בריאות

מה עושים עם מוצרי סופר שפג תוקפם? כך תדעו מה מותר ומה מסוכן

אלפי מוצרים נזרקים מדי שנה לפח בשל תוקף שפג, אך מומחים מסבירים: ברוב המקרים מדובר באזהרה על איכות ולא על בטיחות. כך תדעו מתי אפשר עדיין לצרוך את המוצר – ומתי לא לקחת סיכון

מערכת ice | 
תאריך תפוגה (צילום shutterstock)
אלפי טונות של מוצרי מזון נזרקים מדי שנה לפח, לעיתים למרות שהיו עשויים להיות בטוחים לצריכה. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא חוסר ההבנה של הציבור לגבי משמעות תאריכי התפוגה שמופיעים על מוצרי המזון. בעוד שמרבית הצרכנים מתייחסים אל התאריך המופיע על האריזה כאל קו אדום מוחלט, מתברר כי לא תמיד מדובר באזהרה בריאותית. למעשה, חלק גדול מהמוצרים ניתן לצרוך גם לאחר פקיעת התוקף, בכפוף לסוג המוצר, תנאי האחסון ובחינה חושית של מצב המזון.
יש להבחין בין שני סוגי תאריכים: האחד הוא "עדיף להשתמש לפני", שמציין את מועד השיא של איכות המוצר מבחינת טעם, ריח ומרקם, אך לא את תאריך הפיכתו למסוכן. השני הוא "לשימוש עד", שנועד למוצרים רגישים מבחינה מיקרוביולוגית כמו בשר, דגים ומוצרי חלב נוזליים. תאריך זה נחשב לתאריך בטיחותי, ואסור לצרוך את המוצר לאחריו.
נתוני ארגוני בטיחות מזון מראים כי חלב יכול להחזיק מעמד מספר ימים לאחר התאריך, כל עוד נשמר בקירור ונותר סגור. גבינות קשות עשויות להישאר ראויות לצריכה גם שבועות לאחר הפתיחה, לעומת גבינות רכות שיש לצרוך תוך ימים ספורים. ביצים, כאשר מאוחסנות כראוי במקרר, עשויות להיות תקינות גם שבועות לאחר התאריך הרשום. בדיקה ביתית פשוטה תוכל לסייע – כאשר ביצה צפה במים, לרוב מדובר בביצה מקולקלת.
גם מוצרים משומרים, כל עוד האריזה שלמה ולא מנופחת או חלודה, יכולים להחזיק מעמד חודשים ואף שנים לאחר התאריך, בהתאם לחומציות המוצר. מזון קפוא, במידה ולא הופשר והוקפא מחדש, נחשב לבטוח לצריכה גם זמן רב לאחר התאריך, אם כי יתכן שינוי בטעם או במרקם. במוצרי מאפה כמו לחם או עוגיות יבשות, תקופת הזמן לאחר התוקף נמדדת לעיתים בשבועות ואף חודשים, בתנאי אחסון נאותים.
עם זאת, ההמלצה הברורה של כל הגורמים בתחום בטיחות המזון היא להפעיל שיקול דעת, לבדוק כל מוצר לפי ריח, מרקם ומראה, ולא להסתמך אך ורק על התאריך. מוצרים עם סימני קלקול ברורים – ריח חמוץ, שינוי צבע או טעם לוואי – אינם ראויים לצריכה, גם אם טרם פג תוקפם.
המודעות להבחנה בין סוגי התאריכים יכולה להקטין באופן משמעותי את בזבוז המזון במשקי הבית. דו"חות של ארגוני סביבה וכלכלה מצביעים על כך שמשפחות רבות משליכות מוצרי מזון לפח עוד לפני שבחנו אותם בפועל. צמצום הבזבוז יכול לתרום לא רק לכלכלה הביתית, אלא גם להפחתת נזק סביבתי.
תאריך התפוגה אינו תמיד הגבול הסופי. ישנם מוצרים שניתן לצרוך גם לאחריו, כל עוד הם נראים, מריחים וטועמים כרגיל ונשמרו בתנאים המתאימים. עם זאת, בכל מקרה של ספק – עדיף להימנע מצריכה.
 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה