כסף וצרכנות
דרמה בענף החלב: זו ההחלטה שנכנסה לתוקף ל-3 שנים
ועדת הכלכלה הצביעה פה אחד בעד העברת תקנות תכנון משק החלב בדבר ייצור מכסה במשקו של אחר. ועדת הכלכלה הצביעה בעד היתר לייצר חלב במשקים של רפתנים אחרים ברחבי הארץ עד לתקופה של 3 שנים ובכך רפתנים שיצרו עד עכשיו חלב בעוטף עזה לא יפגעו. ביטן: "מבקש לא לחדש את הצו לאחר סיומו ב-7.1.2024"
ועדת הכלכלה בראשות ח"כ דוד ביטן (הליכוד) הצביעה היום (שני) פה אחד בעד העברת תקנות תכנון משק החלב בדבר ייצור מכסה במשקו של אחר. בחלק מהרפתות או הדירים בישובים שפונו בעוטף עזה לא ניתן לקיים ייצור חלב באופן מלא, הן בשל הפגיעה הפיזית במבנים ובמכון החליבה, הן בשל העובדה שהמשק מצוי באזור שהוכרז כשטח צבאי סגור והן בשל מחסור בעובדים או היעדרם.
לפי התקנות שאושרו ועדת המכסות תוסמך להתיר ליצרני חלב לייצר את מכסתם, כולה או חלקה, במשקו של אחר אם נפגעה יכולתם להמשיך בייצור החלב במשקיהם, בשל נסיבות בעטיין הוכרז על מצב מיוחד בעורף. הייצור יוכל להימשך גם לאחר תום תקופת ההכרזה, ועד לתקופה של 3 שנים.
ח"כ דוד ביטן, יו"ר ועדת הכלכלה: "כל עוד אין חוסר של חלב בישראל אני מבקש ממשרד האוצר לשקול לבטל את ייבוא החלב מחו"ל. החלטת הוועדה היא שכרגע אין צורך בצו לייבוא חלב מחו"ל, לפי שעה משרד האוצר חתם על ייבוא חלב בהיקפים נמוכים עד לתחילת חודש ינואר ואנו מבקשים ממשרד האוצר שלא לחדש את הצו לאחר שהוא יסתיים. אנחנו לא מחוקקים חוקים שלא קשורים מלחמה. אני שוקל לחוקק חוק שתחייב חברות לייצר חלב תחת פיקוח. אני ארצה בהמשך לקדם חקיקה שתחייב את מחלבות נוספות כדוגמת שטראוס לייצר חלב שנמצא בפיקוח".
איציק שניידר, מנכ"ל מועצת החלב: "מעבר לתקנות שהוועדה העבירה כאן היום, יש תקנות נוספות מוכנות שצריך להעביר אותם ע"מ לאפשר את ניהול משק החלב בישראל בצורה תקינה. אנחנו צריכים להעביר את התקנות הרלוונטיות ע"מ להיות מוכנים לשעת חירום. כל הגורמים אומרים שיש צורך בתקנות ובמשרד האוצר מתנגדים".
ד"ר אסף לוי, משרד החקלאות ופיתוח הכפר: "התקנות חשובות כדי לתת מענה למצב המצוקה של הרפתות בעוטף עזה. מהות התקנות היא לאפשר לבעלי הרפתות לייצר את מכסת החלב שלהם גם באזורים אחרים ברחבי הארץ. כרגע בתקנות, רפתנים יכולים לבקש לייצר חלב במקומות אחרים במקרים של מצוקה ווטרינרית, אנחנו מבקשים להשתמש במנגנון הזה ולהרחיב אותו למצב החירום שקיים בעקבות המלחמה. במסגרת התקנה שהוועדה אישרה היום ניתן יהיה להעביר במסגרת "אומנה" את הפרות המניבות לרפות אחרות, והרפתן שהמשק שלו נפגע, מתקזז בתשלום עם הרפת המאמצת. התקנה הזאת תאפשר לרפתות ברחבי הארץ לייצר יותר חלב ממה שנקבע להם".
ליאור שמחה, מנכ"ל התאחדות יצרני החלב בישראל: "יש לנו 16 רפתות בקו ראשון לעימות בעוטף עזה. הרפת בכיסופים ננטשה במהלך הקרבות ובעלי המשק נרצח במלחמה. אין מחסור בחלב גולמי – אנחנו יודעים לאזן ולווסת את השוק. עודף של חלב גולמי מיובש והופך לאבקה. יש לנו מורכבות מבצעית ביטחונית – אנחנו עושים את המקסימום כדי להחזיק את הרפתות בקווי העימות. הרפתנים חולבים תחת אש בזמנים שמותאמים לצרכים המבצעיים ולא לזמנים הרגילים שמותאמים לפרות. יש בעיה של מיגון לרפתנים בשעות החליבה. עיקר העבודה ברפתות נעשית ע"י מתנדבים כמעט ללא עובדים זרים שהיו קיימים בשגרה. ייבוא חלב מחו"ל הוא אצבע בעין של הרפתנים".
עוד ב-
ח"כ אלון שוסטר (המחנה הממלכתי): "הרפתנים רואים ערך ציוני בעבודה שלהם, הם היחידים שנמצאים ביישובי העוטף יחד עם כיתות הכוננות. בזמן המלחמה אנחנו עוסקים רק בעניינים שרלוונטיים לחירום". גל ברנס, משרד האוצר: "בתקנות הנוספות שהובאנו בפנינו, ביקשנו למחוק סעיפים שהם לא רלוונטיים לזמן המלחמה. כל עוד אנחנו נמצאים במצב של מלחמה עדיף שבמשק יהיה עודף של חלב מאשר חוסר ולכן אישרנו את מכסות הייבוא של חלב מחו"ל".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה