השוק
חובות אבודים, גביה חכמה וניהול פיננסי נכון. כך תחסכו
חובות אבודים הם חלק בלתי נפרד מניהול עסק, אך ניתן לצמצם אותם באמצעות מדיניות גבייה חכמה, ניהול פיננסי נכון ושימוש בכלים משפטיים בעת הצורך. חשוב לנהל תיעוד מדויק של כל שלבי ההתמודדות עם החוב כדי למצות את ההקלות המיסויות המגיעות על פי חוק
הוצאתם ללקוח חשבונית מס על סך 100 אלף שקלים עבור מוצרים או שירותים שסיפקתם לו, וסיכמתם שהתשלום יתבצע בשוטף +30? עבר חודש, עברו חודשיים ואולי יותר, והלקוח לא שילם לכם. בינתיים אתם חייבים לשלם בגין החשבונית שהוצאתם את רכיב המע"מ בשיעור 17% (בקרוב 18%) למס ערך מוסף, וכמובן למס הכנסה ועוד. זאת מבלי שנדבר על הלחץ, כאב הראש, התסכול והחור שנוצר בתזרים.
כמובן ישנם סוגי עוסקים העובדים על בסיס מזומן שיכולים להנפיק "חשבונית עסקה" ורק עם ביצוע התשלום להוציא "חשבונית מס/קבלה". כך, למרות שסיפקתם סחורה או שירות, לפחות לא תצטרכו להכניס יד לכיס ולהעביר החזר מע"מ ולשלם מקדמות עבור חשבונית המס. אם בכל זאת הנפקתם חשבונית, ייתכן וייווצר חוב אבוד. אולם חשוב להדגיש שלא בכל המקרים ניתן לעשות כך, ויש גם גופים שידרשו לקבל לידם את חשבונית המס טרם העברת התשלום, מדובר בדרישה מקובלת ולגיטימית בעולם העסקים.
עו"ד שי שמש. קרדיט צילום: מיטל אזולאי
אז מה הם אותם חבות אבודים ? חובות אבודים הם חובות שהסיכוי לגבותם הוא נמוך עד אפסי, בדרך כלל עקב חדלות פירעון של הלקוח, או חוסר יכולת לגבות את החוב באמצעים משפטיים או מסחריים כגון תביעות בבתי משפט והליכי הוצאה לפועל. הותרת החובות מבלי שנגבו או הוכרזו כחובות אבודים - מול רשויות המס, עשויים להשפיע על הדוחות הכספיים של העסק, ויש להם השלכות חשבונאיות ומיסויות.
חוב אבוד הוא חוב שלא שולם לעסק על ידי לקוח ולא ניתן לצפות שייגבה בעתיד. מדובר בחובות שיצאו מהגדר "חובות מסופקים" – חובות שעדיין יש סיכוי מסוים לגבותם – ועברו למעמד של "חוב אבוד" לאחר שכל ניסיונות הגבייה נכשלו.
לצד המעמד המשפטי של החייב, יכולות להיות גם סיבות נוספות ליצירת חוב אבוד: היעדר מסמכים משפטיים מספיקים לאכיפת החוב, חוסר נכונות לשלם מצד הלקוח כשאמצעי הגבייה ממצים את עצמם, עסקאות בלתי מתועדות או לקויות ניהוליות.
לפני הכרזה על חוב אבוד, יש למצות את אפשרויות הגבייה, ובכללן: ליצור קשר עם הלקוח, לפנות לשירותי גבייה מקצועיים, לנהל מו"מ או להגיע להסדר חוב, ולבסוף לפתוח בהליכים משפטיים, במידת הצורך.
מבחינה חשבונאית, חובות אבודים נרשמים כהוצאה בדוחות הכספיים, ובכך מפחיתים את הרווח הנקי המדווח. על פי חוקי המס הנהוגים בישראל, עסקים רשאים לקבל זיכוי מס על חוב אבוד, בתנאי שיוכיחו כי החוב אכן בלתי ניתן לגבייה.
כמובן שישנן דרכים להיזהר מלקוחות פוטנציאליים שעלולים ליצור חובות אבודים: בדיקת רקע פיננסי של לקוחות לפני סגירת התקשרות, דרישה לערבויות או ביטחונות במידת האפשר, וקביעת מדיניות אשראי ברורה.
על מנת לקבל זיכוי מס בגין חובות אבודים ברשות המסים בישראל, ניתן לבקש החזר מע"מ בגין חוב שהוגדר כאבוד, בכפוף להוכחות ולתנאים כגון: תיעוד המאמץ לגבות את החוב, אישור מפקיד השומה, והכרזה על חדלות פירעון או פירוק של הלקוח.
בכדי לצמצם במידת האפשר חובות אבודים, כדאי להקפיד על תנאי תשלום מוגדרים וברורים, לנהל מעקב רציף אחר לקוחות בעייתיים, להשתמש בתוכנות לניהול חובות ולעבוד עם אנשי מקצוע – עו"ד, רואי חשבון ומומחי גבייה.
חובות אבודים הם חלק בלתי נפרד מניהול עסק, אך ניתן לצמצם אותם באמצעות מדיניות גבייה חכמה, ניהול פיננסי נכון ושימוש בכלים משפטיים בעת הצורך. חשוב לנהל תיעוד מדויק של כל שלבי ההתמודדות עם החוב כדי למצות את ההקלות המיסויות המגיעות על פי חוק.
בכל מקרה, שיתוף פעולה מקצועי בין עורך דין שיודע להכין אישור קביל לחוב אבוד לבין רואה חשבון שיודע לדאוג להחזרי מס על סמך אישור זה, נחוץ על מנת להזדכות על חוב אבוד באותה שנת מס.
הכותב עו"ד שי שמש הוא שותף במשרד כהן-שמש המתמחה בחדלות פירעון וליטיגציה מסחרית
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה