השוק
המשקיעים רעבים: חברות המזון הן הטרנד הלוהט בבורסה
חברות המזון נכנסות לבורסה בסערה: אחרי ההנפקות של מחלבות גד ובלדי, גם סוגת ופטריות מרינה בדרך פנימה - אך נראה שכולם מחכים להנפקה הגדולב מכולן. איך התחום ה"משעמם" הפך ללהיט של גל ההנפקות הנוכחי?
נדמה שרק אתמול שוק ההון דיבר רק על היי-טק, חברות חלום וטכנולוגיות פורצות דרך, אבל בשקט בשקט, הגיח טרנד חדש ומעניין ששוטף את הבורסה המקומית - חברות המזון המסורתיות.
הטריגר האחרון שהכניס את התחום שוב לאור הזרקורים הוא הדיווחים על הנפקתה הצפויה של פטריות מרינה, ענקית הגידול והשיווק ששולטת בחצי משוק הפטריות בישראל.
החברה, שצפויה לגייס מאות מיליוני שקלים לפי שווי שמתקרב למיליארד שקל, מצטרפת לשורה של חברות מזון שכבר עשו את הדרך לבורסה כמו מחלבות גד ובלדי, שעלו ב-5.5% וב-55% בהתאמה מאז ההנפקות.
וזה עוד לא הכול: שמות גדולים כמו סוגת נמצאים בדרך להנפקה לפי שווי של מעל מיליארד שקל, ובינתיים מתחממת גם ההנפקה הגדולה מכולן - זו של תנובה הענקית, שמוערכת בשווי של מיליארדי שקלים.
איך קרה שהתחום, שעד לאחרונה נסחר בשוליים וכלל רק מספר קטן של חברות, הפך פתאום לכה מבוקש? נראה שיש לכך כמה סיבות מרכזיות: ראשית, שוק ההון הישראלי צמא להנפקות חדשות - אבל לא סתם הנפקות אחרי שנים של "חברות חלום" טכנולוגיות שהבטיחו הרבה ולא תמיד קיימו. יש רצון ברור לעבור לעסקים יותר מסורתיים, מבוססים ותזרימיים.
חברות מזון, בייחוד כאלו ששולטות בנתח שוק משמעותי כמו פטריות מרינה או בלדי, מייצרות מוצרים שכולנו צורכים באופן קבוע, כמעט בלי קשר למצב הכלכלי. המומחים בשוק מסבירים כי חברות המזון הגדולות והיציבות מספקות שקט נפשי למשקיעים, שכן הן מציעות סולידיות יחסית ואפשרות ליהנות מדיבידנדים. הן פחות תלויות בשינויים טכנולוגיים דרמטיים או באופנות חולפות.
למרות ההתלהבות, חשוב לזכור שאין השקעה שהיא חפה מסיכונים, ולצד היתרונות של יציבות וביקושים קשיחים שמקורם במוצרי צריכה בסיסיים, וכן ההגנה מסוימת מאינפלציה שנובעת מהיכולת להעלות מחירים, יש לקחת בחשבון גם את הצד השני של המטבע.
שוק המזון בישראל סובל מתחרות עזה ונתון לפיקוח הדוק של גופים רגולטוריים שונים, מה שמגביל את גמישות התמחור ואת אפשרויות הצמיחה וההתרחבות של החברות הללו.
ובניגוד לחברות טכנולוגיה, הצמיחה בחברות מזון היא לרוב איטית ומדודה יותר, ולכן פוטנציאל התשואה יכול להיות מוגבל יותר, וגם הרווחיות תלויה מאוד במחירי חומרי הגלם, שיכולים להשתנות בצורה קיצונית בשל גורמים גלובליים ומקומיים.
גל ההנפקות הנוכחי הוא בהחלט סימן מעניין והוא משקף שינוי בטעמי המשקיעים, שמחפשים עוגנים חזקים יותר בתקופה של אי-ודאות כלכלית. חברות כמו פטריות מרינה, סוגת, מחלבות גד ובלדי מציעות הזדמנות להיחשף לעסקים יציבים עם בסיס חזק, אבל כמו בכל השקעה, נדרשת בדיקה מעמיקה של הדוחות הכספיים, סביבת התחרות והרגולציה לפני קבלת החלטה.
עוד ב-
האם זה סוף עידן ההיי-טק בבורסה? לא בהכרח, אבל נראה שהשוק לוקח נשימה ומחזיר למרכז הבמה את מה שתמיד נמצא לנו על המדף.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.אני לא הייתי משקיעה בחברות מזוןאזרחית 11/2025/04הגב לתגובה זו0 0שהרווחים שלהם מבחינתי כאזרחית נולדים בחטא של גזל הציבור, חוסר תחרותיות , וכ׳סגור



