השוק

משה גפני: לא נרפה מהריביות על הפלוס ועל המשכנתאות

יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, משה גפני, אומר היום שהוא לא ירפה מנושא הריביות על הפלוס בחשבון כמו גם מהריבית על המשכנתאות; "קיימנו על כך הרבה דיונים ודיברנו עם הבנקים"
ניצן כהן |  2
משה גפני (צילום פלאש 90/ אוליביה פיטוסי)
יו"ר ועדת הכספים של הכנסת, משה גפני, אמר היום כי הוא שבע רצון מההצטרפות של בנק ירושלים לבנק לאומי ויתחיל לשלם ריבית על יתרות הזכות בחשבונות הבנק. גפני אמר עוד כי אין בכוונתו להרפות מנושא הריבית על הפלוס כמו גם הריבית על המשכנתאות. 
"אני שמח שגם בנק ירושלים, הבנק השישי בגודלו במערכת הבנקאית מצטרף לפייבוקס ולבנק לאומי וישלם ללקוחותיו ריבית על העו"ש. אני קורא לכל מנהלי הבנקים לנהוג כך.
קיימנו על כך הרבה מאד דיונים, הצפנו את הנושא ודיברנו עם הבנקים ואני שב ומברך גם את נגיד בנק ישראל שנכנס לנושא. לא נרפה מהעניין כמו גם הריבית על המשכנתאות. נמשיך ונעקוב ונקבל החלטות" אמר גפני.

כאן המקום לציין שנושא הריבית על יתרות הזכות בחשבונות הבנק הוא נושא שנוי במחלוקת. מחד המון כסף יושב בחשבונות העו"ש ומאידך הלקוחות אינם עושים שום דבר אקטיבי שיאפשר לבנקים לשלם להם ריבית.
נסביר לרגע את הדברים. נכון להיום סדר גודל של 500 מיליארד שקל מחזיקים הישראלים בחשבונות העו"ש שלהם. הכסף הזה אינו נושא ריבית. באופן עקרוני לא ניתן לצפות מהבנקים שיעשו משהו שבאופן מובהק אינו האינטרס שלהם וזה אומר שאם אדם רוצה לשמור מזומן בחשבון, מזומן שלבנק אין מה לעשות איתו, הרי שאין לצפות שהבנק ישלם ריבית על עצם החזקת הכסף.
המערכת הבנקאית והפיננסית מאפשרת אינסוף אפשרויות השקעב קצרות טווח ללא סיכון כך שאדם שיש לו יתרת זכות בחשבון והוא רוצה אותה נזילה יכול לעשות בכלים האלה שימוש ולקבל ריבית. אבל כל עוד הוא נותר אדיש ליתרות הזכות, זו בעיה. אחד הכלים לשמירה על נזילות ולקבל ריבית הוא פיקדון יומי כשהכסף נזיל בכל יום והוא נחשב למזומן אך הבנק יכול להעמיד את הכסף הזה כהלוואה יומית למישהו אחר וככה הבנק מרוויח והוא יכול לשלם ללקוח ריבית, לא גבוהה אבל בטח לא אפס.
הנושא השני עליו מדבר גפני הוא יזומה שלו להקל בריבית על לוקחי משכנתאות לרכישת דירה ראשונה. כאן כמו גם בנושא הריביות על העו"ש מדובר בהתערבות בוטה במהלך העסקים הרגיל בישראל וזה אומר שכשבנק ישראל מעלה את הריבית הוא רוצה שיהיה קשה יותר לקנות דירה. בין אם ראשונה, שניה או עשירית וזה כדי להילחם באינפלציה שהיא פוגעת הכי קשה בשכבות החלשות.
כשגפני מעוניין להחריג קבוצה מסויימת באוכולוסיה מהעלאות הריבית הרי שמישהו אחר יאלץ לספוג את ההפרש (כדי להילחם באינפלציה) ותנחשו מי המישהו הזה - אתם.\
תגובות לכתבה(2):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    התבלבלתה מושון - אנחנו צריכים עזרה בריבית על המינוס, רק
    משה ענבים 06/2023/25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    העשירים ב פלוס בחשבון
    סגור
  • 1.
    גזל
    עמי 06/2023/25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אתה צריכים להתעקש על פיצוי רטרואקטיבי.. זה לא נהוג ולא מקובל ולא ניתן להחיל וכן וכן וכן... אבל, בדיוק כפי שמתבצע החזר דיבידנד שהתברר כי נמשך שלא בהתאם לתוצאות הכספיות שהתברר אינן מצדיקות חלוקת דיבידנד, נדרשים אלו להחזירו. המרקחה שלכם שם סביב שולחנות הדיונים הממיסה כל ערך בפני הציבור.. צער גדול.
    סגור