-2014 הורשע וילדרס בבית משפט הולנדי בעבירה של אפליה, אחרי שבעצרת בחירות ב-2014 שאל את הקהל "מה אתם רוצים יותר מרוקנים או פחות מרוקנים?", וכשזה השיב "פחות!" הוא ענה: "אנחנו הולכים לטפל בזה". בהזדמנות אחרת אמר כי "הזוהמה המרוקנית בהולנד הופכת את הרחובות ללא-בטוחים".
ארגונים איסלאמיים וערביים הביעו הלילה והבוקר דאגה גדולה מניצחונו של וילדרס. "המצוקה והפחד אדירים", אמר חביב אל-קדורי, העומד בראש ארגון המייצג יוצאי מרוקו בהולנד. "אנחנו פוחדים שהוא יהפוך אותנו לאזרחים דרג ב'". כ-5% מאוכלוסיית הולנד הם מוסלמים.
עוינותו של וילדרס לאיסלאם באה בד בבד עם תמיכה נחרצת בישראל. בין השאר הצהיר בעבר כי ירדן היא המדינה הפלסטינית, וכי שינוי שמה ל"פלסטין" ישים קץ לסכסוך במזרח התיכון וייתן לפלסטינים בית לאומי.
בכתבת פרופיל שפורסמה עליו ב-CNN ב-2017 נכתב כי את עמדותיו נגד האיסלאם גיבש כנראה במסעותיו במזרח התיכון בתחילת שנות ה-80, אז טייל בסוריה, באיראן ובמצרים, והתנדב במשך שנה במושב תומר בישראל, שם עבד בגידול ירקות וענבים.
"ביקרתי במדינות רבות במזרח התיכון סוריה, מצרים, תוניסיה, טורקיה, קפריסין, איראן – אבל בשום מקום לא הרגשתי רגש הזדהות מיוחד כמו זה שאני חש תמיד כשאני נוחת בנמל התעופה בן גוריון", צוטט. לפי דיווחים, בעבר אמר גם: "כולנו ישראל ישראל היא הקו הראשון של המערב בהגנה עלינו מפני האיסלאם".
בשנת 2016 דווח כי שירות הביטחון ההולנדי AIVD חקר את קשריו של וילדרס עם ישראל, בין השאר עם אלוף במיל' עמוס גלעד, בשל חשד שהקשרים הללו משפיעים על וילדרס "באופן הפוגע במחויבותו למולדת". גם הלילה, בצל המלחמה עם חמאס, הופיע רמז לאהדתו של וילדרס לישראל, כשבסרטון וידאו שתיעד אותו חוגג את תוצאות המדגם בלשכתו נראה דגל ישראל ניצב מאחוריו.
אף שווילדרס הוא אחד האישים הפוליטיים המוכרים ביותר בהולנד, בין השאר הודות לרעמה המרשימה שלו, רק מעט ידוע על חייו הפרטיים. בין השאר יודעים לדווח כי הוא בן למשפחה קתולית ממזרח הולנד, וכי נולד לאב שעבד בבית דפוס ולאם אינדונזית למחצה מרקע הינדי.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה