השוק

מקורות בהפסדים של מאות מיליוני שקלים: המהלך שהפיל את החברה

ההחלטה של רשות המים, למרות התנגדויות נחרצות של חברת מקורות, הובילו לקריסת החברה ולהפסדי עתק של מאות מיליוני שקלים. במקורות גם עתרו אתמול לבג"ץ נגד התיקונים של רשות המים. האם הקיצוצים לחברת מקורות יתגלגלו בעלויות זולות לצרכן או שפגיעה באיתנות הפיננסית של מקורות דווקא יעלה את המחיר? הדיון טרם הוכרע
מערכת ice |  1
עמית לנג (צילום מקורות, יוטיוב/ מקורות, vecteezy, freepik)
חברת מקורות, החברה הממשלתית העוסקת בהפקת, התפלת, הולכת ואספקת מים בניהולו של עמית לנג, קורסת בהפסדים בסיכום שנת 2025, כך על פי הדו"ח השנתי שפורסם היום (שלישי) בו עולה כי החברה הממשלתית רשמה הפסדים של 741 מיליון שקל, וזאת אל מול רווחים של 215 מיליון שקל בשנת 2025, לעומת 189 מיליון שקל רווח בשנת 2023.
בחברה מרכזים את עיקר ההפסד, לרפורמה של רשות המים, כי עיקר ההפסד נובע מהפסד מהפרשה לירידת ערך רכוש קבוע בסך של 1.3 מיליארד שקל, כמו גם הפסד ממימון ומהוצאות אחרות בסך של 89 מיליון שקל.
במקורות כבר הזהירו את ההשלכות של הרפורמה של רשות המים, ואף עתרו לבג"ץ על כך אתמול, וכתבו במפורש שלמרות שהרפורמה תיכנס לתוקפה רק ב-2026: "ייתכן רישום הפסד בדו"חות הכספיים לשנת 2025...צפויות השלכות שליליות מהותיות על יחסי האיתנות הפיננסית של החברה...תיתכן גם ירידה מהותית ברווח הנקי שנתי של החברה לשנת 2026".
בעתירה לבג"ץ נכתב כי "בעתירה טוענת החברה כי התיקון לכללי המים משנה את הרווח המוכר של החברה ומפחית באופן דרמטי ובלתי סביר את רווחיה, באופן הפוגע באיתנותה הפיננסית, וכי מבדיקות שנעשו על-ידי מקורות ומומחים חיצוניים שנשכרו על-ידה עולה, שתיקון כללי המים יביא לירידת שווי בספריה של מקורות בשיעור העולה על 1.3 מיליארד שקל ועלול להיות גבוה יותר בהנחות מחמירות יותר.
עוד טוענת החברה בעתירה כי להפחתה זו עלולות להיות השלכות ארוכות טווח על איתנותה הפיננסית של החברה, על דירוג האשראי שלה ועל היכולת שלה לגייס הון בריבית נמוכה, עד כדי פגיעה אפשרית ביכולתה להוציא אל הפועל תוכניות פיתוח שאושרו על ידי רשות המים".
במה מדובר? רשות המים, לאחר המלצות של ועדה מייעצת לבחינת האסדרה הכלכלית על החברה ועל משק המים והביוב בראשות פרופ' יוג'ין קנדל עוד ב-2023, החליטה לשנות מנגנון התגמול של מקורות בכל הקשור בהשקעות על תשתיות - בעיקר צנרת - ותעדוף מעתה לאחזקה לאור התיקון שהוצע. מדובר בקיצוץ התגמולים כדי להוזיל עלויות לצרכנים.
מאידך ברשות המים החליטו לחתוך את התגמול שהגיע למקורות על עמידה ביעדי פיתוח שעמד על כ-5% והחזר על העלות בלבד. בכך למעשה, עיקר ההשקעה של מקורות עד היום בתשתיות, ובצנרת, למעשה לא יניב לה דבר ומדובר בהפסד כספי שמתגלגל לדו"ח.
אלו למעשה עיקרי השינויים: שינוי ההכרה על רכיב התשואה, קביעת מרווח נורמטיבי על פעילות מקורות, מנגנון לעמידה ביחס כיסוי חוב, מעבר להכרה נורמטיבית בפרויקטי פיתוח וקביעת "מחירון", תכנית פיתוח לטווח הבינוני ל-10 השנים הבאות, שינוי בהכנסה המוכרת של החברה, עדכונים בהכרה בעלויות החברה ועוד.
יש לציין כי לפי מנהל רשות המים במכתבו, תוספת ההכרה לחברת מקורות בשנת 2026 לעומת שנת 2025, בעקבות האסדרה החדשה, נאמדת ב-40 מיליון שקל. לעמדת מנהל רשות המים, גם אם התוספת בפועל תהיה נמוכה יותר, אין בכך כדי לשנות מכך שהאסדרה החדשה מייצרת הלימה משופרת לעלויות חברת מקורות, מחזקת את יציבותה הפיננסית והופכת אותה לעמידה יותר לשינויים אקסוגניים בריבית בשוק ובצרכי ההשקעה במשק המים. לעמדתו, האסדרה פותחת בפני החברה הזדמנויות חדשות להנאה מהתייעלות והגדלת הרווחיות, משפרת את איתנותה, ובבחינה כוללת – מיטיבה עימה.

רשות החברות ציינה במהל הדיונים כי בסופו של דבר הפגיעה באיתנות הפיננסית של מקורות, צפויה בסבירות גבוהה להתגלגל לעליית תעריף המים ולפגיעה במשק המים.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    כמי שעבד לא מעט עם מקורות
    אסף 03/2026/31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני יכול לומר שרוב מוחץ של האנשים שם לא מוכשרים כלל למרות משכורות מכובדותביותר שהם מקבלים. המון פוליטיקה, המון תככים, המון משרות עציץ ומעט תפוקה יעילה.
    סגור