כסף וצרכנות

בנק לאומי מזהיר: זה מה שהמלחמה גורמת למחיר הנפט

גיל בפמן מנתח כי המלחמה שפרצה כבר באה לידי ביטוי במחירי האנרגיה בעולם. התפשטות הלחימה לזירות נוספות, תוך כדי מעורבות של גורמים נוספים במזרח התיכון מהווה סיכון של ממש למחירי האנרגיה
מערכת ice | 
גיל בפמן הכלכלן הראשי של בנק לאומי (צילום אורן דאי, פלאש 90, Magma Images)
על רקע מלחמת 'חרבות ברזל' שעדיין בעיצומה, בנק לאומי פרסם את סקירת הנפט השבועית המלאה מאת הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ד"ר גיל מיכאל בפמן, כאשר מחיר הנפט עלה בשבוע האחרון מכ-86 דולר לחבית לקרוב ל-93 דולרים לחבית.
התשומות לבתי הזיקוק של ארה"ב היו 15.2 מיליון חביות ביום בשבוע שהסתיים ב-6 לאוקטובר 2023, 399 אלף חביות ליום פחות מאשר בשבוע הקודם ייצור התזקיקים עלה אף הוא ב-4.7 מיליון חביות ליום, זאת בניגוד לירידה שנרשמה לאחרונה יבוא הנפט הגולמי של ארה"ב נותר כמעט ללא שינוי ברמה של כ-6.3 מיליון חביות ליום בשבוע שעבר ובמקביל היצוא ירד בצורה ניכרת לכ-3.1 מיליון חביות ליום

רמת המלאי המסחרי, של כ-424 מיליון חביות, נמוכה במקצת מן הרמה בתקופה המקבילה בחמש השנים האחרונות צריכת הדלק ירדה בהתמדה מאז סיום "עונת הנהיגה" בקיץ האחרון עם ירידה בביקוש לכ-8.4 מיליון חביות ליום בשבוע שעבר, הרמה הנמוכה ביותר, על בסיס עונתי, מאז 1998. הביקוש לדלק סילוני צפוי להמשיך ולעלות בכ-6% נוספים בשנת 2024, תוך שמספר הטסים בארה"ב הולך ועולה מעבר לרמות השיא מלפני מגפת הקורונה.
מבחינת צד ההיצע הגלובלי, הרי שלהערכת ה-EIA, קבוצת OPEC+ תפחית בשנת 2024 את ההיצע בכ-0.3 מיליון חביות ליום בממוצע מצרפי, על רקע זה כבר נרשמה במחצית השנייה של 2023 ירידה במלאי הגלובלי המסחרי של נפט גולמי. מדובר בעיקר בהשפעת צעדי ערב-הסעודית. הפקת הנפט בארה"ב צפויה לעלות בשנה הבאה, אך במידה מתונה, מדובר בתנאי רקע של צד ההיצע התומכים בשמירה על רמת מחירים גבוהה יחסית של הנפט הגולמי, סביב כ-95 דולר לחבית לפי הערכת ה-EIA 
מחיר הגז הטבעי בארה"ב המשיך ועלה בשבוע החולף לרמה של מעבר לכ-3.4 דולרים ל-MMBTU ולקראת סוף השבוע ירד במעט, עליית מחירי הגז באירופה הייתה חריפה יותר מאשר בארה"ב, זאת תוך עליית מחיר ה–TTF מפחות מ-30 אירו אל כ-54 אירו, עליית המחירים החדה יחסית משקפת זעזועים בצד ההיצע. באירופה, מדובר בפגיעה משמעותית בצינור הולכה תת ימי של גז. עלו חשדות באשר לאפשרות של חבלה בצינור, במקטע של אסטוניה-פינלנד, אשר לו יש תפקיד חשוב באספקת הגז לאירופה מנורבגיה.
מאגר תמר הישראלי הפסיק באופן יזום את הזרמת הגז, מה שהביא להפסקת הזרמת הגז למצריים דרך צינור ה- EMG. מדובר בהתפתחות הצפויה להשפיע על יצוא הגז הטבעי המונזל של מצריים לאירופה ולמדינות נוספות. ככל וההחרפה הגיאופוליטית תשפיע גם על מדינות המפרץ, כמו קאטר שהינה יצואנית גז גדולה, אז הדברים יבואו לידי ביטוי בהמשך העלייה במחירי הגז בעולם.
המלחמה שפרצה כבר באה לידי ביטוי במחירי האנרגיה בעולם. התפשטות הלחימה לזירות נוספות, תוך כדי מעורבות של גורמים נוספים במזרח התיכון מהווה סיכון של ממש למחירי האנרגיה. במידה וארה"ב תבקש לפעול כנגד איראן עקב מעורבותה המובהקת באזור, הדבר צפוי יהיה לבוא לידי ביטוי בצמצום של מידת היכולת של איראן לייצא נפט, בין אם בדרכים חוקיות ובין אם באמצעות שיטות "עוקפות סנקציות", סיכון נוסף נוגע ליחסי ארה"ב-סעודיה, התלויים במידה מסוימת במידת ההתקדמות לקראת הסכם שלום עתידי עם ישראל.
במידה ותהליך זה ייעצר, הדבר עלול להוביל למתיחות בין ארה"ב לבין ערב הסעודית, שיתכן ותגיב בהפחתה נוספת של תפוקת הנפט ובכך תפגע עוד בהיצע העולמי. התערערות אזורית של המצב הגיאו-פוליטי, ובכלל זה התפתחויות הנוגעות למעבר חופשי של מכליות במצרי הרמוז, עלול לפגוע גם כן בהיצע המצרפי העולמי, במבט כולל, המחיר לחבית מסוג ברנט צפוי להיות בהמשך 2023 סביב רמה של כ-90-95 דולר לחבית.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה