כסף וצרכנות

מהפכה בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: זה השינוי במאגר הנתונים

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה תתחדש באגם נתונים חדש אחרי שיצאה במכרז לתפעול והקמת מאגר חדש. זו החברה שתתחיל לתפעל את מערכת הנתונים הגדולה בישראל
מערכת ice | 
גרפים (צילום freepik)

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), שאחראית על מאגר הנתונים הממשלתי המרכזי בתחומי דמוגרפיה, כלכלה וחברה, יוצאת במהלך שדרוג למאגר. נתוני הלמ"ס משמשים כבסיס לקביעת מדיניות ולקבלת החלטות בישראל בנושאים שונים ומאגדים את כלל התחומי החברתיים בישראל כמו חינוך, בריאות, רווחה, סביבה ובינוי, והם מסייעים בתכנון של בתי הספר, גני הילדים, בתי האבות, בתי חולים ומרפאות, נתיבי תחבורה, מרכזי הבילוי ועוד. 

לאחרונה יצאה הלמ"ס במכרז לתפעול מערכת המידע של הלשכה, ומי שזכתה בו היא מטריקס שתדאג לאספקה ותפעול של המאגר במשך תשע שנים. מטריקס תפעיל את מערכת אחסון מידע מרכזית בתצורת Data Lake. 
מטריקס וחטיבותיה השונות קיבלו את האחריות על הפרויקט מקצה לקצה, החל משלב אפיון והקמת המערכת, כולל רכיבי חומרה, רישוי, פיתוח, היבטי ניהול ואחסון הדאטה, ניהול תהליכים, אבטחת המידע והגנתו, דרך העלייה לאוויר ועד תפעול המערכת לאחר מכן. המערכת תוקם בצורה מודולרית ממספר סביבות עבודה נפרדות, אשר ביניהן יוקמו ממשקי עבודה. 
"מדובר במהלך דרמטי", אומר מוטי גוטמן, מנכ"ל מטריקס. "הלמ"ס אמונה על אוצרות הדאטה של מדינת ישראל. בעידן שבו הדאטה זכה לכינוי "הנפט החדש", מדובר במשאב משמעותי ביותר, ושימוש בטכנולוגיות דאטה מתקדמות יאפשר ללמ"ס להפיק ממנו הרבה יותר. הקמת מאגר מידע חדשני ואינטגרטיבי, מהגדולים ביותר שמוקמים בישראל, צפוי להרחיב משמעותית את הנגישות לנתונים, לקצר את משך הזמן שלוקח לבצע מחקרים, והוא יעניק חוויית משתמש אחרת, בעולם תומך דיגיטל. התוצאה תהיה: גידול משמעותי בכמות, ואיכות המחקרים המתבצעים לתועלת הציבור, ומידע מדויק הרבה יותר, שיסייע למדינה כמו גם לאזרחים לקבל החלטות טובות יותר".
 


המכרז להקמת המאגר בא לענות על צרכי המידע מאחר שכיום אין מקום אחד בו מאוחסנים כל נתוני הלמ"ס ממקורות המידע השונים, וללמ"ס גם אין עדיין נגישות לכלל הנתונים הקיימים במשרדי ממשלה אחרים. הנתונים הקיימים מאוכלסים במספר מאגרים, והמשמעות היא שאם משתמשים רוצים לבצע עיבודים או מחקרים שהם חוצי דיסציפלינות, הם נדרשים לעבור תהליך מורכב. 

מוטי גוטמן, מנכ"ל מטריקס. צילום: עידן גרוס

הפרויקט יאפשר גישה מרחוק באופן מאובטח לקבצים המיועדים למחקר, כך שחוקרים יוכלו לבצע מחקרים מרחוק ולא יחויבו להגיע פיזית לחדרי המחקר של הלמ"ס. זה יוביל לשיפור משמעותי במשך הזמן שלוקח לביצוע כל מחקר ויאפשר לבצע כמות הרבה יותר גדולה של מחקרים בו זמנית.
פרופ' דני פפרמן, הסטטיסטיקן הלאומי ומנהל הלמ"ס: "ביסוס החלטות על נתונים מקיפים, עדכניים, מהימנים ואיכותיים, לצד הנגשת המידע לציבור הינם ערכים מרכזיים בעבודת הלמ"ס. אנו נרגשים לקראת צאתו לדרך של פרויקט אגם המידע, אשר יהווה קפיצת מדרגה ביכולות המחקר והניתוח של החוקרים העושים שימוש בנתוני הלמ"ס, ואבן דרך משמעותית עבור פעילותנו לטובת הציבור. הדבר ייעשה תוך צמצום החשיפה לאיומי סייבר, על מנת לאפשר את מקסום העיבודים והשימושים במידע על ידי הצרכנים השונים, תוך שמירה קפדנית על סודיות נתוני הפרט. אנו מרגישים בטוחים בידיים של גוף טכנולוגי מוביל כמו מטריקס, שיש בידו את כל הידע והניסיון הדרושים למתן מענה לכל ההיבטים של פרויקט אגם המידע". 
אסף טימור, מנכ"ל matrixDnA: "איסוף, עיבוד ופרסום נתוני הלמ"ס מלווים אותנו כאזרחי ישראל בכל תחומי החיים, החל ממדד המחירים לצרכן בישראל, מפקדי אוכלוסין, סקרי נפשות ועסקים, ועד לחישוב השכר הממוצע במשק או התוצר המקומי הגולמי. מדובר בפרויקט רחב היקף שיערב יחידות שונות במטריקס, מורכב מבחינה טכנולוגית בשל כמות הנתונים האדירה, ריבוי המערכות ורגישות המידע וחשיבותו. עבורנו, זוהי הזדמנות מבורכת לקחת את הידע והניסיון שצברנו במהלך שנים לטובת פרויקט לאומי שצפוי להשפיע לטובה על החיים של כולנו. המאגר יספק לחוקרים פלטפורמת מחקר חדשנית, יעילה ובעיקר הרבה יותר אפקטיבית עם הכלים המתקדמים ביותר לביצוע עבודתם". 

תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה