פרויקטים

מהאקזיטים הגדולים למגורים: פארק יצחק שדה משנה את מפת ההייטק של תל אביב

באזור שזוהה בעבר עם מוסכים ונגריות, מתרומם היום הדבר הבא בתל אביב: פארק יצחק שדה, שיכלול 14 מגדלים וכבר מושך אליו את שחקניות ההייטק הבכירות שביצעו את האקזיטים הגדולים. לצד משרדים מציע המתחם מגורים, מלונאות, מוסדות חינוך, מוקדי בילוי ופנאי –  ומציג מודל עירוני שחי סביב השעון

פארק יצחק שדה (צילום עומרי אמסלם)
אם עברתם לפני כעשר שנים בין דרך בגין לרחוב המסגר בשעות הערב, סביר שלא הייתם עוצרים. האזור שזוהה לאורך עשורים ארוכים עם מוסכים, נגריות, תעשייה זעירה ומחסנים, נזנח כמעט לחלוטין והפך לסוג של חצר אחורית. אלא שהיום אותו תא שטח בדיוק עובר מתיחת פנים מקיפה, וכבר ממתג עצמו כדבר הבא בתל אביב.
פארק יצחק שדה המשתרע על שטח של כ-80 דונמים ויכלול 14 מגדלים, מסמן את הפרק הבא בהתפתחותה של תל אביב. מדובר במתחם שיפעל סביב השעון וישלב דירות לצד משרדים, בתי קפה ומסעדות ממש מתחת לבית, מלונאות, מוסדות חינוך ופארק אקולוגי ירוק בלב העניינים – הכול במרחק ירידה במעלית. 
השוק כבר הכריע: ההייטק עובר לכאן
אם מישהו עוד תוהה האם החזון לפארק יצחק שדה יתממש, הרי שהשוק מספק מענה חד משמעית. NVIDIA, MONDAY, YOTPO, ARMIS שרשמה אקזיט של 7.75 מיליארד דולרים, ופירמות עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן ושבלת – אלו רק חלק מהשמות הבכירים שכבר נמצאים ופועלים במתחם. בקיץ האחרון בישרו מדורי הכלכלה על מצטרפת נוצצת נוספת, כשחברת רפאל תרכוש 6.5 קומות בפרויקט קוסמופוליטן, הנבנה בחלקו המערבי של המתחם וכולל 4 מגדלים בעירוב שימושים בהובלת הפניקס, אקרו, יובלים סיטיבוי ושבת משה – בעסקה שהיקפה כ-520 מיליון שקלים.
כשענקיות הטכנולוגיה שביצעו אקזיטים מהגדולים במשק בוחרות להתמקם בפארק יצחק שדה – זו כבר הצהרת כוונות. החברות הללו לא רק מביאות למתחם הון אנושי בכיר ואיכותי, אל גם סוללות את הדרך לחברות גדולות נוספות. במילים אחרות: הקהילה העסקית החזקה במדינה הולכת ומתרכזת כאן.

ממוקד תעסוקה לשכונה אורבנית. פארק יצחק שדה (צילום עומרי אמסלם)
לגור איפה שעובדים – לעבוד איפה שגרים
זה לא נגמר כאן, למעשה זהו רק אקורד הפתיחה. השינוי המשמעותי באמת עוד לפנינו. אם כיום פארק יצחק שדה מאופיין בעיקר בתעסוקה ומשרדים, הרי שבמהלך השנים הקרובות מרכז הכובד צפוי להתרחב בזכות מגדלי מגורים חדישים ומודרניים.
אחד הביטויים הבולטים לחיים החדשים בפארק יצחק שדה הוא מגדל ALPHA – שממזג בין מלון THE GEORGE עם מועדון חברים, ספא, בריכת שחייה ולאונג', לבין מגורים ומסחר פעיל בקומת הקרקע. לא מדובר פה בעוד מגדל שגרתי, אלא באקו-סיסטם עירוני שבו דיירים, אנשי עסקים ואורחים חולקים את אותו מרחב חיים.
לצד מגדל ALPHA עוגן אורבני נוסף במתחם עתיד לספק מגדל מזא"ה של אקרו – מגדל בן 42 קומות עם כ-270 דירות יוקרה (מהן למעלה מ-100 כבר נמכרו) שיציע לדיירים בריכה, חדר כושר וחדרי יוגה. בקומת הקרקע של המגדל ישולבו שטחי מסחר וגם בית ספר תיכון – מהלך שמעמיק את תפיסת עירוב השימושים והופך את המתחם ממוקד תעסוקה לשכונה אורבנית מלאה. המשמעות ברורה: עובדים שירדו בבוקר מהדירה למשרד – יעלו בערב חזרה הביתה. בלי פקקים, בלי לחפש חניה, בלי לבזבז שעות ארוכות בכבישים.
Bryant Park, הגרסה התל אביבית
גורמים בענף הנדל"ן כבר משווים את המתחם החדש ל-Bryant Park בניו יורק: פארק עירוני אייקוני בלב מנהטן, המוקף מגדלי משרדים המאכלסים תאגידים בינלאומיים, ושלאורך השנים הפך מסביבה משרדית לאחד האזורים התוססים והיקרים במנהטן.
באיחור אופנתי אמנם, אבל עכשיו גם בתל אביב נבנה מודל דומה – אך עם טוויסט מקומי: לא רק מגדלי משרדים סביב פארק עירוני, אלא מארג שלם של  מגורים, תעסוקה וחיי רחוב פעילים. החזון ברור: עבודה, מגורים ופנאי שנמצאים כולם במרחק נגיעה.
"המתחם כבר ממצב עצמו כאחד המוקדים החמים בתל אביב", מנתח שמאי המקרקעין זיו ולכינסקי. "הוא יספק מענה שלם לדיירים, לעובדים ולמבקרים, ויסמל את התחדשות האזור. כאן תהיה נקודת החיבור העיקרית בין דרום העיר למרכזה".
"סיטי אמיתי חייב להציע נגישות מקסימלית – זה בפירוש תנאי בסיסי. פה נכנסת לתמונה הרכב הקלה שהיא ה-GAME CHANGER" מדגיש ולכינסקי, "הקו האדום כבר פועל בצמידות למתחם ולצידו עתיד לפעול הקו הירוק. הקווים הללו מחברים את פארק יצחק שדה לשורה של נקודות מרכזיות בתל אביב וברחבי גוש דן. יש פה מודל אחר לגמרי של מרכז עסקים – כזה שלא תלוי ברכב פרטי. חשוב להדגיש גם את המיקום האסטרטגי של המתחם, שנמצא בקרבה לכל האטרקציות שיש לעיר להציע – דוגמת הקאמרי והבימה, מוזיאון תל אביב והיכל התרבות, שרונה מרקט, קניון TLV וקניון עזריאלי, והיכל הספורט ביד אליהו".

מאזור תעשייה לסמל סטטוס
נכון להיום מאכלס פארק יצחק שדה חמישה מגדלים פעילים: מגדל אקרו, מגדל SKY, מגדלי תאומי רובינשטיין, וכאמור מגדל ALPHA – כשהחיים במתחם מתחילים בהדרגה להעלות הילוך: בשעות הבוקר יורדים דיירים אל הפארק עם כוס קפה ביד, ואילו בשעות אחר הצהריים מתחלפת האוכלוסייה: משפחות, ילדים עם אופניים ושמיכות פיקניק על הדשא. כשזה מצב העניינים לא מפתיע שמשפחות צעירות, משפרי דיור מתל אביב ומחוצה לה, הורים שילדיהם עזבו את הקן ומבקשים לעבור לגור במרכז העניינים, וגם משקיעים שמזהים את פוטנציאל ההשבחה – כולם כבר מפנים מבט אל המתחם המתהווה.
השורה התחתונה ברורה: אם בעבר נהגו למתג את אזור יצחק שדה, ככזה הנמצא "מרחק הליכה משדרות רוטשילד" או "כמה רחובות מאבן גבירול" – הרי שבעוד כמה שנים המשוואה תתהפך: לא עוד מתחם שנמדד ביחס למרכז תל אביב הוותיק, אלא מוקד שמייצר מרכז חדש סביבו. כשענקיות הייטק, מגדלי מגורים ופארק עירוני פעיל מתכנסים לאותו המרחב, נקודת הייחוס משתנה: רוטשילד ואבן גבירול הם כבר לא המוקד – הפוקוס הוא על פארק יצחק שדה.
"בראייה קדימה, אני מאמין שהמתחם הזה יהיה מהמבוקשים בתל אביב. כבר עכשיו ערכי הקרקע בו גבוהים, אבל להערכתי עוד לא הגענו לפיק", מסכם שמאי המקרקעין ולכינסקי. "איך שלא נסתכל על זה, השורה התחתונה ברורה: פארק יצחק שדה הוא אחד המהלכים האורבניים המרכזיים שנרקמים כיום בתל אביב".
(בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן)