השוק
היועץ הבכיר חושף: זה מה שעומד מאחורי תכנית המכסים של טראמפ
השווקים בהלם, אבל לסטיבן מירן, העומד בראשות המועצה לייעוץ כלכלי בבית הלבן, יש תכנית להקטין את התלות הגלובלית בדולר ולהפוך את ארה"ב שוב למעצמה תעשייתית

תכנית המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמנם מעוררת פאניקה בשווקים (וזעזוע אצל רוב האנליסטים), אולם סטיבן מירן, יועצו הכלכלי הבכיר, העומד בראשות המועצה לייעוץ כלכלי בבית הלבן, חושף שמאחורי הדברים עומדת תכנית סדורה. לטענת מירן, המכסים הנמוכים שהוטלו על סחורות מיובאות במשך שנים רבות כבר לא משרתים את האינטרסים של ארה"ב ולמעשה פוגעים בתעשייה המקומית.
לדברי מירן, לשעבר אסטרטג השקעות בכיר ב-Hudson Bay Capital Management, הדולר האמריקאי, המשמש כמטבע רזרבה, פשוט יקר מדי, כיוון שכל העולם משתמש בו לסחר בינלאומי. הדומיננטיות של הדולר מקשה על ארה"ב להקנות יתרון לתעשייה המקומית שלה, כיוון שסחורות ממדינות אחרות, כמו סין, זולות יותר לייבוא מאשר סחורות אמריקאיות ולכן ארה"ב מייבאת יותר משהיא מייצאת. מכסים נמוכים על סחורות מיובאות, לדברי מירן, מקנים יתרון למדינות אחרות.
למעשה, המכסים הם חלק מניסיון רדיקלי של הממשל להשיג "איזון מחדש" בקנה מידה נרחב בכלכלה העולמית. טראמפ רוצה לחסל את גירעון הסחר של ארה"ב ולהגדיר את הכלכלה האמריקאית מחדש, כך שלא תהיה תלויה בשירותים ובטכנולוגיה, אלא תהפוך לכוח תעשייתי. למעשה, הצעדים של טראמפ נראים יותר כמו הימור בסיכון גבוה שמטרתו להפוך את ארה"ב לגרמניה או סין — ענקי תעשייה שלטענת הנשיא גזלו את מקומות העבודה האמריקאיים עם תעשיות מסובסדות.
חשוב להדגיש שלא מירן ולא ממשל טראמפ מעוניינים להחליש את הדולר. למעשה, הרעיון שהם מקדמים הוא לצמצם את הדומיננטיות שלו בסחר הבינלאומי. בין היתר מירן מציע להקטין את התלות של הכלכלה האמריקאית בשוקי הסחר העולמיים באמצעות השבת חלק מהתעשיות לארה"ב, כלומר תהליך של הצמצום הגלובליזציה. המכסים, מבחינה זו, יקשו על מכירת סחורות לארה"ב וחברות זרות עשויות לבחור להקים מפעלים בשוק האמריקאי, לשכור עובדים אמריקאיים ולחדש את התעשייה המקומית.
חלק מההתלהבות של טראמפ מהמכסים קשור לכך שהם עשויים להכניס לקופת המדינה בין 750 ל-850 מיליארד דולר ממכסים על סחורות מיובאות בשווי מעל 3 טריליון דולר. טראמפ מעוניין להשתמש בכספים למימון קיצוצי מיסים למשקי בית ולעסקים ולצמצום החוב הציבורי של ארה"ב.
עוד ב-
ואיך מירן מתמודד עם הפגיעה בכוח הקנייה של הצרכן האמריקאי? מירן מזכיר כי במלחמת הסחר הקודמת (בדקנציה הקודמת של טראמפ) הדולר התחזק מול מטבעות אחרים, וצפוי להתחזק גם הפעם. לדבריו, ההתחזקות תפצה על העלויות הנוספות שעלולות להתגלגל על הצרכנים.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה