השוק
ההייטק הישראלי הולך ונעלם? אלפי עובדים עושים רילוקיישן
המלחמה שפרצה באוקטובר 2023 האיצה מגמה זו, עם עזיבתם של כ-8,300 עובדי הייטק את ישראל לטווח של שנה או יותר. נרשמה ירידה של כ-5,000 מועסקים, המהווים 1.2% מכלל העובדים בענף

לראשונה מזה עשור, תעשיית ההייטק הישראלית חווה נסיגה משמעותית בהיקף התעסוקה, כאשר בשנת 2024 נרשמה ירידה של כ-5,000 מועסקים, המהווים 1.2% מכלל העובדים בענף. דו"ח רשות החדשנות חושף תמונה מורכבת - בעוד שהייטק מהווה עדיין כ-11.4% מהמועסקים במשק (ללא שינוי בשלוש השנים האחרונות), הקיפאון בצמיחה מהווה מפנה דרמטי לאחר עשור של התרחבות מתמדת.
המלחמה שפרצה באוקטובר 2023 האיצה מגמה זו, עם עזיבתם של כ-8,300 עובדי הייטק את ישראל לטווח של שנה או יותר. מבנה התעסוקה בענף עובר טרנספורמציה מהותית - בעוד המספר הכולל מצטמצם, מחצית מהעובדים בהייטק כבר מועסקים במחלקות מחקר ופיתוח (מו"פ), עלייה משמעותית מ-37% בלבד ב-2012.
במקביל, נרשמת ירידה בתפקידי מטה ומוצר, מה שמדגיש כי עיקר הזדמנויות התעסוקה בענף מתמקדות בבעלי השכלה ויכולות טכנולוגיות מתקדמות. פערי השכר בין עובדי ההייטק לשאר המשק ממשיכים להתרחב, עם שכר ממוצע של 32.3 אלף שקל בהייטק - פי 2.8 מהממוצע במשק.
גילוי מטריד במיוחד בדו"ח הוא שיותר ממחצית מכוח האדם של חברות ההייטק הישראליות כבר ממוקם מחוץ לישראל. החברות הישראליות הפרטיות מעסיקות כמחצית מאנשי המו"פ שלהן בחו"ל - למרות שזהו אחד היתרונות התחרותיים המרכזיים של ישראל - וכ-75% מאנשי הפעילות העסקית שלהן נמצאים מעבר לים. בסך הכל, מחברות ההייטק הישראליות הפרטיות המעסיקות כ-430 אלף עובדים, רק כ-190 אלף מהם נמצאים בישראל, בעוד החברות הציבוריות מעסיקות רק כ-60 אלף מתוך 260 אלף עובדיהן בתוך הארץ.
למרות התמונה המדאיגה, ישנם סימנים חיוביים - 59% מגיוסי כוח האדם של חברות ההייטק הפרטיות ב-2024 בוצעו בישראל. הדו"ח מדגיש את הפוטנציאל המשמעותי להרחבת התעסוקה בהייטק הישראלי, שכן רק בשנה שעברה חברות ישראליות גייסו כ-4,500 עובדי מו"פ ולמעלה מ-2,000 עובדי פעילות עסקית בחו"ל. מצב זה מוביל לניתוח מעמיק של אפשרויות לחיזוק והרחבת התעסוקה בהייטק בתוך ישראל, במיוחד לאור העובדה שמתוך כ-390 אלף מועסקים בענף בישראל, כ-90 אלף כבר עובדים בחברות רב-לאומיות וכ-50 אלף מועסקים בחברות IT ובמתן שירותים טכנולוגיים.
כזכור ההייטק הישראלי פתח את שנת 2025 ברבעון חזק יחסית, עם עלייה בהיקף גיוסי ההון למרות ירידה במספר הסבבים שבוצעו. לפי נתונים ראשונים מדו"ח ההיי-טק של לאומיטק ו-IVC לרבעון הראשון של 2025, חברות ההייטק המקומיות גייסו ברבעון הראשון כ-2.13 מיליארד דולר, עלייה של 24% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. העלייה בולטת על רקע האטה עולמית בהשקעות הון סיכון, ומעוררת עניין מחודש מצד משקיעים מקומיים וזרים כאחד.
עוד ב-
התחום שהוביל את הגיוסים ברבעון היה הסייבר, עם גידול ניכר הן במספר הסבבים והן בסכום הכולל. חברות סייבר ישראליות אחראיות ל-25% מהסבבים הידועים שבוצעו ול-42% מהכספים שגויסו – מגמה שמתחדדת לנוכח עסקת הענק שביצעה גוגל לרכישת Wiz תמורת 32 מיליארד דולר. רכישה זו, שפורסמה באמצע מרץ, תרמה להגברת האמון בשוק המקומי.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(2):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
2.מדינה של אוכלי חינםאחד 04/2025/10הגב לתגובה זו0 0טוב מאוד מדינה שלא מעריכה את האנשים הנכונים זו התוצאה , שימשיכו לממן אוכלי חינם ובקצב הזה בנגלדש תיהיה אימפריה לעומתנוסגור
-
1.קשקוש. אנחנו עושים רילוקיישן כבר 30 שנה…מסביר פנים 04/2025/07הגב לתגובה זו0 0אפילו מכיר כאלו שפוטרו משום שסירבו לרילוקיישן לפני 30 שנה.סגור