בעולם

מתקפת המורדים בסוריה: מי הם הכוחות שמובילים מצד הכורדים?

מי עומד מאחורי הקבוצות הנלחמות במשטר הסורי מהצד הכורדי? מהן המטרות של הכוחות הדמוקרטיים סורים ושל "יחידות ההגנה על העממיות" המונים עשרות אלפי לוחמים? ואיך בלב סוריה הוקם כוח צבאי חמוש המורכב מנשים בלבד? סקירה
שמעון בן ישי |  1
הכוחות הדמוקרטיים הסורים הכורדים (צילום מתוך הרשתות לפי סעיף 27 א)
ב-27 בנובמבר פתחו קבוצות אסלאמיסטיות בראשות חייאת תחריר א-שאם או בקצרה HTS, במתקפה רחבת היקף על עמדות הצבא הסורי והפלגים הפרו-איראניים בעלות הברית של הנשיא בשאר אל אסד בחאלב ובאידליב. העימותים נמשכים עד היום.
הפלגים שנפרסו בנפת  אידליב - בעבר תחת מה שהיה מכונה חדר המבצעים "אלפת אל-מובין" - פתחו ב-27 בנובמבר 2024 כאמור, את מבצע "התוקפנות מרתיעה", ועבורו הקימו את מה שנקרא "מחלקת המבצעים הצבאית" שכוללת את תחריר א-שאם, חייאת תחריר אל-שאם, תנועת אחרר אל-שאם, חזית השחרור הלאומית וקבוצות ממפלגת טורקסטאן.
 
מתוך הרשתות לפי סעיף 27 א': "אנחנו תמיד מוכנים להגן על עמנו ולהגן על השטחים שלנו"
חייאת תחריר א-שאם העיקרית שביניהם, היא קואליציה של קבוצות ג'יהאד סוניות הנלחמות במשטר הסורי והוקמו ב-2017 על בסיס ארגון הג'יהאד ג'בהת א-נוסרה, שנוצר מאז תחילת מלחמת האזרחים בסוריה עוד ב-2012, כסניף מקומי של אל-קאעידה. בהמשך ודי מהר כוחות כורדים הצטרפו לקרבות בצפון סוריה תחת ארגון SDF.
כדי להכיר את הכוחות הדמוקרטיים הסורים Syrian Democratic Forces  (או בר"ת SDF) חשוב להכיר את המקור, "יחידות ההגנה על העממיות" או בקצרה YPG. למעשה מדובר במיליציה חמושה כורדית-סורית מרוג'בה-צפון סוריה שהחלה להתארגן בשנת 2004 בתמיכה אמריקאית לאחר התקפות משטר הבעת' הסורי.

דגל "יחידות ההגנה על העממיות" או בקצרה YPG. מתוך הרשתות לפי סעיף 27 א'
בשנת 2011 הוכרזו רשמית, כדי להגן על המורשת והערכים של תושבי רוג'אבה ומושתתת על עקרונות הפרדיגמה של חברה דמוקרטית, שכוללת ערבים, אשורים, נוצרים, טורקמנים, צ'צ'נים, ארמנים, כורדים ומתנדבים מכל העמים והדתות, עם יחס שיוויוני למעמד האישה בחברה. בהמשך אפילו הקימו כוח צבאי חמוש המורכב מנשים בלבד - YPJ.  תוך זמן קצר, YPG הוכיח את יעילותו הצבאית בכל רחבי רוג'בה ושחרר את רוב הערים ברוז'בה-צפון סוריה ממשטר הבעת' העריץ.
בסוף 2015 הקימה YPG את הכוחות הדמוקרטיים הסורים (SDF) בעידוד ארצות הברית בעיר קמישלי שבצפון סוריה, כקבוצת גג לשילוב טוב יותר של ערבים ומיעוטים במאמץ המלחמתי. הכוחות הדמוקרטיים הסורים הם ברית בין לוחמים כורדים וערבים והמהלך הגיע בעידוד נוסף של מנהיג ה-PKK עבדאללה אוקלאן שקרא לכורדים להתחיל ב"התנגדות מקיפה" נגד דאעש. נכון להיום מנהיג ה SDF הוא פרחאת עבדי שאהין שמכונה מאזלום עבדי שהצטרף ב 1990 למפלגת הפועלים של כורדיסטן PKK, ונחשב לחבר אישי של עבדאללה אוקלאן.

מאזלום עבדי. לפי סעיף 27 א' 
בהצהרה צוין כי כוחות אלו כוללים את הכוחות הצבאיים הבאים: "הברית הערבית הסורית, הצבא המהפכני, חדר המבצעים של הר הגעש פרת, כוחות אל-סנאדיד, התכנסות גדודי אל-ג'זירה, המועצה הצבאית הסורית, יחידות ההגנה של העם הכורדי..והיחידות להגנת הנשים הכורדיות".
המוקד של הקבוצות הכורדיות היה בלחימה בדאע"ש מאז 2014 וכזכור מה שמכונה "קמפיין ראקה" של SDF החל בסוף 2016 להשתלטות על העיר ראקה, בירת דאע"ש בפועל בזמנו.
הכוחות קיבלו נשק כבד מארצות הברית, כולל נושאות חיילים, מרגמות, מקלעים כבדים ותחמושת, למרות ההתנגדות העזה מצד טורקיה, שסבורה כי מפלגת האיחוד הכורדי הדמוקרטי בסוריה, אינה אלא הזרוע הסורית של מפלגת הפועלים של כורדיסטן הלוא היא PKK. 
לאחר מתקפת הטרור באנקרה באוקטובר השנה במטה חברת התעשייה האווירית הטורקית TUSAS, שמייצרת מטוסי קרב וכטב"מים שיוחס ל PKK, ארדואן נשיא סוריה הורה על מתקפה חסרת תקדים שכללה יותר מ 100 הפצצות נגד הכורדים ומשרד ההגנה הטורקי הודיע כי בהפצצות בסוריה נהרגו 15 פעילים ב-PKK וכן ב-YPG, הכוח הכורדי שמהווה את החלק המרכזי בכוחות הסוריים הדמוקרטיים SDF – שהיוו וממשיכים להוות בעלי ברית חשובים של ארה"ב בקמפיין המתמשך נגד דאעש בסוריה, ושולטים באזור בצפון-מזרח המדינה שזכה לכינוי "כורדיסטן הסורית". 
מנהיג ה SDF התנער מהקשר למתקפת הטרור ואמר שארדואן "מנצל את המלחמה בעזה, וארה"ב חלשה".
הכוחות הדמוקרטיים הסורים משלבים בתוכם מספר פלגים עיקריים שהם: יחידות הגנה העממיים YPG, יחידות הגנה לנשים\נשים לוחמות YPJ, המועצה הצבאית הסורית MFS, קבוצת אל-סנאדיד, צבא המהפכנים וכוחות ביטחון הפנים או "אסאייש".
נכון ליום ה-27 בנובמבר, הארגון החזיק באזור הטרוגני מבחינה דמוגרפית של כ-30% מהשטח הסורי, הכולל את רוב נפת חסקה וכן אזורים בנפות דיר-אז-זור ו-ראקה ומובלעת קטנה באזורים הכפריים של חאלב, וכידוע הקהילה הכורדית שמהווה את עמוד השדרה של ה SDF מרוכזת בעיירות אחרפיה ושיח' מקסוד.
המתקפה רחבת ההיקף שפתחו כוחות האופוזיציה הסורית על המשטר הסורי ונאמניו יצרו הזדמנות חיובית עבור הכוחות הכורדיים ומקור ששוחח עם אשרק אל-אווסט אמר "ההערכות הראשוניות של SDF מצביעות על אפשרות להרחיב את פעולות הפלגים לאזורים אחרים מלבד חאלב ואידליב, בשל המומנטום". אך המטרה העיקרית של הארגון הוא לחזק את מעמדם כצד חזק בסכסוך ובמהלך טקטי ביצעו השתלטות על שדה התעופה בחלאב כדי לנהל משא ומתן עתידי. על פי משקיפים ה-SDF רואה חשיבות רבה במשא ומתן עם הפלגים הסוריים, לאור המציאות בשטח.
עוד בשנת 2017 דווח שהכוחות הדמוקרטיים הסורים מרחיבים את שליטתם על שטחים נרחבים בסוריה בשטח העולה על 35,000 קמ"ר מתוך שטחה של סוריה של 185,000 קמ"ר. מרחב מחייה בטוח לאנשיהם זה העיקר מבחינתם.
על פי הערכות ארגון YPG מונה כ-50,000 לוחמים. האויבים העיקריים של SDF כוללים את שלוחות אל-קאעידה, המדינה האסלאמית של עיראק והלבנט - דאע"ש, וכוחות איסלאמיסטים אחרים כמו לאומנים סורים ופרו-טורקים. 
נכון לרגע זה, לא ידוע על שיתוף פעולה רשמי בן הכוחות הכורדיים ל"חדר המבצעים" המשותף, אלא פעולים על פי אינטרסים אישיים.
נקודה נוספת באותו עניין, לא כל מה שקורה בסוריה סובב סביב סונים ושיעים. זה פקטור משמעותי אבל לא העיקרי. אנחנו במערב נוח לנו יותר להבין את זה כסונים ושיעים, כי אנחנו אוהבים לתייג כל דבר. מה שקורה כרגע בסוריה זה הרבה יותר רחב מסונים ושיעים והרבה קרבות הם על משאבים ואזורי שליטה שכוללים מיקסים בין קבוצות כוח ללא קשר לשיעה וסונה.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    סוריה כנראה שמתפוררת.
    חיים כחלון 12/2024/04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כתבה מעניינת מאד
    סגור