השוק
בהשקעת 2 מיליארד שקל: תחנת הכוח החדשה בישראל החלה לפעול
פרויקט אגירה שאובה כוכב הירדן, שהינו מתקן לייצור חשמל בטכנולוגיית אגירה שאובה, החל את שלב ההפעלה המסחרית אחרי שהושקעו בו מיליארדי שקלים. שר האנרגיה, אלי כהן: "צעד חשוב, יגדיל את היצע החשמל במשק"

שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן, רשות החשמל ובעלי פרויקט אגירה שאובה כוכב הירדן, קרן נוי (59.5%) וקבוצת Hutchison Water International Holdings Pte. Limited (40.5%) מודיעים הבוקר (שני) כי הפרויקט, שהינו מתקן לייצור חשמל בטכנולוגיית אגירה שאובה, החל את שלב ההפעלה המסחרית.
לפרויקט, שהוקם בהשקעה של למעלה מ-2 מיליארד שקל כפרויקט תשתית לאומי, וקיבל את אישורה של מליאת רשות החשמל ושר האנרגיה, השפעה משמעותית על משק החשמל הישראלי, בין היתר בשל יכולתה של תחנת הכוח לספק 344 מגה-וואט לרשת החשמל בתוך דקה אחת בלבד.
יכולת זו משפרת את יציבות ואמינות רשת החשמל הארצית. בנוסף, התחנה יכולה לספוג עודפי ייצור חשמל פתאומיים, ובכך לאזן את הרשת באמצעות כניסה מהירה לייצור או אגירה באמצעות מערכת משאבות שמעלות את המים לבריכה העליונה. יתרון נוסף של התחנה הוא היכולת לשמור על תדר מערכת החשמל הארצית. התחנה תעמוד לרשות מנהל המערכת ותופעל מרחוק בהתאם לשיקול דעתו.
כאמור, הפרויקט בעל הספק של 344 מגה-וואט, ומסוגל לאגור ולייצר חשמל למעל 9 שעות ברציפות באמצעות שתי טורבינות. הוא נועד לאזן בין ביקוש והיצע החשמל במערכת הארצית, תוך ניצול חשמל בשעות ביקוש נמוך לשאיבת מים למאגר עליון, ושימוש בהפלת מים אל מאגר תחתון, להפקת חשמל באמצעות כוח הכבידה בשעות ביקוש גבוה. התהליך מבטיח נצילות שלא תפחת מ-76%.
הפרויקט קיבל רישיון ייצור מרשות החשמל לתקופה של 20 שנות תפעול בתעריף זמינות קבוע, תוך שיתוף פעולה מלא בין כלל הגורמים והרשויות הרלוונטיות. קבלן ההקמה של הפרויקט הוא שיתוף פעולה בין חברת ג'נרל אלקטריק מארצות הברית וחברת פאוור צ'ינה הסינית, שלהן ניסיון רב בפרויקטים דומים. מימון הפרויקט הובל על ידי בנק הפועלים, בהשתתפות גופי מימון רבים, בהם בנק לאומי, מגדל, הפניקס, מנורה-מבטחים, הראל ומיטב-דש.
שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן: "הפעלת פרויקט האגירה בכוכב הירדן היא צעד חשוב בדרך לעמידה ביעדים שלנו להפקת חשמל מאנרגיות מתחדשות. זה יגדיל את היצע החשמל במשק, יחסוך בעלויות עבור הצרכנים ויאפשר לצרוך חשמל גם בשעות חירום, תוך שימוש בחשמל נקי לטובת בריאותם של אזרחי ישראל".
יו"ר רשות החשמל, אמיר שביט: "מדובר במתקן השני של אגירה שאובה בישראל בהשקעה של למעלה משני מיליארד שקלים, אשר יקום כחלק ממדיניות הרשות להגדלת היקפי האגירה במשק לטובת הגברת אמינות האספקה וייצוב המערכת. בהפעלתו יתרום המתקן לביטחון האנרגטי בישראל כבר בסופה הקרובה. צוות רשות החשמל פועל מתוך מחויבות לגיוון מקורות הייצור והאגירה לטובת משק החשמל".
פיני כהן, ממנהלי קרן נוי, מסר: "לאחר תקופת הקמה ארוכה ומורכבת שנמשכה מספר שנים במהלכה התמודדנו עם אתגרים לא פשוטים, בהם מגפת הקורונה ומלחמת "חרבות ברזל", אנו גאים למסור את פרויקט כוכב הירדן לידי מנהל המערכת ככלי משמעותי בייצוב ואספקת חשמל לישראל בתקופה מורכבת זו".
עוד הוסיף: "אני רוצה להודות לשותפים הרבים שהיו מעורבים לאורך הדרך וכוללים את שותפינו הרבים מקבוצת האצ'יסון, קבלני הפרויקט, הנהלת הפרויקט שעמלה ימים ולילות, קבוצת הממנים בהובלת בנק הפועלים, רשות החשמל, מנהל המערכת וחברת החשמל".
נציג האצ'יסון ישראל, רונן וולפמן, ציין כי: "הסתיימה בהצלחה בנייתו של פרויקט שהיוזמה להקמתו החלה לפני למעלה מעשור. הפרויקט משלב עבודות הנדסיות מורכבות הכוללות מאגרים עצומים, מספר מנהרות, התקנת ציוד שאיבה הגדול ביותר בישראל והצבת טורבינות שבסיוע זרם המים יספקו חשמל בשעות השיא ויסייעו ליציבות הרשת. אנחנו שמחים להביא את הפרויקט לשלב ההפעלה".
וולפמן הוסיף: "הפעלת הפרויקט היא עדות לשיתוף פעולה מופתי בין כל גורמי הפרויקט, לרבות האצ׳יסון ווטר, קרן נוי, בעלי המניות, הקבלנים, המממנים בהובלת בנק הפועלים, גורמי התכנון, משרד האנרגיה, רשות החשמל, נוגה וחברת החשמל. אנחנו גאים בעבודתו של הצוות המוביל והמסור של הפרויקט. מתקן זה ישרת את משק החשמל עשורים רבים. ויביא תועלת רבה לאזור עמק המעיינות".
מנכ"ל כוכב הירדן, מר גיל דורון, מסר: "אנחנו שמחים למסור לשימוש רשת החשמל בישראל את אחד הפרויקטים ההנדסיים המורכבים והמאתגרים הן בצד הטכנולוגי והן בצד הביצועי. פרויקט המשלב מגוון טכנולוגיות כמו מאגרי מים גדולים – כ-3.2 מילון מטרים מעוקבים כל אחד, כ- 6 ק"מ מנהור בסלע בזלת, מערכות מים בלחצים גבוהים, טורבינות ושנאי מתח גבוה, מערכות פיקוד בקרה וסיבר מהמתקדמות בעולם וכל זאת בפרויקט ירוק שאינו יוצר זיהום סביבתי".
איתמר פורמן, משנה למנכ"ל והממונה על החטיבה העסקית בבנק הפועלים, מסר: "בנק הפועלים מברך את קרן נוי ואת חברת האצ'יסון ווטר עם הגעה להפעלה מסחרית של מתקן האגירה השאובה בכוכב הירדן. הבנק גאה להיות שותף להקמתו של פרויקט תשתית משמעותי ומורכב נוסף, אשר התאפשרה הודות לשיתוף הפעולה ההדוק בין החברה למלווים הבכירים בהובלת בנק הפועלים".
עוד ב-
לסיום מסר פורמן כי: "פעילות הבנק בתחום התשתיות מזה שלושה עשורים מהווה נדבך משמעותי בפיתוח התשתיות בישראל ואנו גאים בשותפות עם לקוחותינו בהשגת מטרה חשובה זו".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(6):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
3.חשמלשיין 02/2025/26הגב לתגובה זו0 0רציתי לברך את היוזמים והמבצעים של הפרויקט החשוב הזה. יישר כוח לכל הנוגעים בדבר.סגור
-
2.קישקושמוטיש 02/2025/24הגב לתגובה זו0 1פחות משני אחוז מהיכולת הכללית של יצור החשמל העכשווי.סגור
-
נכון כירכבן 02/2025/25הגב לתגובה זו0 0עלות ביחס למגה-וואט הינה גבוהה מאוד.צלא כלכלית ולא הגיונית. בדיוק כמו התחנה הפוטואלקטרי בדרום. עלות גבוה, פגיעה סביבתית אזורית וחשמל דלסגור
-
היתה שם ראיתי אתה קשקושרבינוביץ 02/2025/24הגב לתגובה זו1 0פרוייקט עצוםסגור
-
1.הנצילות של תחנות אגירה מבוססות סוללה טובה בהרבהאבימלך 02/2025/24הגב לתגובה זו0 0הן גם מסוגלות לתמוך ברשת תוך אלפיות של השניה. והן גם תופסות פחות שטח. הרבה יותר קל למצוא להם שטח פנוי. ואין בהן צערכות מכניות שנוטות להתקלקל יותר מהסוללות.סגור
-
לא תמידאברהם 02/2025/24הגב לתגובה זו0 0אני מאמין שלאורך זמן ניצולת הסוללות יורדת וצריך להחליף מידי פעם, לכל תחום יש לו את היתרונות והחסרונות לכן גם משקיעים בסוללות ומתקנים אחרים- לא שמים את כל הביצים בסל אחדסגור