השוק
"בנק ישראל חייב להוריד את הריבית, כדי למנוע הרס של עוד עסקים"
ראשי פורום העצמאים והפרילנסרים מבית ההסתדרות יצאו בפניה חשובה אל נגיד בנק ישראל, בדרישה להוריד את הריבית בהחלטה הקרובה. אל פניתם צירפו מחקר של ד"ר רובי נתנזון, המנתח את השטח ומסביר מדוע חייבים להוריד את הריבית כבר עכשיו: "חייבים לעצור את הנזק המתמשך של שנת המלחמה"
בפניה חשובה אל נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, המלווה במחקר של ד"ר רובי נתנזון, פנו היום (רביעי) ראשי פורום העצמאים והפרילנסרים מבית ההסתדרות בדרישה להוריד את הריבית כבר בשבוע הבא וטענו כי "חייבים להוריד את הריבית במשק כדי למנוע הרס של עוד עסקים ועצמאים בישראל".
חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל יפרסמו ביום שני הקרוב (6/1/25) את החלטת הריבית הראשונה לשנת 2025. שינוי הריבית האחרון היה בתחילת שנת 2024, ומאז הריבית נותרה על כנה, והביאה לעליה משמעותית בתשלומים המוטלים על בעלי חוב.
פורום העצמאים והפרילנסרים זיהה כי אחד המכשולים העיקריים שהוטלו על כתפי העצמאים בישראל בשנה האחרונה, מעבר לאיבוד לקוחות ועסקאות עקב המלחמה, הוא המאבק של בעלי העסקים לשמור על תזרים מזומנים חיובי, תוך כדי שהם מתמודדים עם גידול מהותי בגובה התשלומים על הלוואות וערבויות, אותם צריכים היו בעלי העסקים לשלם.
רמי בז'ה, יו"ר פורום העצמאים והפרילנסרים: "חייבים לעצור את הנזק המתמשך של שנת המלחמה, שעלולה לסגור עשרות אלפי עסקים, ולהביא עשרות אלפי עצמאים לפשיטת רגל. המחקר שערכנו, ושיוצא היום אל נגיד ישראל, אל חברי הוועדה המוניטרית, ומקבלי החלטות נוספים, מראה שיש מקום להורדת הריבית כבר בשבוע הבא".
בז'ה הוסיף: "מתוך קריאה של המגמות הכלכליות החיוביות בארץ ובעולם, וכדי לייצר מנוף צמחיה לעסקים קטנים ולעצמאיים, ללא הורדת ריבית תגדל בעיית התזרים של העסקים. אי העמידה בהחזר הלוואות, לצד אפס מנועי צמיחה שאנחנו העצמאים זקוקים להם – יביאו להתרסקות עצומה".
למה צריך להוריד את הריבית בישראל? במהלך החודשים האחרונים נצפו מספר מגמות כלכליות ומדדים מרכזיים במשק הישראלי שתומכים בצורך בהורדת הריבית בהחלטה הקרובה של בנק ישראל. המטרה המרכזית של הורדת הריבית היא לעודד צמיחה כלכלית ולהקל על הציבור והעסקים, בעיקר לאור האתגרים הכלכליים והפיסקליים הצפויים בשנת 2025.
להלן הנימוקים המרכזיים בדו"ח, המבוססים על נתונים עדכניים לסוף שנת 2024: התמתנות האינפלציה: מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר 2024: ירידה של 0.4%, מעבר לציפיות המוקדמות. תחזיות האינפלציה: תחזיות האינפלציה לשנת 2025 מתונות יותר, עם שיעור צפוי של כ-3%, לעומת כמעט 4% ב-2024.
התחזקות השקל: התחזקות משמעותית של כ-5% מול סל המטבעות (כולל 1% מול הדולר ו-7% מול האירו) תורמת לירידה במחירי הייבוא ומעודדת התמתנות נוספת של האינפלציה. התמתנות זו מורידה את הצורך להחזיק בריבית גבוהה לצורך ריסון אינפלציה, ומאפשרת הורדת ריבית לעידוד הצמיחה.
התחזקות השקל ותמיכתו בכלכלה: מגמות בשערי החליפין: ייסוף של השקל מול הדולר, האירו והפאונד מצביע על חוסן כלכלי ישראלי. שער החליפין של השקל מול הדולר נע בטווח יציב של 3.6–3.7 שקלים לדולר, והיורו ירד מתחת לארבעה שקלים. השפעה על האינפלציה: הייסוף מוריד את עלויות הייבוא, מוזיל מוצרים לצרכן ותומך בצמצום האינפלציה. הייסוף מצביע על יציבות וחוסן כלכלי, המאפשרים הורדת ריבית ללא חשש לפגיעה ביציבות השקל.
שיפור בגירעון הממשלתי: צמצום הגירעון כאחוז מהתוצר: ירידה מ-8% ל-7.7% בנובמבר 2024, עם צפי להמשך ירידה בחודשים הקרובים. הכנסות ממסים: עלייה של 8.6% בהכנסות ממסים בנובמבר, למרות עלייה בהוצאות הביטחון. צמצום הגירעון מקטין את פרמיית הסיכון של ישראל ומאפשר לבנק ישראל לפעול להורדת הריבית.
מדיניות מוניטרית בעולם: הורדת ריביות בינלאומיות: מגמת הורדת ריביות בבנקים מרכזיים בעולם – הפד בארה"ב הוריד ל-4.5%, הבנק האירופי המרכזי ל-3.15%, והבנק המרכזי באנגליה ל-4.75%. השפעה על ישראל: ישראל מושפעת מהמגמות בעולם, והורדת ריביות בעולם מאפשרת גם לבנק ישראל לפעול באופן דומה, תוך שמירה על איזון בשוק ההון.
תמיכה בעסקים קטנים ובינוניים: השפעת הריבית על הלוואות: עסקים קטנים ובינוניים נושאים בריביות אשראי גבוהות במיוחד. הורדת ריבית בנק ישראל תסייע להורדת עלויות האשראי, תקל על בעלי העסקים ותעודד השקעות וצמיחה.
שינויים פיסקליים: העלאות מיסים והוצאות נלוות צפויות בשנת 2025 עלולות להכביד על המגזר העסקי והפרטי.הורדת הריבית יכולה לשמש כלי לנטרול השפעות אלו ולתמיכה במנועי צמיחה.
עוד ב-
שיפור בתנאים המאקרו-כלכליים: צמיחה כלכלית: צמיחה של 3.8% בתמ"ג ברבעון השלישי של 2024, לצד עלייה של 5.4% בתוצר העסקי וזינוק של 21.8% בהשקעות בנכסים קבועים. התייצבות לאחר המשבר הגיאופוליטי: הפסקת האש ושיפור במעמדה האזורי של ישראל תרמו ליציבות הכלכלית.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה