מדדים ומחקרים

היריבה הגדולה של ישראל קורסת כלכלית: המטבע בשפל היסטורי

הבוקר, מטבע הריאל האיראני ירד לשפל היסטורי עם הערך הנמוך אי פעם. הדולר האמריקאי הגיע לשווי של 716,500 ריאל לאחד. המטבע באיראן צלל ב-29.5% משוויו מאז 7 באוקטובר 2023, היום בו פרצה מלחמת חרבות ברזל ומדובר בקריסה של ממש במדינה שבעבר הייתה יציבה מאוד ועשירה
מערכת ice | 
שוק ההון-אילוסטרציה (צילום shutterstock)
השפל בכלכלה האיראנית נמשך. רק לפני כחודש, המטבע האיראני רשם שפל היסטורי מדאיג, כאשר שער הדולר חצה את רף ה-705 אלף ריאל - נתון מסחרר המשקף פיחות של פי 10,000 לעומת ערכו בזמן המהפכה האסלאמית ב-1979.
אבל הבוקר, מטבע הריאל האיראני ירד לשפל היסטורי עם הערך הנמוך אי פעם. הדולר האמריקאי הגיע לשווי של 716,500 ריאל לאחד. המטבע באיראן צלל ב-29.5% משוויו מאז 7 באוקטובר 2023, היום בו פרצה מלחמת חרבות ברזל ומדובר בקריסה של ממש במדינה שעבר הייתה יציבה מאוד ועשירה.

הקריסה הדרמטית במטבע מתרחשת על רקע מתיחות גוברת מול ישראל ובצל הבחירות הקרבות, כשבמקביל גם הבורסה בטהרן מציגה ירידות חדות. במדינה יש אינפלציה עיקשת של כ-30% במשך חצי שנה, ועם נתון מטריד במיוחד - שליש מאוכלוסיית המדינה חיה מתחת לקו העוני.
 
יש לציין כי המצב הכלכלי המורכב משקף את הפער ההולך וגדל בין הבטחותיו של פזשכיאן לשיפור המצב הכלכלי לבין המציאות בשטח. בעוד המדינה ממשיכה להזרים משאבים אדירים למערכת הביטחון, האזרח האיראני הפשוט מתמודד עם מטבע שערכו נשחק, יוקר מחיה מאמיר, ועתיד כלכלי לא ברור - כל זאת בצל מתיחות גיאופוליטית גוברת.
למי ששכח, עדיין מדובר במדינה מסוכנת ואיראן פיתחה נשק כימי מסוכן המבוסס על סם הפנטניל, כך חושף דיווח מיוחד של "ביזנס אינסיידר". על פי מומחה אמריקני, הנשק החדש עלול להוות איום משמעותי אם יועבר לידי ארגוני טרור כמו חיזבאללה וחמאס, שעשויים להשתמש בו לחטיפת חיילים ואזרחים ישראלים.
הפנטניל, הנחשב לאחד הסמים הקטלניים בעולם, משפיע על מערכת העצבים המרכזית ועלול לגרום לאובדן הכרה מהיר. בארצות הברית, אופיואידים סינתטיים כדוגמת פנטניל הם כיום הגורם המוביל למקרי מוות ממנת יתר של סמים, מה שמדגיש את הסכנה הטמונה בשימוש בחומר זה כנשק.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה