השוק

דרמה במניית סוגת: בעלת השליטה מחסלת מעל 50% מהאחזקה בחברה

פחות מחמישה חודשים אחרי שהנפיקה את ענקית המזון בבורסה, קרן הפרייבט אקוויטי מממשת רווח אדיר ויורדת מאחזקה של 54% לכ-20%. מי קונה ממנה, וכמה היא הרוויחה על ההשקעה המקורית שלה?
רוי שיינמן | 
סוגת מייקרת מוצרים (צילום shutterstock)
קרן פורטיסימו, בעלת השליטה בקבוצת סוגת, מבצעת מהלך דרמטי: היא מוכרת 20.5 מיליון מניות של החברה לגופים מוסדיים תמורת כ-430 מיליון שקל, במחיר של 21 שקל למניה.
אחרי העסקה תרד אחזקת פורטיסימו מ-54.32% לכ-19.44% בלבד. במילים אחרות, הקרן מחסלת יותר ממחצית מהחזקתה בחברה שהנפיקה בבורסה רק בדצמבר 2025. את העסקה מלווה ווליו בייס חיתום וניהול הנפקות בע"מ.
פורטיסימו, קרן הפרייבט אקוויטי בראשות שמנהלת כמיליארד דולר בארבע קרנות, רכשה את סוגת ב-2019 מתאגיד המזון הבריטי מאן - תמורת כ-60 מיליון דולר, שווה ערך לכ-210 מיליון שקל באותה עת. זה היה מחיר שפל: מאן רצתה לצאת מישראל ומכרה בהנחה של כ-40% ממה שקיוותה לקבל.
מאז ביצעה פורטיסימו כמה מהלכים שהפכו את סוגת ממותג מזון ותיק לקבוצה מגוונת - ביניהם מיזוג עם מלח הארץ, רכישת פרג, אל-ארז, קפה אל-נחלה ופופסטאר. בסוף 2025 הגיע הרגע שקרנות פרייבט אקוויטי חיות בשבילו: ההנפקה הראשונית בבורסה תל אביב לפי שווי של 1.2 מיליארד שקל. ברגע ההנפקה רשמה פורטיסימו כבר רווח עצום על ההשקעה המקורית שלה - שהוכפלה פי חמישה ויותר בשקלים.
כעת, עם הצעת המכר הנוכחית לפי שווי של מעל 1.2 מיליארד שקל, היא ממשיכה לממש. עבור 35% מהון החברה שהיא מוכרת כעת היא מקבלת כ-430 מיליון שקל - יותר פי שניים ממה ששילמה על כל החברה ב-2019.
מי שמסתכל על הטיימינג עלול לתהות. מניית סוגת עלתה מאז ההנפקה רק כ-11.5% - עלייה מכובדת אך לא מרהיבה. אז מה הדחף למכור?
ההסבר הסביר ביותר הוא שילוב של שניים. ראשית, קרנות פרייבט אקוויטי פועלות לפי לוחות זמנים ברורים: הן מגייסות, משקיעות, ומממשות. ההנפקה היא שלב בתהליך, לא סופו. פורטיסימו מחזיקה בסוגת כבר שש שנים - ומכירה של מניות בשוק הציבורי היא אחת הדרכים לסיים את הפרק הזה.
שנית, הסחירות במניית סוגת נמוכה יחסית לאחר ההנפקה. קרנות וגופים שרצו להיכנס לנייר לא יכלו לעשות זאת בלי להזיז את המחיר. הצעת המכר הנוכחית, שמועברת ישירות לגופים מוסדיים במחיר אחיד, מאפשרת לפורטיסימו לממש בסדר גודל משמעותי ובו זמנית מרחיבה את אחזקות הציבור במניה ומגבירה את הסחירות לעתיד.
ויש גם גופים גדולים שעומדים בצד השני של העסקה. ההזמנות שהתקבלו עולות על ההיצע - הביקוש הכולל הגיע ל-104% מהיצע המניות. גופי הביטוח (שישה משקיעים) הזמינו כ-48% מהיחידות, גופי גמל ופנסיה (שלושה משקיעים) הזמינו כ-39% נוספים, ועוד עשרות גופים - בתי השקעות, קרנות נאמנות ומנהלי תיקים משלימים את התמונה. כלומר, בעוד פורטיסימו מממשת, השחקנים המוסדיים מוכנים להיכנס.
סוגת פרסמה לאחרונה את הדוחות הראשונים שלה כחברה ציבורית, ותוצאות 2025 היו חיוביות: ה-EBITDA המתואם צמח ב-26% לכ-115 מיליון שקל, והרווח הנקי המתואם קפץ ב-65% לכ-66 מיליון שקל. ההכנסות עמדו על כ-939 מיליון שקל - ירידה קלה שנבעה מבחירה מכוונת לזנוח קטגוריות עם שולי רווח נמוכים.
שיפור זה בא לידי ביטוי בדיבידנד של 51 מיליון שקל שאישר הדירקטוריון. החברה מתכוונת לחלק לפחות 50% מהרווח הנקי מדי שנה.
לעתיד, סוגת מתכוונת להמשיך לגדול: היא כבר רכשה את חברת הטונה פילטונה ב-55 מיליון שקל, ומנהלת מגעים לרכישת חברת מזון ישראלית נוספת עם מחזור של 250-300 מיליון שקל. בנוסף, מרכז לוגיסטיקה חדש שייבנה ליד כביש 6 צפוי לחסוך לחברה כ-20 מיליון שקל בשנה - אם כי החיסכון הזה ייכנס לתוצאות רק ממחצית 2027.
אם הפנסיה שלכם מנוהלת בגוף שרכש מניות בהצעת המכר הזו - גם אתם מקבלים כעת חשיפה לסוגת. החברה מוכרת לכם מוצרים בסופר בכל שבוע, ומי שמחזיק במניה גם מקבל חלק מהרווחים האלה בחזרה. הסיכון הוא כמובן שוק סחורות תנודתי, תחרות צרכנית, ועיכובים בתוכניות ההתרחבות. אבל הביקוש שנרשם בהצעת המכר מספר סיפור: הכסף המוסדי הגדול מאמין שמחיר הכניסה הנוכחי עדיין הגיוני.
גיא פרופר, מנכ"ל קבוצת סוגת, מסר: "ההיענות הגבוהה מצד גופים מוסדיים להצעת המכר של מניות החברה מהווה הבעת אמון בסוגת ובמדיניותה העסקית. המהלך משקף לראייתנו את ביטחון המשקיעים באסטרטגיית הצמיחה של הקבוצה וביכולתה להמשיך ולהוביל את שוק המזון הישראלי תוך הצגת שיפור עקבי בתוצאות".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה