השוק
ארה"ב מקפיאה את סיוע החוץ - ומה עם המיליארדים לישראל?
ממשל טראמפ הנכנס הורה על הקפאה רחבת היקף של סיוע החוץ למשך שלושה חודשים - למעט לישראל ולמצרים, כחלק מתהליך בחינה מחדש של מדיניות החוץ האמריקנית
אחת ההחלטות הראשונות של דונלד טראמפ עם כניסתו לתפקיד נשיא ארה"ב: הקפאה זמנית של כמעט כל סיוע החוץ שמעניקה ארצות הברית לעולם. על פי תזכיר שפרסם מזכיר המדינה החדש, מרקו רוביו, מדובר בהקפאה שתימשך 85 ימים, עד להשלמת בחינה מעמיקה של מדיניות הסיוע. יחד עם זאת - ישראל וגם מצרים, שתי מדינות המקבלות סיוע צבאי קבוע מארצות הברית, הוחרגו מההקפאה הזו.
הצו המנהלי שהוציא הממשל החדש קובע כי כל סוגי הסיוע – פיתוחי, הומניטרי וצבאי – מוקפאים למעט במקרים שנחשבים קריטיים לביטחון הלאומי של ארה"ב. בין ההחרגות המעטות ניתן למצוא את הסיוע הצבאי לישראל, המסתכם בכ-3.3 מיליארד דולר לשנה, ואת הסיוע הצבאי למצרים. על פי גורמים בממשל, ההחרגה לישראל נובעת ממערכת היחסים האסטרטגית ארוכת השנים בין המדינות ומההסכם הביטחוני שנחתם במהלך כהונת הנשיא אובמה.
הקפאת הסיוע מעוררת דאגה בקרב מדינות רבות שתלויות בתמיכה האמריקנית. אוקראינה, שמקבלת סיוע משמעותי לצרכים צבאיים והומניטריים, צפויה להתמודד עם קשיים לאור הצו החדש. גם מדינות כמו סוריה, רצועת עזה, ומדינות אפריקניות המתמודדות עם משברים כלכליים והומניטריים עלולות להיפגע מהמהלך.
ממשל טראמפ הצהיר כי הקפאת הסיוע נועדה לבחון מחדש את סדרי העדיפויות של מדיניות החוץ האמריקנית. "העולם השתנה, וגם ארה"ב צריכה להתאים את עצמה למציאות החדשה", אמר גורם בכיר בממשל. "אנחנו רוצים לוודא שהסיוע שאנחנו מעניקים משרת את האינטרסים הלאומיים שלנו בצורה מיטבית".
הממשל מתכנן להשתמש בתקופת ההקפאה כדי לבדוק את האפקטיביות של תכניות הסיוע הקיימות ולבנות אסטרטגיה חדשה. מומחים מעריכים כי לאחר הבחינה המחודשת, ייתכן שארה"ב תצמצם את היקף הסיוע או תתנה אותו בהתחייבויות מצד המדינות המקבלות.
עוד ב-
ההחלטה להחריג את ישראל ומצרים מדגישה את חשיבותן האסטרטגית באזור המזרח התיכון. ישראל, כבת ברית מרכזית ובעלת ברית צבאית, ומצרים, בעלת ברית ותיקה ששומרת על יציבות באזור, מקבלות מסר ברור מהממשל החדש: היחסים הקרובים יישמרו.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה