השוק

בנק ישראל הותיר את הריבית על 4.5% - וביקר את הממשלה

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון, הוציא את החלטתו בנוגע לריבית בישראל, ובה הוא הודיע כי הריבית נשארה בעינה - על 4.5%, לא לפני שהעביר ביקורת על הממשלה בנוגע לתקציב. וגם: האם בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הבאה?
מערכת ice | 
אמיר ירון נגיד בנק ישראל (צילום פלאש 90, vecteezy)
נגיד בנק ישראל, אמיר ירון, הוציא היום (רביעי) את החלטתו בנוגע לריבית בישראל, ובה הוא הודיע כי הריבית בישראל  נשארה בעינה - על 4.5%, כאשר השווקים בישראל מקווים כי במהלך השנה הקרובה נגיד בנק ישראל כבר יודיע על הורדת הריבית המיוחלת.
בהחלטה של בנק ישראל נכתב: "מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" ובחודשים האחרונים בפרט, גברו אי הוודאות הגיאופוליטית והשפעותיה על המשק. אלו, לצד אי הוודאות הפיסקלית, משתקפות גם בפערי התשואות הגבוהים בין אג"ח ממשלת ישראל לאג"ח ארה"ב ובמרווחי ה-CDS שקרובים לרמות שיא.
רמת הפעילות במשק נמוכה מקו המגמה ואף מרמתה ברבעון המקביל ב-2023 ומושפעת במידה רבה ממגבלות היצע. סביבת האינפלציה נמצאת במגמת עליה בחודשים האחרונים. מדד המחירים לצרכן של חודש יוני עלה ב-0.1%- וביולי עלה ב-0.6%- והאינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 3.2% מעט מעל הגבול העליון של היעד.
העלייה בקצב האינפלציה משקפת בעיקר את העלייה בקצב השינוי של מחירי הרכיבים הבלתי-סחירים שעומד על 3.4% במונחים שנתיים ו-5.4%- בשלושת החודשים האחרונים. לעומת זאת קצב האינפלציה השנתי של הסחירים, יציב יחסית בחודשים האחרונים ועומד ביולי על 2.6% . הציפיות לאינפלציה לשנה קדימה עלו ומצויות בסביבת הגבול העליון של היעד.
הציפיות לשנה הנגזרות משוק ההון תנודתיות, והן עומדות על כ-2.8%-. החזאים צופים שהאינפלציה השנתית תיוותר מעל הגבול העליון של היעד בחודשים הקרובים ותעלה בתחילת 2025, בין השאר בעקבות צפי לעליית המע"מ, ולאחר מכן תתמתן לסביבת הגבול העליון של היעד באמצע 2025.
הוועדה מעריכה כי קיימים מספר סיכונים להאצה אפשרית באינפלציה: ההתפתחויות הגיאופוליטיות והשפעתן על הפעילות במשק, פיחות בשקל, מגבלות ההיצע המתמשכות על הפעילות וההתפתחויות הפיסקליות. על רקע ההתפתחויות השונות במלחמה ובסביבה הגיאופוליטית, ניכרת תנודתיות מוגברת בשוק המט"ח. מאז החלטת הריבית האחרונה, השקל נותר ללא שינוי מול הדולר ונחלש בכ-3%- מול האירו וב-כ1.4%- במונחים נומינליים אפקטיביים.
מנתוני החשבונאות הלאומית עולה כי התוצר התרחב ברבעון השני של שנת 2024 בקצב מתון של 0.3% במונחים רבעוניים (1.2% במונחים שנתיים. קצב הצמיחה המתון ברבעון השני הרחיק את התוצר מקו המגמה: רמתו נמוכה מקו המגמה בכ-3%- ובתוצר העסקי בכ-5%-.
במקביל, עודכנו נתוני התוצר עבור שני הרבעונים לפני- כן כלפי מעלה, מה שקיזז חלק מהסטייה מקו המגמה לאור נתוני הרבעון השני. מגבלות היצע, בעיקר לנוכח המחסור בעובדים, בעיקר בענף הבנייה, מהוות גורם מרכזי לפער מהמגמה, וצפוי כי זה לא יצטמצם כל עוד המחסור בעובדים לא-ישראלים, היקף גיוס המילואים המשמעותי, והמגבלות על הפעילות באזור גבול הצפון נמשכים. מרבית השימושים נמוכים ממגמתם ובפרט ההשקעות והיצוא, בעוד שהצריכה הציבורית ממשיכה להיות גבוהה.
מגמה זו, לצד העלייה באינפלציה, עקבית עם משק המאופיין במצב של מגבלות היצע על הפעילות, ובפרט לנוכח ההרחבה הפיסקלית הנובעת מהמלחמה. האינדיקטורים השוטפים למצב הפעילות הכלכלית במשק מרמזים על המשך הגידול המתון של הפעילות ביולי- אוגוסט. המאזן המצרפי של סקר המגמות בעסקים של הלמ"ס לחודש יולי מצביע על המשך שיפור קל במצבן הכלכלי של החברות. עם זאת מאזן הנטו נמוך מרמתו טרום המלחמה. ה
פער המשמעותי ביותר בפעילות ביחס לטרום המלחמה מדווח בענפי הבנייה והמלונאות, אך גם ביתר הענפים המצב הכלכלי טרם חזר לשגרה. נתוני סקר המגמות לחודש יולי מלמדים כי מגבלות ההיצע מצויות עדיין ברמה גבוהה לעומת טרום המלחמה, במיוחד בענף הבנייה, בעוד שמגבלות הביקוש נותרו בעיקר בענפי המלונאות והתחבורה, שמושפעים מהירידה החדה בתיירות. היקף הרכישות בכרטיסי אשראי נותר יציב מתחילת הרבעון השלישי, לאחר הירידה החדה שנרשמה בתחילת המלחמה וההתאוששות בעקבותיה.
מנתוני סחר חוץ עולה כי יצוא ויבוא הסחורות )ללא יהלומים( עלו ביולי )איור 20(. הגירעון המצטבר בתקציב המדינה ב12- החודשים האחרונים הוסיף לעלות ביולי והסתכם ב-8.1- אחוזי תוצר. ככל שלא תהיינה תוספות בלתי צפויות נוספות לתקציב הבטחון הוא צפוי לעמוד על 6.6% בסוף .2024 אי הוודאות סביב תקציב המדינה לשנת 2025 וביצוע ההתאמות הנדרשות להקטנת הגירעון באופן מתמשך, תורמת לעלייה בפרמיית הסיכון ועלולה להקשות על חזרת האינפלציה ליעדה.
בשוק העבודה קיימת מגבלת היצע, בין היתר לאור המחסור בעובדים לא ישראלים והיעדרות עובדים המשרתים בכוחות הבטחון או מועסקים באזור גבול הצפון - דבר התורם לשוק עבודה הדוק. שיעור התעסוקה של גילאי +15 ביולי עומד על 61% לעומת 60.8% ביוני. נמשכת הירידה המתונה בשיעור האבטלה הרחבה, והיא עומדת על 3.3% ביולי לעומת 3.7% ביוני, בתוספת המשרתים במילואים על 4.0% ביולי לעומת 4.6% ביוני.
שיעור המשרות הפנויות עומד על 4.6% ביולי, בדומה לחודש יוני. שיעור זה גבוה מהשיעור ערב המלחמה, גם בניכוי ענף הבנייה. בענפי הבינוי והאירוח ואוכל נרשם שיעור גבוה של משרות פנויות, ואילו שיעור המשרות הפנויות בשירותים ובתעשייה נותר יציב. מראשית 2023 ניכרת האצה בקצב עליית השכר הממוצע למשרת שכיר בהשוואה לשנים קודמות, וקצב העלייה של השכר הנומינלי נע סביב 7%.
עם זאת, עלות העבודה הנומינלית ריאלי עלתה בקצב מתון ורמת השכר הריאלי נמצאת בקרבת קו המגמה. בשוק הדיור נרשמת פעילות ערה. הקצב השנתי של מחירי הדירות המשיך לעלות ועומד על 4.7%. בחודש יולי נמשכה העליה בביצועי המשכנתאות וניטלו משכנתאות בסך 9.1 מיליארדי ש"ח. סעיף הדיור במדד עלה ביולי ב-0.8%- ובתוכו, סעיף שירותי הדיור בבעלות עלה ב-0.7%- וב-2.6%- בסה"כ בשנה האחרונה, בדומה לקצב בחודש הקודם.
בשוק נרשמה עליה של 2.6% עבור השוכרים אשר חידשו חוזה ושל 3.4% עבור השוכרים החדשים. ברבעון הראשון של השנה נרשמה יציבות יחסית בהתחלות ובהיתרי הבנייה. לצד אלו, המגבלות על פעילות ענף הבנייה נוכח המלחמה, בדגש על המחסור בעובדים, עדיין משמעותיות, והפעילות בענף הבינוי מתאוששת באיטיות. בשוק ההון, מדדי המניות המקומיים עלו בתקופה הנסקרת. עם זאת, ביצועי החסר של שוק המניות המקומי ביחס לעולם מפרוץ המלחמה עדיין משמעותיים.
בשוק האג"ח הממשלתיות נרשמה ירידת תשואות אך היא הייתה מתונה יותר מהמגמה העולמית. קצב גידול האשראי העסקי בחודשים האחרונים איטי יותר בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה ובנתוני הקצה האשראי לעסקים גדולים עלה, ולשאר המגזר העסקי הצטמצם מעט.
ישנה עלייה מסויימת באינדיקטורים שונים לסיכון באשראי העסקי ובאשראי הצרכני למשקי בית שמקורו בחברות כרטיסי האשראי, אך הרמות אינן גבוהות בהשוואה לעבר. בתקופה הנסקרת הודיעה חברת פיץ' על הורדת דירוג האשראי של ישראל מ +A ל A עם אופק "שלילי". כפי שהסבירה סוכנות הדירוג, ההחלטה שיקפה את המציאות הביטחונית, אך גם הערכה של ניהול המדיניות הפיסקלית, ושמה דגש על מתווה המדיניות העתידי.
לאור העלייה באי הוודאות הגיאופוליטית פרמיית הסיכון של ישראל, כפי שהיא נמדדת באמצעות המרווח בין איגרות החוב הממשלתיות הנקובות בדולרים והאג"ח הממשלתיות של ארה"ב, נותרה גבוהה ואף עלתה לרמת שיא במהלך התקופה הנסקרת. גם מרווח ה-CDS ל-5 שנים עלה ומוסיף לשהות ברמות גבוהות.
בעולם, הפעילות הכלכלית מוסיפה להתרחב. הפעילות בארה"ב נותרת איתנה והחששות למיתון קרב התפוגגו. בגוש האירו הצמיחה ברבעון השני אמנם הפתיעה כלפי מעלה, אך החולשה הכלכלית בגרמניה וצפויה להמשיך להשפיע על הפעילות בגוש האירו ברבעון השלישי.
בסין, הצמיחה ברבעון השני הייתה נמוכה מהתחזיות וניכר כי הפעילות מוסיפה להיות חלשה יחסית גם בתחילת הרבעון השלישי. תחזית הצמיחה הגלובלית של בתי ההשקעות לשנים 2024-25 נותרה ללא שינוי משמעותי. מדד מנהלי הרכש הגלובלי לחודש יולי מצביע על התרחבות מתונה בקצב הפעילות, כאשר בסקטור השירותים הפעילות מאיצה וסקטור התעשייה שוהה ברמה המעידה על התכווצות קלה.
נפח הסחר העולמי עלה ביוני ב0.7%- לאחר שירד במאי ב.0.3%- בארה"ב נתוני הרבעון השני הצביעו על התמתנות משמעותית באינפלציה בהשוואה לנתוני הרבעון הראשון והמדד הכללי ירד ועומד ביולי על ,2.9% כאשר מדד הליבה התמתן אף הוא, ועומד על 3.2%.
בגוש האירו האינפלציה עלתה מעט ביולי ל,2.6%- בעוד מדד הליבה נותר ללא שינוי ברמה של .2.9% בהחלטתם האחרונה ה-FED וה-ECB הותירו את הריביות המוניטריות ללא שינוי. תוואי הפחתות הריבית צפוי להיות מהיר יותר ויו"ר ה-FED אותת בנאומו בג'קסון הול על תחילת תהליך הורדות ריבית בארה"ב.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה