כסף וצרכנות
המספרים לא משקרים: הישראלים משלמים על חלב כמעט כפול מהעולם
הנתונים שמתפרסמים כעת חושפים פערים מפתיעים בשוק החלב הישראלי ומעלים שאלות על מה באמת עומד מאחורי המחירים
הדיון סביב פתיחת שוק החלב ליבוא מקבל בימים האחרונים תאוצה, לאחר שמשרד האוצר הציג הצעת רפורמה חדשה שמטרתה להגדיל את התחרות, להוריד מחירים ולשמור על קו חלב רציף. מאחורי הוויכוח הציבורי והמקצועי עומד נתון אחד בולט: משק החלב בישראל הוא מהיקרים בעולם אך על פי מומחים, אין מדובר בגזירת גורל.
לפי נתוני השוואה בין-לאומיים, מחירי מוצרי החלב בישראל גבוהים בכ־48% מהממוצע במדינות ה־OECD. הפערים בולטים במיוחד בגבינות הקשות, יקרות בכ־108% לעומת מדינות אחרות, ובחלב הניגר שעולה בישראל בכ־62% יותר. גם החלב הגולמי חומר הגלם ממנו מיוצרים כל מוצרי החלב יקר ב־25% ביחס לאיחוד האירופי, מה שמשפיע על מחירי המדף לכלל הצרכנים.
הפערים אינם נובעים ממחסור או מעלויות ייצור גבוהות במיוחד, אלא משילוב של חוסר יעילות מבנית, רגולציה מקשה ומנגנוני הגנה שמגבילים תחרות. תוצאות המבנה הזה ניכרות בכל מוצר כמעט.
השוואת המחירים בצרכן מדגישה עד כמה גדול הפער בין המותגים המקומיים לבין מוצרים מיובאים, גם כאשר מדובר בייבוא בכמויות מוגבלות. גבינה צהובה במשקל, למשל, נמכרת במותגים המובילים בין 4.90 ל־5.20 שקלים ל־100 גרם, בעוד מותג פרטי מפולין, המיובא במכסות, נמכר בכ־3.1 שקלים בלבד פער של 63% עד 73%.
בגבינות באריזות הפערים קיצוניים אף יותר: מחיר "עמק" מגיע ל־9.48 שקלים ל־100 גרם, בזמן שהמותג המיובא נמכר ב־3.4 שקלים בלבד פער של כ־179%. ב"נועם" הפער כבר מטפס ל־192%.
גם בקטגוריית גבינות הפרימיום התמונה דומה ואף חריפה יותר. אמנטל שנמכרת ברשתות בחו״ל בכ־3.7 שקלים ל־100 גרם נמכרת בישראל ב־11.4 עד 13.2 שקלים, פער של מעל 200%. בברי ובקממבר הפערים מגיעים עד פי ארבעה ואף פי חמישה.
פערי המחירים נמשכים גם במוצרים יומיומיים יותר. גבינת מוצרלה פרוסות, למשל, יקרה בישראל בין 20% ל־52% מהמוצר המיובא. במוצרלה בכדורים הפערים מגיעים בין 43% ל־78%.
אפילו החלב הבסיסי שמקנה את תחושת "המוצר המפוקח": חלב ניגר מקומי נמכר ב־6.80 שקלים, בעוד חלב מיובא נמכר ב־5.90 שקלים פער המעיד על פוטנציאל הוזלה של לפחות 13%.
הנתונים הללו עומדים בלב הדיון הנוכחי על הרפורמה שמציע האוצר, שכוללת פתיחת הייבוא, הסרת חסמים והפחתת מכסים צעדים שלדברי גורמים מקצועיים יכולים להוביל לירידת מחירים משמעותית מבלי לפגוע בייצור המקומי, כל עוד נעשה תהליך הדרגתי ומבוקר.
עוד ב-
הוויכוח הציבורי צפוי ללוות את הרפורמה גם בהמשך, אך דבר אחד ברור מהנתונים: שוק החלב הישראלי אינו חייב להיות מהיקרים בעולם. עם התאמות נכונות ותחרות אמיתית, מחירי החלב והגבינות יכולים לרדת בצורה ניכרת והצרכן הישראלי עשוי להרגיש את השינוי כבר בקנייה הבאה בסופר.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.מי שיכול שיצרוך חלב מאשתו גם יותר זול (ל"ת)גם יותר טעים ובריא 11/2025/17הגב לתגובה זו1 0סגור



