תקשורת ומדיה

מדינות ערב מתקרבות לאיראן בשל חוסר הוודאות בשיחות הגרעין

ב-CNN מדווחים כי איחוד האמירויות הערביות פועלת לשחזר את היחסים הדיפלומטיים עם איראן בדרג הגבוה ביותר: שגרירה סייף מוחמד אל-זאבי יחזור לטהראן "בימים הקרובים". כווית החזירה את שגרירה בשבוע שעבר וסעודיה, שהובילה את מדינות המפרץ בהורדת דרג היחסים עם איראן לפני שש שנים, אף היא במגע ישיר עם הרפובליקה האסלאמית
מערכת ice | 
דובאי איחוד האמירויות (צילום freegoodphotos)
הרבה קרה מאז שמדינות המפרץ הערביות הורידו את דרג היחסים עם איראן בינואר 2016, כאשר המון זועם הסתער על השגרירות הסעודית בטהרן והצית אותה בעקבות הוצאתו להורג של איש דת שיעי בולט. הסכם הגרעין של איראן עם מעצמות העולם נכנס לתוקף באותו החודש, אך הנשיא דונלד טראמפ פרש ממנו שנתיים לאחר מכן, מה שהוביל לגל של התקפות תמורה שהשפיעו על הנפט והספנות במפרץ הפרסי.
המתחים הללו הגיעו לשיאם במתקפה על מתקני הנפט הסעודיים (של ארמקו) ב-2019, שהפילה מחצית מתפוקת הנפט הגולמי בממלכה ואיימה על ליבת כלכלת מדינות המפרץ. זה היה חלק מסכסוך פרוקסי בין ארה"ב לאיראן, כאשר מדינות ערב נקלעו לקו האש. ככל שהמתיחות גדלה, מדינות המפרץ מצאו את ארה"ב עומדת בצד, לא רוצה או לא מסוגלת לחלץ אותן, כשקווי התקשורת שלהן עם איראן כמעט מנותקים.
אבל הרבה השתנה מאז. איחוד האמירויות הערביות שואפת לשחזר את היחסים הדיפלומטיים ברמה הגבוהה ביותר, וביום ראשון נמסר כי השגריר שלה, סייף מוחמד אל-זאבי, יחזור לטהראן "בימים הקרובים". כווית החזירה את שגרירה בשבוע שעבר וסעודיה, שמדינות המפרץ הובילו אותה בהורדת היחסים עם איראן לפני שש שנים, מקיימת מגעים ישירים עם הרפובליקה האסלאמית. "ברור שיש כיוון אזורי שנמצא במקביל לתנועה הסעודית", אמר מוחמד בהרון, מנכ"ל המרכז לחקר המדיניות הציבורית של דובאי, ל-CNN.
ההחלטה להחזיר את השגריר "נמצאת במסגרת האוריינטציה האזורית של איחוד האמירויות לקראת שיקום גשרים, חיזוק היחסים ומיקסום מה שאנו חולקים כדי ליצור אווירה של אמון, הבנה ושיתוף פעולה", צייץ אנואר גרגאש, יועץ לנשיא איחוד האמירויות.
דינה אספנדיארי, יועצת למזרח התיכון בצוות החשיבה של קבוצת המשבר הבינלאומית, אמרה כי מדינות ערב במפרץ פיתחו "מדיניות פרגמטית" לגבי איראן הכוללת גם בלימה וגם מעורבות "מכיוון שהן הבינו שרק אחת מהן לא תעבוד בעצמה". היא אמרה שכשארה"ב לא הגנה על שותפיה הערבים בעקבות התקיפות על ארמקו, "זה הפך הכרחי [עבור איחוד האמירויות] לאבטח את עצמה מבלי להסתמך על אחרים - ארה"ב בפרט - וליצור קשר עם איראן כחלק מזה". 
הקשרים בין אבו דאבי לטהראן השתפרו בהדרגה מאז. איחוד האמירויות היא כעת היצואנית המובילה לאיראן עם סחר דו-צדדי שעלה ל-21.4 מיליארד דולר בארבעה חודשים ממרץ השנה, מ-7 מיליארד דולר בלבד בכל שנת 2019, לפי רויטרס. "מבחינה פיננסית ומסחרית, איחוד האמירויות מרוויחה הכי הרבה מהקלת המתיחות האזורית", אמר עבדולכלק עבדולה, פרופסור למדעי המדינה באיחוד האמירויות, ל-CNN. "גם במהלך המתיחות הפוליטית הגרועה ביותר בין שתי המדינות, הסחר היה ללא הפרעה. הוא ירד, אך מעולם לא הפסיק".
ההתקרבות באה על רקע חוסר הוודאות לגבי התקדמות השיחות העקיפות בין ארה"ב לאיראן להשבת הסכם הגרעין. אם יהיה הסכם חדש, הוא עשוי להפחית את הסבירות למירוץ חימוש גרעיני באזור המתוח ממילא. אבל מדינות המפרץ חוששות שהסרת הסנקציות על איראן תגרום למיליארדי דולרים שיוכלו לשמש את טהראן כדי להתחמש ולהרחיב את השפעתה במדינות ערב באמצעות שליחים. אם השיחות ייכשלו, משקיפים אומרים שהמתח האזורי עלול להסלים ולגרור את האזור למלחמה. עבור מדינות המפרץ, שני התרחישים מהווים סיבה לדאגה.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה