השוק

דרמה בעולם האשראי: האוצר יפריד את כאל מבנק דיסקונט

לאחר בחינה מדוקדקת של התחרות בשוק האשראי הצרכני החוץ בנקאי, ממליצה הוועדה המקצועית שכללה את הפיקוח על הבנקים והגורמים המקצועיים במשרד האוצר להפריד את כאל מבנק דיסקונט ובכך לקדם את יישומן המלא של המלצות ועדת שטרום. האם שר האוצר  ליברמן יגלגל את תפוח האדמה הלוהט למחליפו?
ניצן כהן | 
יאיר אבידן, אורי לוין, לוי הלוי (צילום פלאש 90/ אבשלום ששוני, shutterstock, רמי זרנגר)
תפוח האדמה הלוהט הגיע לסיום השנה ולפתחו של שר האוצר אביגדור ליברמן, לאחר שהוועדה לבחינת התחרות בשוק האשראי ממליצה לשר להפעיל את סמכותו ולהפריד את חברת כרטיסי האשראי "כאל" מבנק דיסקונט בכדי להגביר את התחרות במערכת הפיננסית בישראל.
הוועדה הגיעה להחלטה לאחר ששמעה את טיעוני בנק דיסקונט, וניתחה את הנתונים שהוצגו בפניה, והמליצה לשר האוצר להפעיל את סמכותו לפי חוק ולהוריד את הקף הקבוע בחוק להגדרת "בנק בעל היקף פעילות רחב" באופן שיחייב את בנק דיסקונט להיפרד מאחזקותיו בחברת כאל. יש לציין כי המפקח על הבנקים היה בדעת מיעוט כנגד ההחלטה.
בראשות הוועדה עומדים מנכ"ל משרד האוצר, רם בלינקוב, וראש חטיבת המחקר בבנק ישראל, מישל סטרבצ'ינסקי, ובה חברים גם המפקח על הבנקים יאיר אבידן, הממונה על התחרות, מיכל כהן, מ"מ הממונה על שוק ההון, עמית גל, הממונה על התקציבים במשרד האוצר, יוגב גרדוס והממונה על מערכות התשלומים בבנק ישראל, עודד סלומי.
כזכור, שר האוצר ליברמן בריאיון ל-ice התייחס להחלטה אם להפריד את כאל מבנק דיסקונט, ואמר כי "אני לא צריך לחתום על ויזה כאל. צריך קודם החלטה של ההחלטה על הממונה על שוק ההון ואז מה שהדרג המקצועי יחליט. למשרד האוצר יש מנכ"ל ואם כולם יסכימו אני אחתום על ההחלטה שלהם. זו החלטה של הדרג המקצועי. אני לא בורח מהחלטה אבל אני לא יכול לחתום על כלום - זו ממשלת מעבר, ומעבר לזה, הגורם היחיד שיכול להשלים מהלך כזה הוא הדרג המקצועי - ושם עוד לא החליטו".

על פי הודעת האוצר: מניתוח ועדת היישום עולה כי בנק דיסקונט לא היווה גורם מחולל תחרות במערכת הבנקאית. זאת בניגוד לכוונת וועדת שטרום בהחלטתה המקורית להחריג את דיסקונט מחובת ההיפרדות מחברת כרטיסי האשראי בבעלותה.
בנוסף, אמנם לא ניתן לבחון את ההשפעה המלאה של הפרדת חברות כרטיסי האשראי ברמה המשקית, אך מהבחינה עלה שההפרדה הגבירה את התחרות וצמצמה את הריכוזיות במערכת הבנקאית ובכלל זה בשוק האשראי הצרכני, ואף עולה כי שינוי התמריצים של חברות כרטיסי האשראי השפיע לטובה וצפויה להמשיך להשפיע לטובה על התנהלותם התחרותית. לבסוף, בבחינת הנתונים עלה שחברת כאל פועלת באופן אגרסיבי יחסית בשווקים בהם היא מתחרה מול חברות כרטיסי האשראי המופרדות בלבד, בעוד בשאר השווקים בהם היא פועלת מול המערכת הבנקאית ככלל וחברת האם דיסקונט בפרט, היא אינה פועלת באופן אפקטיבי להגברת התחרות וצמצום הריכוזיות במשק. 
לאור תוצאות ההפרדות שכבר בוצעו, הערכות להשפעה של ההפרדה הצפויה והעמדה שהגדלת מספר השחקנים בשוק צפויה להשפיע לטובה על התחרות בשוק הבנקאי, ובכלל זה בשוק האשראי הצרכני, באופן משמעותי, ועדת היישום סבורה כי שימוש בסמכות השר יגביר את התחרות ויצמצם את הריכוזיות במערכת הבנקאית ובכלל זה בשוק האשראי הצרכני, ועל כן היא ממליצה לשר להשתמש בסמכות זו.
מנכ"ל משרד האוצר, רם בלינקוב: "הממצאים שהוצגו בפני הוועדה מצביעים על כך שהשינוי המוצע עשוי לתרום לתמריץ של כאל ודיסקונט לערער על שיווי המשקל המתקיים בעולמות התשלומים והאשראי, באופן שיוביל לצמצום הריכוזיות ולהגברת התחרות בשוק האשראי, שתתבטא באשראי המוצע לצרכן".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה