השוק
תחזית בנק מזרחי טפחות לשנת 2026: הריבית תעמוד על 3.75%
כלכלני בנק מזרחי טפחות מציינים כי נתוני השכר במשק מעידים על המשך שיפור בשוק התעסוקה המקומי. תחזית מזרחי טפחות: "ככל שהמגמה תמשך, נצפה שבנק ישראל יהיה מודאג פחות ממגבלות צד היצע"

יוני פנינג, האסטרטג הראשי בחדר העסקאות של מזרחי טפחות, מפרסם את הסקירה השבועית של הבנק. לאחר הקדמת הפעילות הכללית בדצמבר עקב העלאת המע"מ ועוד, סקר הערכת המגמות בעסקים הצביע על ירידות משמעותיות במאזני הנטו של הפעילות בינואר.
המאזן לכלל המשק, בפרט, הידרדר מרמת 4.8%, בדצמבר, ל-2.6%- בינואר – שפל של שלושה חודשים. הירידות בלטו מאוד בענפי המסחר הקמעונאי, אשר הגיע לרמת 10.4%- , שפל מאז תחילת המלחמה. למרות הירידה במאזן הפעילות, רוב החברות דווקא ראו את המצב הכלכלי של עצמן כחיובי יחסית – אופטימיות אשר ניתן לייחס לראייה של ההאטה הנוכחית כתופעה חולפת.
כנ"ל, גם צפי הפעילות למרץ נותר אופטימי יחסית. בענף המסחר הקמעונאי צפי המכירות במרץ לעומת פברואר עלה למאזן חיובי חריג יחסית של 10.0 נקודות, אשר לווה באופטימיות, אם כי קלה יותר, גם בצפי המכירות בענפי השירותים לשוק המקומי.
בענפי הבינוי, השיפור כתוצאה מההתמתנות בלחימה, או במקרה של החודש הפסקת האש נמשך. הערכת המצב הכלכלי של החברות בענף זינקה לרמה של 19.1 נקודות – שיא מאז תחילת המלחמה. עוד בענף, מאזן הנטו של המגבלות כתוצאה ממחסור בעובדים בעבודות הלא רטובות התמתן בקרוב ל-0.2 נקודות, למאזן הקרוב מאוד (0.07 נק') לזה של לפני תחילת המלחמה.
בעבודות הרטובות, בינתיים, ניכר מחסור חמור יותר בעובדים. ונעריך כי מדובר בתגובה לפעילות האכיפה הנוכחית, עדיין, על פועלים מיו"ש, אשר חוצים את הגדר. בכל מקרה, נעריך ששיפור התנאים בענף ייתרגמו ליציבות בשכר, אחרי העליות האחרונות ולעלייה בפעילות, שתבוא לידי ביטוי גם בנתוני התוצר.
ציפיות האינפלציה של העסקים המשיכו גם הן לזלוג כלפי מטה, זה החודש הרביעי ברציפות, לממוצע של 2.68% - זה מפתיע במעט בהתחשב בעבודה שמחירי הדלק בתחנה בפברואר היו גבוהים מאשר בינואר.
אנו נעריך שהתחזקות השקל, יחד עם השיפור במחירי השילוח הימי הביאו להתמתנות האמורה. כמובן שגם ברמה הנוכחית, ציפיות האינפלציה של העסקים גבוהות מאשר בשוק ה-OTC. אבל בשני המקרים אנחנו דיי עמוק בתוך תחום היעד של בנק ישראל.
אומדני ההבזק, המבוססים על דיווחי המעסיקים לביטוח הלאומי ממשיכים להצביע על מיצוי המחסור בעובדים, כאשר מספר משרות השכיר במשק עלה ב-4.3% בשנה האחרונה, ל-4.254 מ'. עוד ניכר כי מספר העובדים מחו"ל מובילים את המגמה, כאשר מספר הישראלים צמח ב-3.4% מתונים משמעותית בשנה האחרונה, ל-3.923 מיליון.
קצב עליית השכר, בינתיים, נותר לא אינפלציוני באופן מובהק, עם עלייה של 1.7% לכלל האוכלוסייה, עד ינואר, ושל כ-2.0% לעובדים הישראלים. פילוח מספר המשרות הזמין עד דצמבר (עובדים ישראלים) הצביע על המשך מילוי השורות בענפי השירותים. ובכלל זה בענפי האירוח והאוכל או סיטונאי וקמעונאי, ובאופן דומה בענפי שירותים אחרים כמו בריאות, חינוך ובידור.
מספר המועסקים בהייטק הוסיף 0.4% במהלך דצמבר, ל-401.4 א'. זה שונה בצורה די בולטת ממה שראינו בחצי השנה האחרונה. ולהערכתנו, מדובר בתגובה להצלחה היחסית שראינו בעונת חג המולד ביצוא השירותים. ובחודשים הבאים נראה מתינות יחסית מהכיוון הזה.
על פי הערכת כלכלני בנק מזרחי טפחות, ריבית בנק ישראל תעמוד על 4.5%. בעוד שנה, הריבית תעמוד על 3.75%. בנוגע לאינפלציה, כלכלני בנק מזרחי טפחות מעריכים בחודש אפריל היא תעמוד על 0.4% ובסוף השנה היא תעמוד על 2.6%.
בהתייחסות לכלכלת ארה"ב, דוח התעסוקה לחודש פברואר היה חלש במקצת מהקונצנזוס, אך מתון באופן יחסי בהתחשב בפוטנציאל להאטה כתוצאה ממדיניות הממשלה הנוכחית.
תוספת המשרות במהלך החודש על פי הדוח, בפרט, הייתה נמוכה מהקונצנזוס אבל גבוהה לדוג' מהציפיות שלנו, שהתבססו בין היתר על דוח ה-ADP מתחילת השבוע, ועל נתוני התביעות הראשוניות לדמי אבטלה, מהחודש האחרון.
תוספת המשרות בדוח התעסוקה בחודשים הקודמים אמנם עודכנה ב-18 א' משרות כלפי מטה עבור ינואר, מתוספת של 143 א' ל-125 א', אבל זה קוזז ברובו על ידי תוספת של 16 א' משרות לדצמבר מ-307, ל- 323 א'.
הרכב תוספת המשרות, כנ"ל, בלט עם עלייה מתונה אמנם במונחים אבסולוטיים, של 10 א' משרות תעשייתיות. אבל מנגד, מדובר עדיין על נתון ברמות הגבוהות יותר של השנה האחרונה, אשר מעיד על התעוררות מחודשת של התעשייה לקראת יישום המכסים על שותפות הסחר של המדינה. מנגד, תוספת המשרות בסקטור הממשלתי הייתה הנמוכה מזה עשרה חודשים.
נדגיש כי הענפים שכן היו אחראים במידה רבה לאותה תוספת של 151 א' משרות המשיכו לנטות לכיוון ענפי השירותים, בפרט בריאות (52 א') וסיעוד (11 א') או מסחר ותחבורה (21 א'). מצד שני, על רקע הסנטימנט הצרכני המתון יותר, מצבת המועסקים בענפי הפנאי והאירוח כבר התכווצה בכ-16 א' משרות, אחרי התכווצות של 14 א' משרות בינואר.
גם שורת השכר פושרת. השכר לשעת עבודה עלה 0.3%, כמו הציפיות, אך לאט יותר מחודש ינואר (0.4%+). הנתון ל-12 החודשים האחרונים היה 4.0%, עשירית פחות מהציפיות, אך עשירית יותר מהחודש הקודם. על פי אומדננו, בנתוני ה-ADP אל מול זה, השכר הממוצע עולה כעת ב-4.68%, בשנה האחרונה, כאשר בינואר זה עמד על 4.71%. נדגיש כי בחלוקה ענפית, קצב עליית השכר ממשיך להיות גבוה בענפי השירותים, בפרט השירותים הפיננסים שם השכר עלה ב-5.1% בשנה האחרונה. כמובן שהירידות בשווקי המניות בחודש האחרון צפויות לצנן את המגמה הזו.
עוד ב-
בחזרה לדוח התעסוקה, שיעור הבלתי מועסקים עלה קלות ל-4.1% לעומת ציפיות שיישאר ללא שינוי על רמה של 4.0%. נתוני המשרות הפנויות לא פורסמו בשבוע שעבר, אלא יפורסמו השבוע, וגם זה לינואר. אבל, להערכתנו, אנחנו מתמתנים לסדר גודל של 1.08 משרות פנויות למובטל כרגע – לא שפל של השנה האחרונה. ועדיין, ברמות האלה לחצי השכר צריכים להיות מתונים יחסית. אם נראה רפיון נוסף בשוק התעסוקה, נצפה שזה ייתרגם לקצב עליית שכר שעקבי עם יעד האינפלציה של הפד.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(3):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
3.המצב הגועליברוך חן 03/2025/16הגב לתגובה זו1 0בושה וחרפה מה שאנחנו צריכים לעבורסגור
-
2.הנגידציון 03/2025/15הגב לתגובה זו1 0הנגיד כשל וצריך ללכת הביתה לא יעלה על הדעת שהקפיץ את הריבית מאפס ל4.5 אחוז ב3 שנים אחרונות וזה לא מוריד את האינפלציהסגור
-
1.זה בסדר תמשיכו לעלות רבית מע"מ ועוד מיסים ..ניר 03/2025/11הגב לתגובה זו2 0עד שבסוף 80 אחוז מהמדינה תהפוף להומלסים לא תבינו שאין לנו כבר שקל כולם פה בהלוואות ומינוס ומקרר ריקסגור