השוק
הכלכלן הראשי של לאומי: רצוי לעבור למדיניות שמעודדת אנשים לחזור לעבודה
הכלכלן הראשי של בנק לאומי, גיל בפמן, אומר כי יש מקום לעבור ממדיניות תמיכה במובטלים למדיניות שמעודדת אותם לחזור לעבודה
הכלכלן הראשי של בנק לאומי, גיל בפמן, והכלכלן יניב בר מאגף הכלכלה של הבנק אומרים שיכול להיות שבשלה השעה לעבור ממדיניות תמיכה במובטלים למדיניות של עידוד החזרה לעבודה.
"שיעור האבטלה הקובע לקביעת גובה דמי האבטלה המשולמים לעובדים בחל"ת ירד ל-8%. על-פי חוק "תכנית הסיוע הכלכלית", כאשר שיעור אבטלה זה מתחת ל-10% אך מעל 7.5%, דמי האבטלה אמורים לקטון באופן אוטומטי ב-10%, תוך 30 יום ממועד פרסום הנתון על-ידי הלמ"ס.
"התוואי הנוכחי של תשלום של דמי האבטלה אמור להסתיים במהלך יוני 2021 או עד לירידת שיעור האבטלה ל-7.5%. בהקשר זה, נדגיש כי כל עוד תשלום דמי האבטלה לעובדים שבחל"ת נמשך, כך התמריץ של חלק מעובדים אלה לחזור לשוק העבודה נשאר נמוך, והשיפור בנתוני התעסוקה נותר מתון יחסית.
"במבט קדימה, שיעור האבטלה ה"רחב" צפוי להמשיך ולרדת באופן הדרגתי ככל שהפעילות הכלכלית במשק ממשיכה להתרחב, תוך שהרכבו משתנה, יחד עם ירידת משקל מובטלי החל"ת ועליית משקל המובטלים לטווחים ארוכים יותר. זאת, בהיעדר שינוי כיוון במגמות התחלואה במדינה."
עוד אומרים בפמן ובר כי "ייתכן כי בעת הנוכחית, כשפניה של הכלכלה המקומית מופנים אל עבר היציאה מהמשבר, רצוי לעבור ממדיניות של סיוע לעובדים שנפגעו מהמשבר למדיניות שמעודדת אותם לחזור לשוק העבודה, בעזרת מגוון של צעדים, תמריצים והתניות כגון: דרישה להשתתפות בהכשרות מקצועיות, דגש של ממש על הסבה לכיוון מקצועות נדרשים בשוק העבודה, מענקי עבודה למשתכרים שכר נמוך ועוד. זאת, תוך המשך תמיכה נקודתית משמעותית בעובדים הזקוקים לכך, שבשום אופן אינם יכולים למצוא את מקומם בהכשרות מקצועיות ובשוק העבודה, זאת חלף המהלך הרוחבי הנהוג כיום."
באשר למדיניות המוניטרית מציינים בפמן ובר כי "אנו, בלאומי, סבורים, כי למרות העלייה הצפויה במדד המחירים לצרכן ב-2021 בשיעור של כ-2% (אמצע יעד יציבות המחירים) הרי שחלק מהגורמים לעלייה זו הינם בעלי אופי זמני וצפויים להתמתן בהמשך על פני השנים הקרובות (בעיקר גורמי צד היצע בדגש על החלק הגלובלי). לפיכך ניתן לראות בכך תיקון בעל אופי זמני ולא מתמשך. בסך הכול, בנק ישראל ממשיך לשדר כי ישמור על מדיניות מרחיבה ככל שהדבר יידרש."
בנוסף מתייחסים השניים למדיניות המוניטרית בארה"ב "תהליך הנורמליזציה של מדיניות הבנק המרכזי שצפוי לבוא בעתיד עם חלוף המשבר, צריך יהיה להיעשות בצורה הדרגתית, תוך התחשבות ברגישות של השווקים הפיננסיים להתייחסויות לנושא. זאת, בכדי למנוע זעזועים בשווקים הפיננסיים לאורך התהליך".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.וואוו, הצלת אותנו משואה כלכלית, מה היינו עושים בלעדיך? (ל"ת)אור 05/2021/06הגב לתגובה זו0 0סגור